Hamvazószerda
Fehér Márta
2020.02.26.
LXXV. évf. 9. szám
Hamvazószerda

Lemondani arról, ami gátolja a kapcsolatunkat Istennel — ez a nagyböjt lénye

Ma van hamvazószerda, a húsvétot megelőző szent negyven napnak nevezett nagyböjti időszak kezdete. Dezső Péter szabadkai ferences atya a délelőtti szentmisén kifejtette: ha a munkamánia, a pénzhajhászás, az élvezetek habzsolása, például az evés, a hobbi, mely lehet sport vagy egy kedvenc filmsorozat, illetve a káros szenvedélyek — mint amilyen a cigarettázás — uralják és irányítják a napjainkat, az életünket, akkor az nemcsak Istentől szakít el bennünket, hanem embertársainktól, férjünktől, feleségünktől, gyermekünktől is.

A böjtölés és az ima szorosan összetartozik, hangsúlyozta a szentmisén, melynek keretében hagyományosan hamuval keresztet rajzolnak a hívek homlokára, miközben a pap azt mondja: Térj meg, és higgy az evangéliumban.

A hamuval hintés ősi jelképe a bűnbánatnak, az elmúlásra, a halálra figyelmeztet.

Ezen a napon szigorú böjt van, csak háromszor szabad étkezni, és egyszer jóllakni, húst fogyasztani pedig tilos. Az egyház tanítása szerint azonban a testi böjt nem elég, az önmegtartóztatást más tekintetben is gyakorolni kell.

A mai evangélium:

A hegyi beszédben Jézus így szólt tanítványaihoz: Vigyázzatok! Jótetteitekkel ne hivalkodjatok az emberek előtt, mert így a mennyei Atyától nem kaptok értük jutalmat. Amikor tehát alamizsnát osztasz, ne kürtöltess magad előtt, mint a képmutatók teszik a zsinagógákban és az utcákon, hogy dicsérjék őket az emberek! Bizony mondom nektek, ezzel már meg is kapták jutalmukat. Amikor te adsz alamizsnát, ne tudja bal kezed, mit cselekszik a jobb kezed, hogy adományod rejtekben legyen, és akkor Atyád jutalmaz meg érte, aki lát téged a rejtekben is. Amikor pedig imádkoztok, ne legyetek olyanok, mint a képmutatók, akik szeretnek az emberek szeme láttára a zsinagógákban és az utcasarkokon állva imádkozni! Bizony mondom nektek, már meg is kapták jutalmukat. Amikor imádkozol, menj be a szobádba, és zárt ajtó mögött, a rejtekben imádkozzál Atyádhoz! Atyád, aki a rejtekben is lát, megfizet neked. Amikor böjtöltök, ne legyetek mogorvák, mint a képmutatók! Keserű arcot mutatnak, hogy az emberek meglássák rajtuk a böjtölést. Bizony mondom nektek, ezzel már meg is kapták jutalmukat. Amikor te böjtölsz, illatosítsd be hajadat és mosd meg arcodat, hogy az emberek ne vegyék észre böjtölésedet, csak Atyád, aki a rejtekben jelen van! Atyád, aki a rejtekben is lát, megfizet neked. (Mt 6,1—6.16—18)


Szalai Attila felvételei

 

 

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Képmás rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!
E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..