home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
Hamarosan új pompában
Tóth Tibor
2022.02.08.
LXXVII. évf. 5. szám
Hamarosan új pompában

A Zenta központjában található Royal Hotelben jelentős renoválás van folyamatban. A Prosperitati Alapítvány támogatásával teljesen megújul a létesítmény, a legkorszerűbb műszaki berendezések, felszerelések lesznek beépítve, így a szálloda az eddigi háromból négycsillagossá válik.

A Royal Hotel 1910/1911-ben épült Magyar Ede szegedi építész tervei alapján — akkor még Magyar Királyi Szálló néven. Stílusa a modern formázás felé hajlik, de szecessziós elemek is díszítik. Az 1967. évi rekonstrukció során a díszítések nagy része elveszett. A szecessziós stílusjegyekre nem figyeltek, az új, alacsony ablakok beiktatásával pedig a homlokzat harmóniája megbomlott. 1985-ben a szabadkai műemlékvédelmi intézet műemlékké nyilvánította. A 2007-ben történt felújítás során sikerült megmenteni az eredeti oszlopokat, koszorúkat és ornamentikát.


Hamarosan lebontják az állványokat

Az elmúlt 110 év alatt a Royal Hotelben több híres ember, művész és politikus is vendégeskedett, például az 1960-as években Jugoszlávia akkori elnöke, Tito és felesége, Jovanka is több napot eltöltött az épületben. Az étterem falait Ács József és Benes József festőművészek három freskója díszíti. Két kép az 1697. évi zentai csata jeleneteit ábrázolja, a harmadikon pedig egy tiszavirág látható. Utóbbi festményt évekkel ezelőtt átköltöztették a jelenlegi recepció mellé, így a hotelbe érkező vendégek elsőnek a tiszavirágfreskót pillantják meg. A Royalt 2003-ban vásárolták meg a jelenlegi tulajdonosok.

— A legutóbbi renoválás tizenkét évvel ezelőtt történt, amikor az idősebb, 110 éves részt újítottuk fel az eredeti kinézete alapján. Akkoriban nem léteztek olyan alapítványok, amelyek besegítettek volna a munkába, így a régebbi részben mindent önerőből végeztünk el. Anyagi eszközeink nem tették lehetővé, hogy az egész hotelt felújítsuk, így a másik szárnyát jobbára munkásszállóként használtuk az elmúlt tizenkét évben. A most folyó, teljes körű felújítás ezt az egykori Vajdasági Bank feletti részt is felöleli, ahol négy szinten összesen 46 szoba újult meg. A falakat kivéve mindent kicseréltünk, beleértve a vízvezeték-, a villany- és a szennyvízelvezető hálózatot, valamint vadonatúj hűtés-fűtés rendszert építettünk be. A szobákba a legmodernebb műszaki felszerelés került, mely magában foglalja a mágneskártyás beléptetőrendszert, a széfeket, a hűtőszekrényeket, a legújabb okos-tv-ket, a gyors internetelérhetőséget, a legkorszerűbb fürdőszobákat és világítástechnikát, a modern bútorokat. Azt a szakaszt szinte be is fejeztük, így a munkálatok túlnyomó hányada a tizenkét évvel ezelőtt helyrehozott régi részre tevődött át, melyben 29 szobát újítunk fel. A renoválás egyébként érinti a konyhát, a folyosókat, a személyi felvonót és az épület utca felőli homlokzatát is, mely meg lesz világítva. Az újabb részleghez külön feljárót építünk, így igény szerint az egész szárny bérlése is megoldható. A tervek szerint a felújítási munkálatokat február 15-e körül fejezzük be, az ünnepélyes átadó pedig március 15-e körül várható — nyilatkozta Bicók Róbert, a Royal Hotel igazgatója, társtulajdonosa, hozzátéve, hogy a két szárnyban összesen 73 szoba és 130 ágy áll a vendégek rendelkezésére, a szobák közül 9 apartman, 28 egyágyas, a többi pedig kétágyas.


Az egykori Vajdasági Bank feletti részben 46 szoba található

A beruházás értéke 1,1 millió euró, melynek 54%-át a Prosperitati Alapítvány fedezte, a fennmaradt részt pedig önerőből a vállalkozás.

A kapacitás bővítésével további új munkaerőre is szükség lesz, a társtulajdonos elmondása szerint a foglalkoztatottak száma öt-tíz emberrel bővülhet.

— Bízom benne, hogy sikerül olyan munkaerőt találni, amely alkalmazkodni tud a már nálunk dolgozó személyekhez. Elvem, hogy a személyzetet ne cserélgessük, hanem alkalmazkodjunk egymáshoz. Olyanok vagyunk, mint egy kis család. A személyzet nagy része több éve a hotelben dolgozik, sokan már a kezdetek óta erősítik a csapatunkat — mondta Bicók Róbert, kiemelve, hogy a Szerbiában működő 4000 szálloda közül a Royal Hotel az elmúlt évben a 16. helyen végzett, ami nem rossz eredmény, viszont a felújítás után minden bizonnyal bekerül az első öt közé.

A további tervekről szólva megtudtuk, hogy a jövőben az objektumot egy wellnessközponttal és egy 120-130 személyes konferenciateremmel is szeretnék bővíteni.


A teljesen felújított folyosók


A hotelben összesen 73 szoba és 130 ágy (pótágyakkal 150) áll a vendégek rendelkezésére

Fényképezte: Tóth Tibor

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..