home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Hamarosan zárul a nyugdíjtörvény nyilvános vitája
2021.03.29.
LXXVI. évf. 12. szám
Hamarosan zárul a nyugdíjtörvény nyilvános vitája

Április 2-án zárul a nyugdíj- és rokkantsági biztosításról szóló törvény módosításának nyilvános vitája. A tervezetben van néhány fontos újdonság. Az egyik, hogy megszüntetik a levonást azok számára, akik akaratuk ellenére kénytelenek voltak az öregségi nyugdíjkorhatár előtt nyugállományba vonulni, mivel a vállalatuk csődbe ment vagy valamilyen átalakításon esett át. Ők megkapják a teljes öregségi nyugdíjat, mert a törvénymódosítás megszünteti az eddigi módszert, melyet az ilyen esetekben alkalmaztak. A 2014-beli törvénymódosítás alapján ugyanis nem kaphatták meg teljes nyugdíjukat, hanem minden hiányzó hónapért levontak nekik 0,34 százalékot.

Azok számára, akik saját döntésük alapján éltek a korai nyugdíjba vonulás lehetőségével, megmarad a korábban meghatározott levonás. A tervezetben nincs szó arról, hogy a többi idő előtt nyugdíjazott személy a 65. életévének betöltése után megkapná a teljes nyugdíjat — a szakszervezeteknek már évekkel ezelőtt ez volt a követelésük. 

A jelenlegi törvénymódosítással nem emelik tovább a nyugdíjkorhatárt, így a teljes öregségi nyugdíjra a férfiak 65 évesen, a nők az idén 63 év és 2 hónap betöltésével jogosultak, de a nők számára minden évben 6 hónappal emelik a korhatárt, amíg az ki nem egyenlítődik a férfiakéval.

Forrás: Blic

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..