home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
Három Petőfi-szobrot avatnak a hétvégén
(Tha)
2023.07.28.
LXXVIII. évf. 30. szám
Három Petőfi-szobrot avatnak a hétvégén

A Petőfi-mellszobrok köztéri elhelyezése a MOZDULJ! PETŐFI! – a Petőfi 200 vajdasági programsorozat részeként valósul meg. A VM4K és a Magyar Nemzeti Tanács pályázatára minden olyan vajdasági település intézménye, civil szervezete, művelődési egyesülete vagy helyi közössége jelentkezhetett, ahol még nincs Petőfi Sándort ábrázoló szobor, emléktábla vagy dombormű. A nyertes három település lett, Kúla, Kishegyes és Törökfalu.

Július 29-én, szombaton 16 órától a kúlai Szent György-templomban tartanak szentmisét, majd 17 órától felavatják a templomkertben felállított szobrot. Ünnepi beszédet Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, köszöntőt Fremond Árpád, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke mond.


Fotó: Pannon RTV

Ugyanezen a napon 19 órától a kishegyesi Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központ felújított épülete előtti téren is szobrot avatnak. Itt Pásztor István mellett Potápi Árpád János, magyar nemzetpolitikáért felelős államtitkár szól az egybegyűltekhez.

Vasárnap 9 órakor a törökfalui Szent Gellért-templomban tartanak szentmisét, majd a Százszorszép Művelődési Egyesület előtti téren avatják fel Petőfi Sándor mellszobrát. Ünnepi beszédet Pásztor István, a VMSZ elnöke, köszöntőt Rigó Pál Zsófia, a Magyar Nemzeti Tanács alelnöke mond.

A helyszíneken levetítik a pályázónak a MOZDULJ! PETŐFI! programsorozat szoborpályázatára benyújtott kisfilmjét. Mindhárom mellszobor Szilágyi László vajdasági szobrászművész alkotása.

A szoboravatók szervezője a helyi szervezetek mellett a Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ és a Magyar Nemzeti Tanács.

 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..