Hangya-játszóház

Hangya-játszóház

A Bácskossuthfalán 100 évvel ezelőtt született Hangya András emlékére a tízéves fennállását ünneplő Topolyai Múzeum nemcsak látványos kiállítást nyitott a képzőművész munkáiból, hanem az alkalomhoz kapcsolódóan játszóházat is az általános iskolásoknak.

— Ninkovné Kovačev Olga művészettörténész ötlete volt, hogy a Hangya-levélképek mintájára mi is adjunk lehetőséget a gyerekeknek arra, hogy kipróbálhassák magukat a levélillusztrációban. Tudniillik Hangya András hagyatékában külön fejezetet képeznek azok a levelek, amelyeket Zágrábból küldött az itteni barátainak, s amelyeket rajzokkal illusztrált. Ezekből a megőrzött levelekből — levélképekből — kaptunk néhányat a magyarkanizsai Nagy József táncművésztől a kiállításra készülődve — mondta Gazsó Hargita múzeumpedagógus, a Topolyai Múzeum koordinátora. — Tudvalevő, hogy a mai számítógépes világunkban a gyerekek már nem írnak senkinek sem hagyományos levelet, ezért kapva kaptunk az alkalmon, hogy a játszóházunk témája épp ez legyen — vezetett be a munka, azaz a játék folyamatába vendéglátóm.
A topolyai Nikola Tesla és a Csáki Lajos Általános Iskola két-két negyedik osztálya  — mintegy 80 gyermek — látogatott el a múzeumba szeptember 11-én és 14-én. Miután megtekintették a kiállítást és a már sokszor említett levélképeket, asztalhoz ültek. Az előkészített témakörökből húztak egyet, hogy az utasítás, támpont — például: „A zobnaticai méntelepen tartózkodsz, s onnan írsz levelet édesanyádnak” — segítségükre legyen.
Mindenki kapott egy levelezőlap nagyságú fehér kartonlapot. Először meg kellett fogalmazniuk a levél tartalmát, majd következett az illusztrálás színes filctollal. Természetesen a diákok által elkészített levélképek is a kiállító terem falára kerültek, és a látogatókat addig tekinthetik meg az alkotásokat, ameddig a nagy művész, Hangya András festményeit is.
A szeptember 11-ei játszóházat a frissen diplomázott grafikus, Velimir Andrejević, a szeptember 14-eit Szenti Lilla, az újvidéki képzőművészeti akadémia hallgatója vezette, Pató Angéla és Gazsó Hargita pedig hasznos segítő-, illetve játszótársai voltak a gyerekeknek.
 

Képgaléria

Cikkünk további képei

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Jó Pajtás rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Hangya-játszóház
Riport
Hangya-játszóház
Szabadkai Napló
  • RENCSÉNYI Elvira
  • 2012.10.24.
  • LXVII. évfolyam 43. szám
Facebook

Támogatóink