home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Harmincadszor nyitotta meg kapuit Tusványos
Kartali Róbert
2019.07.24.
LXXIV. évf. 29. szám
Harmincadszor nyitotta meg kapuit Tusványos

Megkezdődött a 30. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor Tusnádfürdőn.


A szerző felvételei

A rendezvényt a kezdetekben Bálványoson szervezték meg, hét év után Tusnádfürdő lett a helyszíne, a két település nevéből alakították ki a Tusványos elnevezést. A szervezők harminc éve egy egyedülálló műfajt teremtettek, vegyítve a szabadegyetem és a fesztivál jelleget, ötvözték a közéleti vitafórumokat egy ifjúsági fesztivál hangulatával. A hétvégéig tartó rendezvénysorozaton az idén mintegy 80 000 emberre számítanak, akik 28 színtéren 400 előadást tekinthetnek meg. A rendezvény idei mottója: Egy a tábor!

A hivatalos megnyitót szerdán délelőtt tartották meg Potápi Árpád János, Magyarország nemzetpolitikáért felelős államtitkára, Németh Zsolt, a magyar Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke, Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt ügyvezetője és Albert Tibor, Tusnádfürdő polgármestere jelenlétében.

— A rendezvény az előző 3 évtizedben lehetőséget teremtett arra, hogy olyan gondolatok tudjanak megszületni, amelyek azóta a nemzetpolitikának az alappillérei lettek. Ilyen volt a státustörvény, az oktatási-nevelési támogatásnak a gondolata, az alaptörvényben az a sarkalatos meghatározás, hogy Magyarország a határon túli magyarságért felelősséget visel, de megemlíthetjük akár a kettős állampolgárságot is, illetve még számos gondolatot, mely nélkül ma Magyarország, a magyar nemzet és a magyar nemzetpolitika elképzelhetetlen lenne — emelte ki Potápi Árpád János. Hozzátette: — Remélem az idei táborban is születnek hasonló gondolatok és útmutatások, melyek a politikának a következő évekre is iránymutatást jelentenek.

 

Az államtitkár elmondta, hogy 2018 és 2022 között a nemzetpolitikai alapcélok az identitás erősítése, a családok támogatása és a versenyképesség növelése, valamint a munkaalapú társadalom építése Magyarországon, illetve az egész Kárpát-medencében, ami a magyar közösségek, a magyar vállalkozások, a magyar emberek, a magyar társadalom megerősítését is magában foglalja. Egységes módon beszélhetünk a Kárpát-medencéről, akár a kultúráról, az oktatásról vagy a gazdaságról. Ez egy óriási eredmény, nyugodtan mondhatjuk azt, hogy nemzetpolitikai szempontból a nemzet életében az elmúlt tíz év alapvető áttörést hozott, és bárhogy is alakuljon a világ a következő években, évtizedekben, a magyarságot talán sikerült annyira megerősíteni, hogy bármilyen nehezebb időszakot is át tudjon vészelni.

— Mindezt tesszük úgy, hogy egy erős Közép-Európában gondolkozunk, a magyarság megerősítésén túl a közép-európai népek összefogásában gondolkozunk, hiszen számunkra legalább annyira fontos a magyar nemzet megerősödésén túl, hogy erős román, szlovák, szerb, horvát, cseh és lengyel nemzetről tudjunk beszélni. A következő év a Parlament döntése értelmében a nemzeti összetartozás éve lesz. Ez számunkra óriási lehetőséget teremt arra, hogy egyrészt emlékezzünk a múltra, az elmúlt évszázadra és mindazokra a sikerekre, amelynek köszönhetően ma büszkén mondhatjuk azt, hogy magyarok vagyunk — hangsúlyozta Potápi.

Tusványos harmincadik születésnapja kis pontatlansággal egybeesik a legújabb kori magyar demokráciával és szabadság születésnapjával. Így már más megvilágításba helyezi ezt a harmincas számot — emelte ki Toró T. Tibor. Az Erdélyi Magyar Néppárt ügyvezetője szerint az idei rendezvény találkozásának öröme együtt jár az előző harminc év örökségével, tapasztalataival, eredményeinek és kudarcainak a számbavételével.

— Az együttlét és a múltidézés mindig a jövőbe látás, a jövőbe mutatás és a jövőépítés szándékával történik. Tusványos harmincéves története immár történelem. A Kárpát-medencei magyarság rendszerváltás utáni három évtizedének története is egyúttal. Kis túlzással azt mondhatjuk, hogy az, ami velünk az elmúlt harminc évben megtörtént — jó és rossz —, azt itt a Bálványosi Nyári Szabadegyetem valamelyik fórumán valaki vagy már előre megmondta, vagy utólag elemezte, megmagyarázta, és felmutatta az igazságot. Tusványoson folyamatosan történelmet írunk, egyrészt úgy, hogy megnézzük, mi történt velünk, kiértékeljük, és ennek alapján, ami még fontosabb, a jövőt próbáljuk alakítani. A jövőt nem megjósolni kell, hanem megalkotni. Ez az alkotási folyamat zajlik itt, Tusványoson.

