home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Hangulatos egyedi lámpák a lakásban
Szakáll Laura
2023.03.12.
LXXVIII. évf. 10. szám
Hangulatos egyedi lámpák a lakásban

Egy szép lámpa kellemes hangulatot teremt az otthonunkban. Mindenki megtalálhatja azt a világítótestet, amely leginkább illeszkedik a lakása stílusához, berendezéséhez. Ha az egyedi dolgokat szeretjük, kézművesterméket is választhatunk. Az újvidéki Ladisity Barcal Melinda különleges lámpákat készít. Szereti a csipkét, így ez gyakran megjelenik az alkotásain.

Melindához mindig közel állt a kreatívkodás, több irányzatot is kipróbált, de a lámpák készítésében tudott igazán kiteljesedni. Főleg semleges színű tárgyak kerülnek ki a keze alól, amelyek minden lakásba szépen illeszkednek, de a vidám színek sem állnak távol tőle. A csipke, a lepke, a virág és a népi motívumok mellett a rajzfilmek világából is merít. Melinda egyébként az újvidéki CMH-iroda vezetője, és művelődési egyesület elnökeként is sokáig tevékenykedett. Munka után szívesen kreatívkodik, az otthonában berendezett műhelyben alkot, közben teljesen kizárja a külvilágot, kikapcsolódik, feltöltődik. Mint mondja, a lámpakészítés számára nem csak hobbi, sokkal több. Kapaszkodó, mely élete nehezebb időszakán is átsegítette.

— Fiatalabb koromban is szerettem az otthon dekorálását, kisebb tárgyak készítését. A gyerekeimet is bevontuk ebbe, közösen alkottunk. Üvegfestéssel, dekupázzsal is foglalkoztam, selyemfestést tanultam, de ezek valahogy nem tudtak hosszabb távra lekötni. Két éve láttam meg egy kisebb-nagyobb lyukakkal díszített lámpát egy közösségi oldal egyik csoportjában, ami nagy hatással volt rám. Azt mondtam, ezzel szeretnék foglalkozni. Így kezdődött, és úgy érzem, még nagyon sokáig fog tartani, mert annyi örömöt lelek benne. Mindig jókedvvel dolgozom, nagyon sok ötletem van. Amikor megláttam, fogalmam sem volt, miként kell ezt csinálni, de ma már hála istennek internet is van, utánanéztem, olvastam róla, megfigyeltem másokat. Beszereztem az eszközöket, az alapanyagot, mindent, ami szükséges, berendeztem a szobám kis sarkát műhelynek. Úgy emlékszem az első csőre, melyet a kezembe vettem, mintha tegnap lett volna. Teljesen egyszerű kis minta lett rajta, de nagyon boldog voltam, hogy ez nekem sikerült. Utána jöttek az ötletek, egyre bonyolultabbak. Eleinte remegett a kezem, meg kellett tanulni használni a fúrót, nagyon sokat tanultam és gyakoroltam, hogy eljussak erre a szintre. Most már bonyolultabb mintákkal is tudok dolgozni.

* Hogyan díszíti a lámpákat, és milyen eszközökre van szükség a munkához?

— Nagyon szeretem a csipkemintát, valószínűleg azért, mert emlékeztet a nagymamámra, aki rengeteget horgolt. Kedvelem a magyaros motívumokat, olyan lámpáim is vannak, amelyeken a tulipán vagy a népmesei elemek jelennek meg. Már eljutottam arra a szintre, hogy 3D mintákat is készítek, például lepke- és virágmotívummal. A tulipános mellett ezeknek is nagy sikerük van, sokan rendeltek tőlem. Ami az eszközöket illeti, fúrókra, csiszolópapírra, egyéb eszközökre van szükség, valamint a műanyag csőre. A lámpák nagysága a csőtől függ. Általában 30 centisek a lámpák, vannak keskenyebbek, szélesebbek is, ezt a választott motívum is meghatározza. A csöveket kezdetben csak fekete és fehér színűre festettem, mert azt találtam optimálisnak. Úgy gondoltam, ez a kettő minden otthonba illik, de később igény mutatkozott a különböző színekre is. Lett bézs és szürke is, a legutóbbi kollekcióm pedig a gyermekeknek készült, ezt ugyanis már régóta terveztem. Mickey, Tweety, Hello Kitty került rá a lámpákra, melyeket rózsaszínre, kékre, sárgára festettem. Ezek vidámak, gyermekszobába illőek.

Voltak olyan állatmotívumra vonatkozó kérések, amelyeket nekem is át kellett gondolnom, de mindig megoldottuk, amikor valaki felkeresett. Mindig meg tudjuk találni a közös hangot, ha valaki például meglepetéslámpával szeretne örömet szerezni. Egyébként minden lámpa egyedi. Ha valaki meglátja valamelyiket azok közül, amelyeket a közösségi oldalra töltöttem fel, és azt mondja, olyat szeretne, azt én meg tudom csinálni, de nem lesz teljesen egyforma.

* Miben segít önnek a hobbija?

— Teljesen megszűnik a külvilág, amikor alkotok. Akkor nincs telefon, esetleg a halk zene, de a fúrótól azt sem szoktam hallani. Teljesen el tudok merülni a munkában, nem gondolkodom semmiről, ami a külvilággal kapcsolatos. Egy éve beteg lettem, és elmondhatom, hogy amikor megkezdődött a kezelés, úgy érzem, a lámpáknak köszönhetően tudtam ezt a nehéz időszakot úgy átvészelni, hogy nem volt súlyosabb pszichikai problémám. A lámpákkal foglalkoztam a legtöbbet, kreatívkodtam, terveztem, és ez átsegített a nehézségeken.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..