home 2024. május 20., Bernát napja
Online előfizetés
Harmóniában önmagunkkal
Rencsényi Elvira
2005.04.06.
LX. évf. 14. szám
Harmóniában önmagunkkal

Slavica PeićÁprilis 7-én van az egészségügyi világnap, 10-e és 15-e között pedig a homeopátia hetét ünnepeljük. Tesszük ezt Samuel Hahnemann német orvos tiszteletére, akit a homeopátia atyjának tekintünk. Ő az, aki mintegy 200 évvel ezelőtt visszanyúlt a Hippokratész által megfogalmazo...

Slavica Peić

Április 7-én van az egészségügyi világnap, 10-e és 15-e között pedig a homeopátia hetét ünnepeljük. Tesszük ezt Samuel Hahnemann német orvos tiszteletére, akit a homeopátia atyjának tekintünk. Ő az, aki mintegy 200 évvel ezelőtt visszanyúlt a Hippokratész által megfogalmazott tételhez: ,,A betegség olyan hatások alatt keletkezik, amelyek a gyógyszerek hatásához hasonlóak. A betegség olyan szerekkel gyógyítható, amelyek a betegséghez hasonló tüneteket okoznak.' Samuel Hahnemann nevét viseli a hazai Klasszikus Homeopátiai Társaság is, mely 1997-ben alakult meg Újvidéken. Szabadkán az egyetlen képviselője Slavica PEIĆ mikrobiológus és homeopata, aki a londoni Nemzetközi Homeopátiai Főiskolán szerzett oklevelet.
A homeopátia mint az egyik legősibb gyógymód
- A kínai gyógyászatból jól ismert akupunktúrás gyógymód után következik a homeopátia, melynek lényege, hogy az embert mint egészet vizsgálja - magyarázza Slavica PEIĆ. - Maga a gyógymód rendkívül bonyolult, mely a hagyományos orvostudomány eljárásaival ellentétben nem csupán a betegség okozta tüneteket, hanem annak eredetét szünteti meg. A homeopátia a homeo - hasonló, illetve a pathos - szenvedés görög szavakból tevődik össze, és ez a hasonlóságon alapuló felismerés még Hippokratész idejéből ered. Ő állította ugyanis elsőként, hogy egy-egy betegség az előidézőjéhez hasonló anyaggal, jelen esetben homeopátiás gyógyszerrel gyógyítható. A klasszikus orvostudomány és a homeopátia között számos különbség fellelhető. Az első - és talán a legfontosabb -, hogy a homeopátia a betegség forrását szünteti meg szemben a hagyományos gyógyszerekkel és eljárásokkal, amelyeknek számos mellék- és utóhatásuk ismert.
Fontos a reakciókészség
- A terápia eredményessége nem a gyógyszer közvetlen hatásától, hanem a szervezet reakciójától függ. Természetesen, mint minden más gyógymódnak, a homeopátiának is vannak korlátjai. Nagyon sok esetben sikeresen alkalmazhatjuk, amikor a beteg reakciókészsége még kielégítőnek mondható. Ha a beteg öngyógyító ereje kimerült, és már nem lehet újra beindítani, nem érhetünk el eredményt. Ez ritkán fordul elő, de az igen heveny lefolyású fertőző betegségek, degeneratív folyamatok esetében (mint amilyenek a rosszindulatú daganatok az utolsó stádiumban) már számolni kell a sikertelenséggel. Tudjuk, hogy a szervezet reakciókészsége jelentősen kisebb a hypothyreosisos (a pajzsmirigy csökkent működése miatt létrejött) állapot és a huzamosabb ideig tartó glukokortikoiddal (a mellékvesekéreg által termelt szteroid hormonnal) való kezelés után. Ezeket a körülményeket figyelembe kell venni a homeopátiás kezelés során. Visszafordíthatatlan folyamatokat homeopátiával sem lehet visszafordítani.
Hasonlót a hasonlóval
- Ennek a gyógymódnak az az alapelve, hogy hasonlót hasonlóval gyógyítunk. A gyógykezelés célja a szervezet megbomlott belső egyensúlyának a visszaállítása egyénre szabott gyógyszerek igen kicsi mennyiségével. A homeopátiás gyógyszereket rutinszerűen alkalmazhatjuk enyhe lefolyású, főleg akut, általában helyi vagy legfeljebb egy szervrendszerre korlátozódó betegségek esetén, ha nem akarunk erősebb hatású gyógyszereket használni, vagy gyógyszerallergia, ill. -elviselhetetlenség miatt nem használható az egyébként indokolt gyógyszer.
A homeopátiás gyógyszerek
- A gyógyszerválasztás egyszerűbb, elegendő néhány jellegzetes helyi tünetet figyelembe venni, sőt sokszor bevált indikációk alapján lehet dolgozni. Annak ellenérre, hogy a homeopátia individuális kezelés, vannak szituációk - pl. a darázscsípés -, amelyekben minden beteg csaknem egyforma tünetekkel reagál,
