home 2024. május 05., Györgyi napja
Online előfizetés
Három Vass Lajos Nagydíj került Vajdaságba
Tóth Lívia
2023.10.16.
LXXVIII. évf. 41. szám
Három Vass Lajos Nagydíj került Vajdaságba

A Vass Lajos Népzenei Szövetség október 14-én tartotta Budapesten a XIV. Vass Lajos Népzenei Verseny Kárpát-medencei szintű felnőtt mezőnyének döntőjét. Az eseménynek, amely a Csoóri Sándor Alap és az NKA támogatásával valósult meg, a Csepeli Munkásotthon Alapítvány adott helyet gyönyörű színháztermében.

A verseny szakmai zsűrije előtt 68 csoport és szólista mérettette meg magát. A teljes vetélkedő három szintű – regionális elődöntő, országos középdöntő, Kárpát-medencei döntő – és két évig tart.


Fotók forrása: Vass Lajos Népzenei Szövetség Facebook-oldala 

Vajdaságból három dalkör, a csókai Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület Csalogány asszonykórusa, a csókai II. Rákóczi Ferenc Magyar Művelődési Egyesület férfikara és a zentai Pöndöly Magyar Művelődési Egyesület asszonykórusa mutatkozott be. Ők sikerrel teljesítettek 2022-ben Szentesen az elődöntőben, majd az idén Nagylókon a középdöntőben, és fellépési lehetőséget kaptak a Kárpát-medencei döntőben, ahol mindhárom csoport kiérdemelte a Vass Lajos Nagydíjat.    

A Csalogány asszonykórus Tóth Rozália vezetésével és a Rákóczi férfikórus Fehér Attila irányításával már nem először kapta meg ezt a jeles elismerést. A Pöndöly asszonykórus viszont első alkalommal vett részt a versenyen.

–A fellépés azoknak is nagy kihívás volt, akik már sok-sok éve együtt énekelnek, és számos díj boldog tulajdonosai, hiszen ilyenkor derül ki, hogy a kitartó munka meghozza-e a várt eredményt, azaz az előadók milyen tudással, hitelességgel és lelkesedéssel őrzik zenei hagyományaikat. Az autentikus megszólalás mellett fontos a megfelelő öltözet, népviselet is – hangsúlyozta Kiss Tóth Erika, a csókai Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület elnöke.

A csoportok kiváló eredményéhez támogatóként hozzájárult a Bethlen Gábor Alap, Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárság, Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, Csoóri Sándor Alap, és Csóka község önkormányzata. Az utazás megvalósulását lehetővé tette Csóka község önkormányzata és a zentai Severtrans vállalat.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..