home 2024. április 16., Csongor napja
Online előfizetés
Hármas találkozót tartottak Bezdánban, immár tizenhetedszer
Kartali Róbert
2022.08.04.
LXXVII. évf. 31. szám
Hármas találkozót tartottak Bezdánban, immár tizenhetedszer

A hétvégén a bezdáni csatornaparton megtartották a XVII. Hármas Találkozót Bezdán Helyi Közössége és a Bezdáni Hidak Polgári Egyesület szervezésében. A Horvátország, Magyarország és Szerbia, három szomszédos ország határainak találkozása melletti, nyugat-bácskai településen nagy népszerűségnek örvend a hagyományos etnofesztivál. Az idén is rengeteg hazai vendég érkezett a rendezvényre, viszont a külföldiek érkezését megnehezítette, egyesekét ellehetetlenítette a közeli határátkelőkön kialakult többórás torlódás.

— A Hármas Találkozó a magyar, a szerb és a horvát nemzet kultúráját, szokásait, kulturális sokszínűségét bemutató rendezvény, és Nyugat-Bácska egyik legjelentősebb fesztiválja — emelte ki a rendezvény ünnepélyes megnyitóján Csapó Levente. Bezdán Helyi Közösségének tanácselnöke a jelenlévőkön kívül köszöntötte Magyarország és Horvátország, valamint Zombor Város képviselőit. Mint mondta, a falu vezetősége az idén is nagy hangsúlyt helyezett a találkozó színvonalas megszervezésére.


Csapó Levente és Tóth Szabolcs

Bezdán közel fekszik a horvátországi és a magyarországi határhoz, ez adja az apropóját a rendezvénynek, melyre mindhárom országból érkeznek fellépők és vendégek is. Attól különleges ez, hogy három országból jönnek ide emberek, akik barátkoznak egymással, és ismeretségek alakulnak ki közöttük — magyarázta lapunknak Seres Tamara, a Bezdáni Hidak Polgári Egyesület elnöke. Elmondta, hogy minden évben próbálják bővíteni a kulturális programot, tavaly már kétnapos volt a rendezvény, így péntekre is szerveztek programokat a gyerekeknek.

— Az idén ezt azzal bővítettük, hogy a legviccesebb frizurával és öltözékben megjelenő gyerekeket Oszkár-díjjal jutalmaztuk. A Haos animatori csapata animációs programmal szórakoztatta a gyerekeket. A szombati nap hagyományos, kulturális programmal folytatódott, és gazdag gasztronómiai felhozatallal.

A megnyitón dicsérő oklevelet kaptak azok a helyi polgárok, akik különböző versenyeken és megmérettetéseken kiváló eredményeket értek el, és ezzel méltóképp hozzájárultak Bezdán hírnevének öregbítéséhez. Elismerésben részesült Relja Vojnović, az elmúlt iskolaév legjobb tanulója, Veljko Čabrilo, aki bronzérmet nyert a kézilabda-Európa-Bajnokságon, Bosnyák Jennifer, Andrić Nikolas, Horváth Zsófi, Nagy Eleonóra és Mihajlo Dadić Szerbia válogatott kajakozói. Továbbá Ispánović József, aki Bezdánt művészi fotókkal népszerűsítette, Lea Milanović a röplabdában elért eredményeiért, valamint Smit Anna és Dimitrije Čabrilo, az atlétikában elért idei eredményeikért.

A díjazottaknak Ratković Antonio, Zombor polgármestere is gratulált a megnyitón. Köszöntőjében elmondta, Bezdán büszke lehet rájuk, a fiatal sportolók érdemeit pedig külön is méltatta.

A rendezvény idején egyébként a közelben lévő szerb—magyar és szerb—horvát határon óriási torlódás alakult ki. A határra érve több külföldi meghívott vendég is jelezte a szervezőknek, hogy a többórás várakozás miatt inkább visszafordul.

Csapó Judit, Bezdán Helyi Közössége munkatársa, a Bezdáni Hidak Polgári Egyesület tagja, a rendezvény egyik szervezője szerint ha a határokon nem alakultak volna ki ekkora sorok, akkor sokkal többen is eljöttek volna. Több árust pedig az időjárás-előrejelzés rettentett el, hiszen rossz időt jósoltak a hétvégére — mint utóbb kiderült, tévesen.

— A határokon kialakult torlódás miatt kevesebb fellépő érkezett a határon túlról, így leginkább a Zomborhoz tartozó településről jöttek fellépők, a többi közt Monostorszegről, Nemesmiliticsről, Zomborból, Gombosról és természetesen Bezdánból, hiszen a helyi fiatal tehetségeket mindig biztatjuk, hogy lépjenek színpadra. Horvátországból Pleternicáról és Batináról, Magyarországról pedig Bácsalmásról és Vaskútról kellett volna jönniük fellépni — tette hozzá Csapó Judit.

Az idei rendezvényen Bezdán és Iregszemcse illetékesei testvértelepülési szerződést írtak alá, miután a magyarországi település polgármestere ötórás veszteglés után végre átjutott a határon.

Bezdán Helyi Közösségének tanácselnöke lapunknak elmondta, hogy Bezdánt Iregszemcse illetékesei keresték fel a testvérvárosi kapcsolat kialakításának ötletével, melynek nagyon megörültek, hiszen Bezdán vezetősége mindig nyitott az ilyen jellegű együttműködésre, akár anyaországi, akár anyaországon kívüli településről érkezzen a felkeresés. Az együttműködés elsődlegesen kulturális jellegű lesz, de természetesen minden egyéb lehetőségre is nyitottak — tette hozzá Csapó Levente.

Tóth Szabolcs, Iregszemcse polgármestere a Hét Napnak arról beszélt, hogy már 2019-ben, a megválasztása előtti kampányban az volt az egyik céljuk, hogy az összes elcsatolt területről testvértelepülési kapcsolatokat alakítsanak ki.

— Még abban az évben megalapítottuk a Trianon 100 Bizottságot. Bezdán lett a harmadik testvértelepülésünk, az első Erdélyországból Gyimesközéplok, a második pedig Kárpátaljáról Nagybégány volt. A Jóisten vezetett el bennünket ide, mert úgy választottunk testvértelepülést, hogy kinyitottuk a térképet, rátettük az ujjunkat, és elkezdtük felkeresni a polgármestereket, hogy kik azok, akik hajlandóak az együttműködésre. A bezdániak első megkeresésre igent mondtak, kialakult egy kölcsönös szimpátia, ezért most nagyon boldogok vagyunk, hogy ez végre sikerült. Megtiszteltetés, hogy itt lehetünk. Mi ezt az együttműködést nagyon komolyan vesszük, mert meggyőződésünk, hogy sokat tudunk tanulni egymástól, és remélhetőleg gyümölcsöző lesz a kapcsolat. Például Gyimesközéploknak egy pályázat révén tudtunk adni egy kisbuszt, a háború kitörése után pedig Nagybégányba adományokat juttattunk el. Bezdánnal is hasonló együttműködést képzeltünk el: amiben tudunk, abban segítünk, mert miért ne tennénk? A mai nap a kezdet, a határ pedig a csillagos ég.

A rendezvényt Zombor Város Önkormányzata, a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi — Nemzeti Közösségi Titkárság és a Magyar Nemzeti Tanács támogatta.

Fényképezte: Kartali Róbert

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..