Harmadszor

Harmadszor

Elsöprő győzelmet aratott a Fidesz–KDNP

A Fidesz több mint 2 millió szavazattal és óriási fölénnyel nyerte meg az országgyűlési választást. A második helyezett párt a Jobbik, a harmadik pedig az MSZP lett.
„Sorsdöntő győzelmet arattunk, lehetőséget teremtettünk magunknak, hogy megvédhessük Magyarországot” — jelentette ki Orbán Viktor a politikai megmérettetés után. A miniszterelnök nagy tapsvihar kíséretében érkezett a színpadra, miközben zúgott a Viktor, Viktor! felkiáltás. Beszédét ezekkel a szavakkal kezdte: „Győztünk! Magyarország ma nagy győzelmet aratott”. Szerinte érvényes az a bölcsesség, hogy most kell szerénynek lenni, mert most van mire. Gratulált a választópolgároknak, és megköszönte azt a hűséget, amelyet a Fidesz–KDNP támogatóitól kapott. Háláját fejezte ki a külhoni magyaroknak, a lengyel barátoknak, azoknak, akik imádkoztak érte, valamint minden aktivistának, aki segítette a kormánypártok munkáját. Külön köszönetet mondott feleségének, Anikónak. Mint hangsúlyozta, nagy csata van mögöttük. Ezután a színpadon elénekelték a Kossuth-nótát.

(Szalai Attila rajza)

 

Szijjártó Péter szerint jelentős csaták várnak a magyar kormányra

A Fidesz–KDNP óriási győzelme várhatóan a korábbinál is nagyobb felhatalmazást ad a kormánynak arra, hogy az eddigi bevándorláspolitikát képviselje. Erre szükség is lesz, hiszen hatalmas viták várhatóak az ENSZ-ben és az Európai Parlamentben is. „Genfben majd megpróbálják ránk erőltetni, hogy az illegális határátlépést emberi jogként ismerjük el, Brüsszelben pedig mindent meg fognak tenni azért, hogy az osztrák kormány soros uniós elnöksége előtt elfogadják a kötelező betelepítési kvótát. Tehát világos felhatalmazást és feladatot kaptunk a magyar emberektől, hogy ebben a három városban ne ismerjünk semmifajta kompromisszumot akkor, amikor a magyar emberek biztonságáról van szó” — magyarázta a külgazdasági és külügyminiszter.

A baloldal és a Jobbik romokban, szinte mindenki lemondott

A választások estéjén egymás után mondtak le a különféle ellenzéki pártelnökök. Elsőként Vona Gábor, a Jobbik elnöke jelentette be lemondását, majd Hadházy Ákos, az LMP társelnöke, valamint Karácsony Gergely, a szocialisták kormányfőjelöltje következett. Nem maradt ki a sorból az Együtt teljes elnöksége, Juhász Péterrel és Szigetvári Viktorral, illetve az MSZP elnöksége sem.
Vona Gábor elismerte a Fidesz–KDNP választási győzelmét, jelezve: a Jobbik célja a kormányváltás volt, de ez most nem sikerült. „Kiolvasható a számokból, hogy az elkövetkezendő időszakban a Fidesz fogja irányítani Magyarországot, de hogy ki fogja-e tölteni a négy évet, vagy sem, azt majd meglátjuk” — jegyezte meg.
Az Együtt tudomásul veszi a választás eredményét, nyilatkozta Juhász Péter, a párt elnöke. Szigetvári Viktor, a párt miniszterelnök-jelöltje azt mondta, sikertelen volt az a stratégia, amelyre felépítették a saját listás kampányukat. Molnár Gyula, az MSZP elnöke közölte, tudomásul veszik a választói akaratot, és felelősnek tartják magukat a kialakult helyzetért. A szocialisták tisztújító kongresszusára június közepe táján kerül sor.

(A borítókép Koszticsák Szilárd felvétele / MTI)

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Világkép rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Harmadszor
Nemzetpolitika
  • Hét Nap
  • 2018.11.05.
  • LXXIII. évfolyam 44. szám
Harmadszor
Heti Interjúnk
Facebook

Támogatóink