home 2024. május 01., Fülöp napja
Online előfizetés
Harmóniában a természettel
Tóth Tibor
2023.03.28.
LXXVIII. évf. 12. szám
Harmóniában a természettel

Az Alsó-ludasi Általános Iskolánál festői környezet fogadja az odalátogatókat. Hatalmas zöldterület, két közmóló, ahonnan a tó madárvilága közelről élvezhető, felújított nádtetős épület, a nádas zizegése, csend, nyugalom.

A Természetbarát Kör Ludas Helyi Közösségével karöltve állandóan szépíti, csinosítja a kis oázist, ahol a helyiek mellett a vidékiek is szívesen töltik szabadidejüket a természet lágy ölén. A ludasi részen négy közmóló található, kettő az Alsó-ludasi Általános Iskolánál, egy-egy pedig a falu budzsáki részén, illetve a kúlai út végén várja a természetkedvelőket.

— A Ludas Közösségfejlesztő Egyesület főleg sporthorgászokból álló Természetbarát Köre szeretettel várja azokat a jóakaratú embereket, akik szeretik a Ludasi-tavat és ezt a környezetet. A közmólókat lehetőségeinkhez mérten igyekszünk karbantartani. A turisztikai zóna fenntartása mindannyiunk közös feladata. A faluban működő civil szervezetek is gyakran szerveznek itt rendezvényeket, tehát az alsó-ludasi iskolánál lévő környezet nagy látogatottságnak örvend. A mai nap folyamán az egyik, legalább húszéves mólót újítjuk fel. Az oszlopok akácból vannak, és jól bírják, a fenyőből készült tartóelemek viszont jócskán tönkrementek, és strapabíróbb akácra cseréljük őket. A mi életünkben már nem kell felújítani a mólót, és abban is biztos vagyok, hogy gyerekeink is sokáig fogják használni. Kevés gyereknek adatik meg, hogy ilyen festői környezetben koptassa az iskolapadot, ahol a madárfütty, a csend, a természettel való harmónia a mindennapok része. A tó sajnos már több éve nem fagy be megfelelően, és az avas nádat nem tudjuk kitakarítani. Viszont a Palics—Ludas Közvállalattal való együttműködésnek köszönhetően az amfíbia segítségével a nádat vissza tudjuk szorítani, így nem veszi el tőlünk ezt a szép vízfelületet. Ludas Helyi Közössége vezetőségével egyeztetve még a tavasz beköszönte előtt rendeznénk a faluban lévő zöldterületeket, rendbe tennénk a főutca és a Kispiacra vezető út menti fasort. A fát nem elég elültetni, gondozni is kell — mondta Kovács Gábor, a Természetbarát Kör elnöke, majd hozzátette, hogy a közmólók karbantartása és a falu zöldövezeteinek rendezése mellett tavasztól őszig horgászversenyeket szerveznek, melyekre minden érdeklődőt szeretettel várnak.


A munkaakció résztvevői

Engi Norbert, Ludas Helyi Közössége Tanácsának alelnöke elismerését fejezte ki a természet és a tó sorsát a szívén viselő csoport tevékenységét illetően.

— A Természetbarát Kör sokat tesz a falu szépítéséért, a zöldterületek karbantartásáért. Nagy öröm számunkra, hogy a móló fel lesz újítva, mivel a létesítmény nemcsak a falut szolgálja, hanem mindazokat, akik ellátogatnak ebbe a gyönyörű környezetbe. A karbantartás állandóan szükséges. Hála a természetbarátoknak, a nádtetős épületünk tavaly megújult. A helyi közösség támogatja a jó ötleteket, és lehetőségeihez mérten megpróbál segíteni. A mai akció alkalmával a kis csoport számára ebédről gondoskodunk. Azt sem szabad elfelejtenünk, hogy a hasonló jellegű eseményeknek közösségépítő jellegük is van, az emberek összejönnek, beszélgetnek, és tesznek környezetükért.

A ludasiak gondot viselnek saját településükre, hiszen a természet adta kincseket nem szabad veszni hagyni.

Az új móló

Fényképezte: Tóth Tibor

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..