home 2024. április 16., Csongor napja
Online előfizetés
Hamarosan kezdődik az iratkozás
Tóth Lívia
2020.05.07.
LXXV. évf. 19. szám
Hamarosan kezdődik az iratkozás

Május elején az óvodákban, iskolákban tovább zajlik az online oktatás, a nyolcadikosok és a végzős középiskolások kemény megmérettetésre készülnek, és nemcsak a tanítás, hanem a vetélkedők is a virtuális térbe költöztek. Miközben az a kérdés is tisztázódni látszik, hogy visszatérnek-e még a diákok ebben a tanévben az oktatási intézményekbe, illetve megnyílnak-e az óvodák kapui, itt van a beiratkozások ideje. Mert ez év szeptemberében is lesznek gyermekek, akik óvodába, iskolába indulnak. Remélhetőleg már a megszokott módon, és nem rendkívüli körülmények között.

Kezdjük a legkisebbekkel. Zenta községben májusban írathatják be a szülők a gyermekeiket az óvodába, az általános iskolákban pedig informatív felmérés folyt a leendő elsősök számáról. 


Kopasz Ildikó (a Pannon RTV felvétele)

— A jelenlegi egészségügyi helyzetben nálunk is távoktatás van. Ha valaki néhány hónappal ezelőtt megkérdezte volna tőlem, mi a véleményem erről, bizonyára azt válaszolom, hogy az óvodában ezt lehetetlen megvalósítani, és mégis jól működik — mesélte Kopasz Ildikó, a zentai Hófehérke Iskoláskor Előtti Intézmény igazgatója. — A kicsiket természetesen nem ültetjük a számítógép elé, hanem a szülők kapják meg az óvodapedagógustól a heti témára vonatkozó feladatot, melyet a gyermekükkel együtt csinálnak meg.

Az iratkozással kapcsolatban Kopasz Ildikó hangsúlyozta, a korábbi évek hagyományához híven az idén is májusban szervezik meg.

— Ez csak azokra a gyerekekre vonatkozik, akik még nincsenek beíratva az óvodába. Az érintetteket idejében és több felületen, az interneten, a közösségi oldalakon, rádióban, újságban értesítjük majd a jelentkezés megkezdéséről. Hogy ez milyen módon történik, azt még nem tudjuk bizonyosan, egyelőre mi is várjuk az erre vonatkozó utasítást. A szülőknek azonban nem kell aggódniuk, pontos információt kapnak tőlünk, és senki sem marad ki a folyamatból. Amennyit a törvényes keret lehetővé tesz számunkra, annyi gyermeket ezúttal is felveszünk az óvodába.

A Hófehérke Iskoláskor Előtti Intézménynek tíz épülete van a község területén, hat Zentán és négy a falvakban, Felsőhegyen, Bogarason, Tornyoson és Keviben. A 680 óvodásból szeptemberben mintegy 180-an indulnak első osztályba.

— Az előzetes kérdések, érdeklődés alapján úgy tűnik, sok bölcsődés jelentkezik majd, amire megoldást kell találnunk, hiszen a törvény alapján egy bölcsődés csoportban nem lehet több 12 gyermeknél — hallottam az igazgatónőtől, akihez még egy kérdésem volt: felkészültek-e arra, hogy a kicsinyek egy része esetleg már májusban visszatér az óvodába?

— Az újranyitás nem okozhat gondot, de kell néhány nap, hogy az épületet vagy épületeket a megfelelő állapotba hozzuk, ismét szükség lesz ugyanis nagytakarításra és alapos fertőtlenítésre. Ezt az óvoda bezárása után elvégeztük, de azóta már több mint egy hónap elmúlt. Azt is tudni kell, hogy mi nemcsak szeptembertől júniusig, hanem a nyári szünetben is dolgozunk. Olyankor egy épületünkben van ügyelet azoknak a gyermekeknek, akiknek a szülei más módon nem tudják megoldani a csemetéik felügyeletét. Ezt természetesen az idén is megszervezzük, de remélem, hogy addigra már rendeződik a helyzet, és az életünk lassan visszatér a rendes kerékvágásba.

Perpauer Attila, a községi tanács oktatással és művelődéssel megbízott tagja arról tájékoztatott, hogy március végén a minisztériumból utasítás érkezett, mely alapján a leendő elsősök szülei már jelentkeztek egy e-portálon. 

