home 2024. szeptember 08., Adrienn napja
Online előfizetés
Hangol(ód)ás segítői szándékkal
Martinek Imre
2024.06.27.
LXXIX.. évf. 26. szám
Hangol(ód)ás segítői szándékkal

A június 24-ei eseménynek a Budai Református Gyülekezet Szilágyi Dezső téri református temploma adott befogadó helyszínt. Nevezetesen annak a jótékonysági koncertnek, amely a Tabulatúra Régizene Klub évadzáró alkalma is volt egyúttal.

Invokáció: „A szeretet soha el nem múlik” (1Kor 13,8).

Régi, szép és állandósult gesztusa ez a szervezőknek, illetve a hangszeres és énekes szolgálat „elkövetőinek”, a Tabulatúra Régizene Együttesnek. A megvalósítandó célt pedig mindenkoron maga az Úr jelöli ki. A legutóbbi segítő szándéknak sajnos szomorú aktualitása vala: a koncert teljes perselyadománya az idén áprilisban tragikus körülmények között, autóbalesetben meghalt Bíró István madéfalvi (Székelyföld, Erdély) református lelkipásztor családjának megsegítésére, özvegye és árvái javára lesz átirányítva.

Egy-egy jó szó, kedvesség, bátorító ölelés… Mert mindenki csak és kizárólag abból adhat másoknak is, amivel ő maga is bír. A hétfő esti hangverseny nyitányában elhangzó áhítatban, Pál apostolnak a korinthusbeliekhez írt második levelének igeszakaszára (2Kor 9,6–8) építkezve, nt. Sáfrán Zsuzsanna lelkésznő, a néhai nt. Lakatos Tibor vajdasági származású református lelkipásztor özvegye helyezte intelmeit az egybegyűltek szívére.

A Szilágyi Dezső téri református templom egyúttal történelmi emlékhely is. Krónikák tanúsítják, miszerint az első budai református templomot 1896-ban avatták fel. A Zsolnay cserepes, ólomüveg ablakos épület tervezője a magyarországi protestáns templomépítészet kiemelkedő alakja, Pecz Samu volt, a neogótikus stílusú templom építését pedig az ország egész református társadalma támogatta. Itt kötött házasságot 1915-ben a költő Ady Endre és múzsája, Csinszka. A templom 1896 virágvasárnapja óta hirdeti Isten dicsőségét ezen a téren. Falai között hitben erős, áldozatkész, nyitott lelki közösséggé formálódott a gyülekezet. 

A koncertsorozat folytatásának következő időpontja jelen esztendő földanya havának negyedik hétfőjére (szeptember 23-ára) lett meghirdetve.

Fotóink és a mellékelt videófelvétel a helyszínen készültek.


A Tabulatúra Régizene Együttes szolgálata 2024. június 24-én

Fényképezte: Martinek Imre

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..