ezért ugyanazt a gyógyszert lehet mindegyiknek adni. Ezeket nevezzük bevált indikációknak. Ezeknél az eseteknél a gyógyszerválasztás a felhalmozódott tapasztalat alapján gyors és gyakorlatias. Még ennél is egyszerűbb a komplex készítmények használata. Ezek több homeopátiás szerből állnak. Heveny betegségeknél a homeopátiás gyógyszereket alacsony potenciában alkalmazzuk.
Az igazi kihívás
- A több szervrendszert érintő betegségek, viselkedészavarok, szaporodásbiológiai problémák gyógykezelése már komoly felkészültséget és alapos gyógyszerismeretet igényel. Mondhatni úgy is, hogy ez az igazi kihívás a homeopátiában. A homeopata számára a beteg minden egyes szavának, mozdulatának, sőt a szavak közötti csöndnek is jelentősége van, akárcsak fizikumának, testalkatának, viselkedésének, öltözködésének, szokásainak, preferenciáinak (mit szeret, mit nem, mitől fél, mi idegesíti), a világhoz való viszonyulásának, élete jelentéktelennek tűnő mozzanatainak. A homeopata, hallgatva a beteg panaszait, válaszait, megtalálja akut esetekben a helyzet, krónikus esetekben az alkat kulcsát. Azt az egyetlen szert, amely pontosan arról szól, amiről az eset, a zárba illeszti azt, és ezzel megindul a gyógyulási folyamat, amelynek során a beteg energiarendszere visszaáll egyensúlyi állapotába. Ettől a szertől az ember képes lesz harmóniában működni önmagával, környezetével. Ennek eredményeképpen nemcsak tünetei múlnak el, de szeretőbbé, szerethetőbbé is válik. Ezeket a látszólag jelentéktelen dolgokat figyelembe véve, a beteggel hosszasan, teljes bizalommal és nyitottsággal történő beszélgetés során a szakember már képes képet alkotni a páciensről, amely aztán segíti a gyógyszer megválasztásában. Természetesen a homeopata szakembernek is szüksége van a már meglévő orvosi leletekre, hogy betekintést nyerhessen a betegség kórelőzményébe. A gyógyszerválasztáshoz igen részletes anamnézisre van szükség, és a gondos, személyre szóló gyógyszerválasztás igen fontos. Sok múlik a páciens hozzáállásán is, hiszen pontos információkra van szükségünk. A krónikus betegségek kezelésénél gyakran alkalmazzuk az alkati szereket. Megfigyelték, hogy egyes gyógyszerek bizonyos típusú betegekre különösen jól hatnak. Ugyanakkor az azonos típusú egyedek rendszerint hasonló tüneteket produkálnak, vagyis éppen azokra a betegségekre hajlamosak, amelyeket az alkati szerükkel gyógyítani lehet. Hogy páciensünk, akár egészséges, akár beteg, melyik alkathoz tartozik, azt megállapíthatjuk a testfelépítéséből, viselkedéséből, az eddig elszenvedett betegségekből, egyéb külső és belső tulajdonságaiból.
Kiegészítő kezelésként is alkalmazható
- A homeopátiás gyógyszerek a szokásos gyógykezelés mellett kiegészítő kezelésként is alkalmazhatók. Elsősorban azok a komplex szerek praktikusak, amelyek a szervezet immunválaszát erősítik, vagy az érintett szervek működését támogatják. Életveszélyes helyzetekben, szeptikus folyamatok vagy abszolút műtéti indikációk esetén szigorúan a szakma szabályai szerint kell eljárni. Ilyenkor a homeopátiás terápiát csak kiegészítő kezelésként szabad alkalmazni.
Tudomány vagy művészet?
- A homeopátia egyrészt kísérleten, megfigyelésen alapuló, a betegség okait is magyarázó, elmélyült tanulmányokat igénylő tudomány. Másrészt
a szó legszorosabb értelmében vett gyógyító művészet, amelynek magas szinten való műveléséhez tudósi és művészeti vénára egyaránt szükség van. Ugyanakkor
olyan teljes gyógyító rendszer, amelynek alapelvei bárki számára érthetőek, és valamennyien csodálatos egyszerűséggel alkalmazhatjuk a mindennapi élet kisebb-nagyobb elsősegélyt igénylő helyzeteiben. A homeopátia - ha adunk neki lehetőséget, és kipróbáljuk - igazolja helyességét. A sikeres gyógyításnak két titka van. Az egyik, hogy harmóniában működik a test gyógyító energiáival, ezért természetes, nem toxikus és mellékhatások nélküli. A másik, hogy a beteget gyógyítja, és nem a betegséget. Vagyis: nemcsak a fizikai tüneteket veszi figyelembe, hanem a teljes embert lelki és szellemi vonatkozásaiban, ezáltal a tünetek mögött meghúzódó okokra hatva tartós és maradandó gyógyulást eredményez.
A homeopátiás gyógymód iránt érdeklődők bővebb felvilágosítást a 024/571-025-ös telefonszámon kaphatnak.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..