home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
Hamarosan megkezdik a kóbor kutyák befogását
Tóth Imre
2016.05.01.
LXXI. évf. 17. szám
Hamarosan megkezdik a kóbor kutyák befogását

Felújították a szabadkai Gányó soron lévő menhelyet, ahol immár jó körülményekről gondoskodnak a befogott állatok számára. Hamarosan cicamenhely is létesül.

Ez a menhely példaértékű, nemcsak szabadkai viszonylatban, hanem országos szinten is.

— Másfél évvel ezelőtt még teljesen más viszonyok uralkodtak itt — nyilatkozta a helyszínen járó Maglai Jenő polgármester. Az önkormányzat rendezte a tulajdon- és a vagyonjogi viszonyokat, és a város tavaly 15 millió dinárt juttatott a beruházás első szakaszának megvalósítására. Az állatok számára olyan körülményekről gondoskodtak, amelyeket a törvény előír, és amelyek az állatvédők számára is elfogadhatóak. A menhely kapacitását is megnövelték, napokon belül elkezdődhet a létesítmény próbaüzeme. A szabadkai kutyamenhely körüli problémát tíz év után sikerült megoldani, a létesítmény ugyanis megkapta a próbaengedélyt.

— A városban a következő két-három évben teljesen meg fog szűnni a kóbor állatok okozta gond, mely azoknak az intézkedéseknek lesz köszönhető, hogy a befogott egyedekbe csipet helyeznek, beoltják, szocializálják őket — emelte ki a polgármester.

Néhány héten belül a Köztisztasági és Parkosítási Közvállalat megkezdi a beruházás második szakaszát, mely a macskamenhely létesítésére vonatkozik. — Szabadkán olyan színvonalú menhely lesz, amilyen talán egyik szerbiai önkormányzatban sincs — hangsúlyozta Maglai Jenő. A polgármester hozzátette: a városnak együtt kell működnie az állatvédő szervezetekkel is. Az Alex menhely például nagy segítséget nyújtott az elmúlt időszakban, nagyszámú kutyát helyezett el ugyanis, így csökkentve a városra nehezedő nyomást.

— Az állatok sterilizálása, örökbe adása csak az állatvédő szervezetekkel együttműködve és külföldi támogatásokkal működhet igazán sikeresen — mondta a polgármester.

A kutyamenhelyen tett látogatás során elhangzott, hogy az utóbbi időben csökkent a kóbor kutyák okozta támadások száma, a város pedig sokkal kisebb összeget fizet kártérítés címén. Az erre felhatalmazott bizottság jól végzi a munkáját, így az illetékesek a legtöbb esetben peren kívül egyeznek meg a károsultakkal. Így 15 000 és 30 000 dinár közötti összeget kell kifizetni, miközben korábban a bírósági költségek miatt egy-egy ügy több százezer dinárba került.

— A kóbor kutyák és macskák befogadására kialakított komplexum területe 5300 négyzetméter — mondta Veselin Šuković, a Köztisztasági és Parkosítási Közvállalat igazgatóhelyettese. Két részből áll. Az elsőben, mely 2300 négyzetméteren terül el, 50 ketrec van. Itt helyezik el a befogott állatokat, itt folyik az egészségügyi megfigyelésük, az ivartalanítás, a csipezés és az oltás. A ketrecek összterülete 250 m2. Egy-egy ketrec 3,5 x 1,2 méter alapterületű, magassága 180 cm, és ónozott acéllemezből, illetve dróthálóból készült, hőszigetelt tetővel. Ezek a ketrecek teljes mértékben megfelelnek az állatjóléti előírásoknak. Az elmúlt héten befejezett munkálatok értéke mintegy hatmillió dinár, melyet a közvállalat a saját eszközeiből fedezett. A menhely másik, tiszta része 2900 négyzetméter alapterületű, itt három sorban vannak a boxok, mindegyikben 32 ketrec. Ezek mérete 3,5 x 2 méter, és van fedett, illetve fedetlen részük is. Ez a városi költségvetésből épült ki, 14 600 000 dinárból. Az objektumot bejegyezték az illetékes szerveknél, és egyéves működésre kapott próbaengedélyt. A zoohigiéniai részleg felszerelése után Szabadkán néhány héten belül megkezdik a kóbor állatok befogását. A második szakaszban épül majd ki a macskamenhely, illetve a beteg kutyák és macskák elkülönítésére szánt rész. További három objektumot is építenek: egy raktárt, az étel előkészítésére használt termet és az állatok fürdetésére szánt helyiséget. Számítások szerint ez 8,5 millió dinárba fog kerülni, és szeptemberig várhatóan minden munkálat befejeződik.


Szabó Attila felvételei

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..