home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Hanna és Bence
Talpai Lóránt
2023.03.16.
LXXVIII. évf. 11. szám
Hanna és Bence

Slágernevek Magyarországon — Bontják az illegálisan épített házakat — Németország és az orosz földgáz

Slágernevek Magyarországon

Megannyi lehetőség közül választhatnak a szülők a gyermekük számára, mégis minden évnek megvannak a slágernevei. Tavaly összesen 88 400 gyermek született Magyarországon. A Belügyminisztérium szerint a szülők a fiúnevek közül a következőket választották a legtöbbször: Bence, Dominik, Olivér, Levente, Máté, Marcell, Noel, Zalán, Milán és Ádám. A lánynevek közül pedig ezeket adták a kicsiknek a legtöbben: Hanna, Léna, Zoé, Anna, Luca, Emma, Olívia, Boglárka, Lili, Mira. Az összes név közül a Bence és a Hanna bizonyult a legnépszerűbbnek. Ez alapján elmondható, a magyarok még mindig a hagyományos neveket részesítik előnyben a különlegességek helyett.

Bontják az illegálisan épített házakat

Miután Rovinjban és környékén több, engedély nélkül épült házat is lebontottak a közelmúltban, a hatóságok folytatják az ellenőrzés-sorozatot nemcsak Isztriában, hanem egész Horvátországban — közölte a horvát állami építési hatóság. Sajtóközleményükben hangsúlyozták: az Isztria megyei akció az építésfelügyelők több hónapos munkájának eredménye. Csak az elmúlt három hétben több mint száz ellenőrzést végeztek Vodnjan városában, valamint Bale, Liznjan és Medulin településeken, és száz illegális építkezés folytatását tiltották meg. 2019 óta Isztria területén az építési hatóság több mint 1600 ellenőrzést végzett, melynek során számos szabálytalanságot talált, és 128 illegális épületet le is kellett bontani.

 

Németország és az orosz földgáz

Németország alig egy év alatt megteremtette a függetlenségét az orosz földgáztól — jelentette ki Robert Habeck német alkancellár, gazdasági miniszter. A Zöldek politikusa a Berlin melletti Meseberg-kastélyban — a szövetségi kormány vendégházában — tartott kétnapos kihelyezett kormányülést lezáró tájékoztatón felidézte, hogy 2022 elején Németország még 55 százalékban orosz forrásból fedezte a földgázszükségletét, de alig egy év elteltével ez a függőség teljesen megszűnt, legfeljebb a cseppfolyósított földgázt (LNG) fogadó külföldi terminálokról Németországba továbbított földgázban lehet némi „orosz molekula”, de német vállalatok már egyáltalán nem vásárolnak orosz gázt — mondta. A váltást azért kellett végrehajtani, mert az Ukrajna ellen háborúzó orosz elnök, Vlagyimir Putyin a kínálat „mesterséges szűkítésével” erre kényszerítette az országot — tette hozzá az alkancellár.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..