— Ez csak regisztráció, hogy mi is lássuk, hány elsős lesz szeptembertől az egyes iskolaépületekben. Ez úgy történt, hogy a szülők megnyitották ezt az oldalt, megkeresték Zenta községet, és bejelölték, melyik iskolaépületbe szeretnék íratni a gyermeket. A községünk területén négy általános iskola van három kihelyezett tagozattal, vagyis összesen hét iskolaépület. Még egyszer hangsúlyozom, ez nem iratkozás, csak egy előzetes jelentkezés volt. A beiratkozásra vonatkozóan még nem kaptunk a minisztériumtól pontos utasításokat, ezt május 1-je után várjuk. A vázolt módszerrel összesen 171 elsős tanulót jelentettek be. A Petőfi Sándor Általános Iskola két épületében 60 diákot (Zentán a magyar tagozatra 31-et, a szerb osztályba 11-et, Felsőhegyre pedig 18-at), a Stevan Sremac Általános Iskola magyar tagozatára 31, a szerb tagozatra 16, a Thurzó Lajos Általános Iskolában a sajátos nevelési igényű gyermekekkel együtt 42, a tornyosi Tömörkény István Általános Iskolában a Keviből és a Bogarasról érkezőkkel együtt 22 leendő elsőst vettek előjegyzésbe. Az előzetes adatok alapján mind a három zentai épületben két-két magyar első osztály indulhat, de várható, hogy újabb jelentkezők is lesznek.

 

Vajdasági osztályok az online döntőben

A magyar Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága Határtalanul címmel a Kárpát-medencei középiskolásoknak vetélkedőt szervezett, melynek döntőjét a helyzetre való tekintettel online formában tartották meg. A megmérettetésbe több mint 75 000 diák kapcsolódott be az anyaországból és a határon túlról. A döntőbe majdnem 600 fiatal, vagyis 11 külhoni és 9 anyaországi csapat jutott be — közöttük három vajdasági, egy Zentáról és kettő Adáról. A legjobb osztálynak járó, 1 millió forint értékű fődíjat a szatmárnémetiek nyerték meg, a második helyen a győriek végeztek, a harmadik helyezésen pedig azonos pontszámmal a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium versenyzői osztoztak a kassai Márai Sándor-középiskola tanulóival.

Dr. Ripcó Sípos Elvira matematika szakos tanár, a zentai bolyaisok osztályfőnöke elmondta, a tanév kezdetén a Határtalanul program keretében Kalocsára kirándultak. A diákok a beszámoló írása közben figyeltek fel a vetélkedőre, és elhatározták, szerencsét próbálnak. 


Az EgyEmBTGK csapat Csikós Pajor Gizella igazgatóval, dr. Ripcó Sípos Elvira osztályfőnökkel és a Határtalanul vetélkedő szervezőivel a középdöntőben

— Ők elsősök, az 1M osztály tanulói, ezért is választották az EgyEmBTGK nevet. Tavaly ilyenkor a felvételire készültünk együtt, az ősztől pedig én lettem az osztályfőnökük. Miután jól szerepeltek az elődöntőben, a téli szünidőt arra használták fel, hogy alaposan felkészüljenek a középdöntőre. Februárban derült ki, hogy döntősök lettek. Akkor még úgy volt, hogy a nagy megmérettetés Budapesten lesz április 2-a és 4-e között. Oda egy színpadi produkciót kellett készíteni Trianon 100. évfordulója és a nemzeti összetartozás éve jegyében. Március 16-án, amikor a járvány miatt megszűnt az oktatás hagyományos formája, ők már elég jól álltak ezzel az előadással, és az iskolavideójuk is jól sikerült. Végül a döntőt április 24-én, 14 és 18 óra között tartották meg online formában. Nem mindig tudtuk, hol tartunk, mennyi pontot kaptak a tanulók, de a végén nagyon boldogak voltunk, amikor kiderült, hogy megosztott harmadik helyet szereztünk. Az osztályból mindenki otthon ült a számítógépénél, versenyfeladatokat kapott, melyekre legalább öt tanulónak válaszolnia kellett. Ezeket pontozták, és az átlageredmények alapján alakult ki a végleges sorrend — mesélte a tanárnő, aki egy osztályképet is rendelkezésünkre bocsátott.

Az adai Műszaki Iskola II—2 osztálya (CNC-technikusok) a nyolcadik, a IV—3 osztály (számítógép-elektrotechnikusok) pedig a tizenegyedik helyet szerezte meg. A döntőbe jutott csapatok mindegyike 100 000 forinttal és értékes ajándékokkal gazdagodott.

 

Kiket várnak vissza májusban és júniusban?

A tervek szerint május 11-én megnyitják az óvodákat azoknak a gyermekeknek, akiknek a szülei munkába járnak, és nem tudnak más megoldást találni. Ez elsősorban az idősebb, például az iskola-előkészítős korosztályra vonatkozik, míg a szakemberek szerint a bölcsődéseknek egyelőre otthon kellene maradniuk.
A diákok közül júniusban a nyolcadikosok térnek vissza az iskolába, hogy megírják a kisérettségit, valamint azoknak a diákoknak is lehetőségük nyílik a felelésre, akiknek a tanárok nem tudták lezárni a jegyeiket, illetve javítani szeretnének. Mindenki másnak már május végén véget ér a tanév. 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..