Aki egyszer itt volt, az biztos, hogy gazdagabban megy haza, mind tudásban, mind élményben, mind világlátásban, világértésben, és valószínűleg visszajön — tette még hozzá Toró T. Tibor. Szavait így zárta: — Tusványos a biztos pont, a világ közepe, szenvedélyünk, mert egy a tábor és egy a nemzet!

— Valóban egyedülálló műfajt alkottunk az elmúlt harminc évben, de talán a legfontosabb vonatkozás az nem az, hogy a szabadegyetemet és a fesztivált kombináljuk, hanem leginkább az teszi egyedülállóvá Tusványost, hogy ez egy nonprofit rendezvény. Attól az Tusványos, ami, hogy ezt nem pénzért csináljuk — emelte ki Német Zsolt. Az Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke hozzátette: — Az idén 28 színtéren 400 előadással készülnek, és mintegy 80 000 embert várnak, továbbá megköszönte a munkát a 270 önkéntesnek is.

— Tusványos mellett további harmincéves évfordulókat is ki kell itt emelni. Az első, hogy harmincéves a rendszerváltozás. Ennek az a fő üzenete, hogy ha összefogunk, akkor nyerünk. Az elmúlt harminc esztendőben képesek voltunk arra, hogy összefogjunk olyan cselekvő, értéket hordozó emberekkel és közösségekkel, akiknek a legfőbb értéke a közéleti cselekvésben a szabadság volt. Ez a közép- és kelet-európai rendszerváltozásnak nagyon fontos tapasztalata, amit képviselnünk kell. Másodszor: harmincéves a magyar nemzetpolitika, ezen a területen nagyon fontos áttörést sikerült elérnünk az elmúlt évtizedekben, és ma elmondhatjuk azt, hogy a nemzeti összetartozás érzése sokkal erőteljesebben összeköti a Kárpát-medencei magyarokat, mint idáig bármikor. Harmadszor: harmincéves a közép-európai építkezés is. Ez termőre fordult az elmúlt években, ebben pedig nagyon fontos szerepe van annak, hogy közösen tudunk fellépni azzal az agresszív utópizmussal szemben, amit Európa-szerte hirdetnek, amit föderalizmusnak hívnak, és aminek a célja a nemzeti identitásoknak a ledarálása, valamint a nemzeti szuverenitásoknak a feloldása. Ennek az a célja, hogy aláássa a keresztény Európa alapjait. Mi, közép-európaiak képesek voltunk ezzel az agresszív utópizmussal szemben fölvenni a versenyt. Negyedszer: harmincéves az európai újraegyesítésnek a folyamata is, és ezzel kapcsolatban szögezzük le, hogy mi európaiak vagyunk, az európai újraegyesülés iránt vagyunk elkötelezettek. Nem kívánunk kilépni az európai újraegyesítés folyamatából, azoknak a problémáinknak a megoldására során, amelyeket a XX. század ránk hagyott, és torokszorító problémaként vannak jelen a magyar életben immáron száz esztendeje, számítunk az európai újraegyesülésben. Ez a magyarázata annak, hogy Magyarország elkötelezett az európai egység gondolata mellett. Egzisztenciálisan vagyunk európaiak, és nem szeretjük, ha európaiságból kioktatnak, mert nagyon erős okaink vannak arra, hogy az európai egységnek a gondolata mellett elkötelezettek legyünk. De mi az európai nemzetek Európájában gondolkodunk, ez pedig szembemegy azzal az agresszív utópiával, amelyik nagyon erősen lábra kapott Európa-szerte — tette hozzá Németh.

A számos közéleti fórumon túl több zenei rendezvény és koncert is lesz az öt nap alatt. A nagyszínpadon fellép a Metropol, a Magashegyi Underground, a Quimby, Nagy Feró és a Beatrice, a Magna Cum Laude, Szabó Balázs Bandája, a Kiscsillag, az Anna and the Barbies, a Bagossy Brothers Company, a Jóvilágvan, az Intim Torna Illegál és Ákos. A rendezvény fő szervezői a kolozsvári Magyar Ifjúsági Tanács és a magyarországi Kisebbségekért — Pro Minoritate Alapítvány.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..