home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Három érem a sikeres év befejezéseként
Tóth Tibor
2014.12.10.
LXIX. évf. 50. szám
Három érem a sikeres év befejezéseként

Kajdocsi Tamás, a Spartacus súlyemelője sikert sikerre halmoz. Az éremsorozat a Lengyelországban megtartott májusi ifjúsági Európa-bajnoksággal kezdődött, melyen szakításban ezüstöt, lökésben és összesítettben pedig bronzérmet szerzett. Az augusztus végén a kínai Nankingban rendezett ifjúsági olimpián ezüstérmet akaszthattak a nyakába, a közelmúltban pedig a ciprusi Limassolban tartott junior-Európa-bajnokságon, a húsz éven aluliak mezőnyében a még csak 17 éves versenyző két bronzot nyert.

A +105 kg-os súlycsoportban induló versenyző szakításban 156, lökésben 191, összesítettben pedig 347 kg-ot ért el, az utóbbi két eredménnyel pedig kiérdemelte a bronzérmet. Kajdocsi a verseny során a 17 éven aluliak és a 23 éven aluliak mezőnyében hét országos csúcsot adott át a múltnak. A győzelmet az orosz Szavcsuk szerezte meg (185 + 230, 415 kg) a másik orosz, Ivanov (170 + 205, 375 kg) előtt. A szabadkai súlyemelők közül Rozsnyik Ervin is részt vett az Eb-n, és a 23 éven aluliak mezőnyében a 8. helyen végzett.

— Nem volt túlságosan sok időnk készülni az Eb-re, mivel az ifjúsági olimpia után kaptunk egy kis pihenőt — kezdte a beszélgetést Kajdocsi Tamás. — Ennek ellenére jól felkészültünk, és az eredmények sem maradtak el. Nem számítottunk éremre, az előzetes bejelentkezések alapján az 5-6. legjobb eredmény volt az enyém. Taktikát sem dolgoztunk ki, hiszen nem tudtuk, hogy a többiek hány kilogrammot jelentenek be. Úgy gondoltuk, emelek egyet, és lesz, ami lesz. Mérlegeléskor viszont láttuk, hogy a bejelentett, 320 kg-os összesített eredményem a 4. helyre volna elég.

A 3. helyért az ukrán Porosenkóval vívott nagy csatát. Szakításban 156 kg-ot kért elsőre, a gyakorlat — mely egyébként országos csúcs volt — sikerült is, a 160 kg azonban nem. Ebben a fogásnemben az ukrán még megelőzte, lökésben 176 kg-on kezdett, Tamás pedig 185 kg-on, majd harmadik fogásra kilökte a 191 kg-os, országos csúcsot érő súlyt, s ezzel a kilenc súlyemelő közül a harmadik helyet szerezte meg. Itthon a felnőttek között bátyja, Tivadar mögött ezüstöt szerzett az országos bajnokságon, a korosztályos országos és tartományi bajnokságot viszont toronymagasan megnyerte.

— Többet szerettem volna fejlődni ebben az évben. 2013 végén szakításban 150, lökésben pedig 180 kg volt a rekordom. A májusi lengyelországi Eb-n mindkét csúcsot 5 kg-mal növeltem, a júniusi oroszországi világbajnokságon a szakítás nem sikerült a legjobban, lökésben azonban 190 kg-ot teljesítettem. Egy hónappal a vb után már utaztunk Kínába, így az ötkarikásra nem tudtam eleget készülni, és az elértnél jobb eredményre számítottam. Végül pedig következett a ciprusi Eb, melyen mindkét fogásnemben egy-egy kilóval javítottam az országos csúcsomon — tekint vissza az évre.

A súlyemelők számára most kezdődik a pihenőidőszak, ami annyit tesz, hogy nem edzenek nagy súlyokkal, csak kisebbekkel erősítik magukat. Teljesen nem lehet leállni, mert néhány napnyi semmittevés azonnal legalább 5 kg-os teljesítménycsökkenéshez vezetne.

Az idén még egy verseny vár a bajnokunkra: december 31-én Katarban meghívásos grand prix tornát rendeznek. A jövő évi tervekről elmondta, hogy az országos versenyeken kívül indul a junior-világbajnokságon és a kontinensviadalon is, sőt már arról is volt szó, hogy megméretteti magát az Egyesült Államokban sorra kerülő felnőtt-világbajnokságon.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..