home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Hamarosan megnyílhat a szlovák tájház
Tóth Tibor
2021.03.08.
LXXVI. évf. 9. szám
Hamarosan megnyílhat a szlovák tájház

A bajsai Sár utcában három tájház sorakozik szinte egymás után. A legfeltűnőbb a szlovák, mely élénk kék színével azonnal magára vonja az utcán közlekedők figyelmét. A Topolya községhez tartó településen több mint háromszáz éve élnek együtt békességben a magyarok, a szerbek és a szlovákok, a 2002-beli népszámlálási adatok szerint utóbbiak száma 162. A szlovákok Bajsára településének idejéről megoszlanak a vélemények. A történelemkönyvek szerint az első szlovák lakosok az 1730-as években jöttek Vajdaságba, egészen pontosan Bácspetrőcre. Mások szerint már 1712-ből létezik dokumentum, mely szerint Bajsán egy szlovák nevű üzletember a magyar királyi katonasággal szerződést kötött harminc szekér széna eladásáról, hat évvel később pedig már Szlovákiából érkezett idénymunkások dolgoztak a településen. Az elmúlt héten Bajsára látogattam, és a szlovák tájházban dr. Tóth Isaszegi Sándor tulajdonos kalauzolt körbe.

— A ház eredetéről nem sokat tudunk, annyit azonban igen, hogy mintegy százharminc éves lehet, mivel találtunk magyar királyi katonatérképeket, melyeken be vannak rajzolva az utcák, a telkek, a házak. Nagymamám édesapja élt ebben az ingatlanban, ők 1948-ban vásárolták meg, én e falak között jöttem világra 1951-ben. Akkoriban a gang egészen az utcáig terjedt, a tanulószobát középiskolás koromban építették hozzá. A házak egy kaptafára készültek az egész utcában, tehát a vert fal 60—80 centiméter széles, a házhoz tartozott a nagygerenda és a kisgerenda is, melyre a tetőt rakták. A falak még mindig kiváló állapotban vannak, pedig tégla, beton és betonvas sincs bennük. A hátsó szobán és a konyhán minden eredeti, az első szobán történtek kisebb, nem látható javítások. Az első szoba a fiataloké volt, édesanyámé és édesapámé, mindkét helyiséget a konyhában lévő kemencéből fűtötték, mely már le lett bontva — mesélte dr. Tóth Isaszegi Sándor, hozzátéve, hogy a tájház felújítására a Szlovák Külhoni Irodától kaptak támogatást, mely eszközökből elvégezték a tetőcserét az épületen.


Dr. Tóth Isaszegi Sándor, a szlovák tájház tulajdonosa

2016-ban, amikor a tulajdonos édesanyja elhunyt, felmerült a kérdés, mi legyen a házzal. Szuhankó Ruzsenával, az Etno Hagyományápoló Kézművesek Köre elnökével együtt sikeresen pályáztak a ház felújítására, majd megkezdődtek a munkálatok. Szuhankó Sándor több hónapon át reggeltől estig végezte a piktormunkát, a doktor úr pedig abban állt a mester rendelkezésére, amiben csak tudott. Több mint húsz réteg meszet leszedtek a falról, majd mindent újrafestettek. A színekkel kísérletezve kapták meg a jellegzetes ultramarin nevű, világoskék színt. A korábbi négysarkos cserepeket kiscserepekre cserélték, melyekből majdnem hatezer került a tetőre.


Az első szoba varrógéppel, népviseletekkel

Körsétánk alkalmával volt mit látnom és lencsevégre kapnom. A gang gyönyörű, kék színű mintákban tündököl, a világos- és a sötétkék egyaránt erősen kifejezésre jut. A padon egykori használati tárgyak, mint amilyen a szalmavágó, a kenderfésülő, a libatömő, a vasmacska, a cövek, egy picit odébb kukoricamorzsoló. Elidőztem annál a szerkezetnél, amely a megmosott vászonból préselte ki a vizet, majd megpillantottam a nyújtódeszkát, a 200 kilóig mérő mázsát és az elmaradhatatlan boroshordót, mely elválaszthatatlan Bajsától, hiszen a hegyes-dombos vidéken mindig jól termett a szőlő, a gyümölcs. A konyhában két kredenc, kis mérleg, petróleumlámpa, fűszeres dobozok, és itt található a drótos tótok ládája is, mely utal a szlovákok betelepülésére, hiszen ők ügyes kezű munkások hírében állnak. Az egyik szobában rakott sparhelt, a doktor úr nagyapjának Singer varrógépe, több tíz teljes női ruha, melyet a szlovákokra jellemző kék keresztöltéssel varrtak, férfiviseletek, ingek, törülközők, függönyök. A bölcsőben egy kiszácsi viseletben pompázó baba, melyet egy bajsai szlovák család ajándékozott a tájháznak. A szoba sarkában mosdó lavórral, szappannal. A többi közt ez a szoba is helyszíne volt Az álom című filmnek, mely egy mellrákkal küzdő asszonyról szólt, aki végül kigyógyult betegségéből. A vendégszobában több mint százéves bútorok, melyek ötven-hatvan éven át fészerben álltak, egy nagy ágy, két éjjeliszekrény, ruhásszekrények, régi rádiók. A korábbi tanulószobában kézikonyha és egy pici fürdőszoba is helyet kapott, itt ugyanis leginkább a Bácspetrőcre és Kiszácsra utazó, Szlovákiából érkező vendégek pihennek meg.

A teljes fényében pompázó szlovák tájházat szeretnék mihamarabb ünnepélyesen megnyitni, erre azonban csakis a járványügyi intézkedések enyhítése után lesz lehetőség.


A konyha


Baba bölcsőben, szlovák népviseletben


A gangon több régi használati tárgy is helyet kapott


A vendégszoba


A Sár utcában lévő szlovák tájhá

Fényképezte: Tóth Tibor

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..