home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Hamarosan újabb műsorok
Tóth Tibor
2015.10.25.
LXX. évf. 42. szám

Csütörtökön nyilvános vitát tartott a Szerbiai Rádió és Televízió a városháza dísztermében. Az összejövetelen az SZRTV programbizottsága a műsorok minőségéről, előállításuk költségeiről, fejlesztéséről számolt be, illetve szó esett a minden bizonnyal január 1-jétől bevezetendő előfizetési díjról is.

Először a szerbiai televíziózás múltját mutatták be, majd a Szerbiai RTV új sorozatairól, kulturális és ismeretterjesztő műsorairól, valamint az egyre gazdagabb sportműsorokról esett szó. A közszolgálati médium hamarosan húszórányi, új műsorral lesz gazdagabb, ami Dragan Bujošević, az SZRTV vezérigazgatója szerint kevés. A tervek között új műsorok elindítása szerepel, az új műsorrácsot pedig november közepétől alkalmazzák.

— Összesen tízórányi művelődési-oktatási, illetve szórakoztató és tízórányi új hírműsort indítunk — ezeket hamarosan megismerhetik a nézők. Sugárzunk műsorokat a más nemzetiségű polgáraink számára is, de ez az adásidő még nem elegendő. Programokat kell még készítenünk azoknak az embereknek is, akik saját anyanyelvükön kívül nem beszélnek más nyelveket. A magyar nyelvű műsorok tekintetében nincs gond, mert ezt a feladatot a Vajdasági Rádió és Televízió kiválóan megoldja, viszont több műsort kellene gyártanunk albán, bolgár és roma nyelven — nyilatkozta Bujošević.

A havi díjról elmondta, hogy a megfizettetés módja gondot okoz, de bízik benne, hogy a kormány megtalálja a megoldást az SZRTV pénzelésére.

— Mi csak azt kérjük a kormánytól, hogy tegye lehetővé médiaházunk zavartalan működését. Ennek megvalósulása érdekében elkerülhetetlen a tv-adó megfizettetése a polgárokkal. Az évi bevétel 500 dináros havi díjjal számolva egy háztartás esetében 6000 dinárt tenne ki. Ha ezt valaki nem fizeti ki, akkor a bírósági végrehajtó nekünk 10 000 dinárba kerül. Tehát többe kerülne nekünk a bírósági végrehajtó, mint amennyi maga az előfizetés. Ez ebben a formában értelmetlen lenne. Remélem, hogy a kormány megoldást talál — mondta Bujošević.

Becslések szerint az SZRTV normális működéséhez évente 90 millió euró szükséges, a horvátországi HRT költségvetése évente 180-220 millió euró közé tehető, az osztrák közszolgálati televízió pedig 1 milliárd euróból gazdálkodik.

A szerb közszolgálati médium és a Pannon RTV között kitűnő az együttműködés. A szabadkai székhelyű televízió díjmentesen több dokumentumfilmet és egyéb műsorokat is kap a közszolgálati médiumtól.

— Egyfajta híd szerepét töltjük be Magyarország és Szerbia között, igyekszünk hozzájárulni a két közszolgálati médium közötti kapcsolat erősítéséhez — emelte ki Bodzsoni István, a Pannónia Alapítvány igazgatója.

Az SZRTV műsorainak tartalmáról szóló nyilvános vita utolsó állomása október 22-én lesz Belgrádban. 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..