home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Hamarosan itt a strandidény!
Tóth Tibor
2020.06.07.
LXXV. évf. 23. szám
Hamarosan itt a strandidény!

Talán nem kiabáljuk el, ha azt mondjuk, a legnehezebb időszakon túl vagyunk, és lassacskán mindenki tervezi, hol is töltse az év legmelegebb napjait. Aki nem szeret távoli helyekre utazni, és inkább a környékünkön akar felfrissülni, az bátran keresse fel Adát, ahol az Adica üdültetési közvállalat által üzemeltetett strandfürdőben három-három medence és vendéglátóipari létesítmény, csúszdák, sportpályák és gyönyörű környezet gondoskodik a zavartalan pihenésről. Juhász Tiborral, az Adica üdültetési közvállalat igazgatójával előbb az elmúlt évet összegeztük, majd a folyamatban levő munkálatokról és a további tervekről is szót ejtettünk.


Juhász Tibor (a szerző felvételei)

— A közvállalat az elmúlt évet valamivel több mint 1,2 millió dináros nyereséggel zárta. Eredményességünk nagymértékben függ az időjárástól, hiszen meleg idő esetén sokan látogatnak el hozzánk, és vendéglőink, a sportpanzió, valamint a hostel is tele vannak, kedvezőtlenebb időjárás esetén viszont a forgalmunk csökken. 2019-ben 35 000 vendégünk volt, a szálláshelyek pedig háromszor akkora forgalmat bonyolítottak le, mint korábban. A sportpanzióban hatvan, a hostelben ötven ágyat tudunk vendégeink rendelkezésére bocsátani. Utóbbi objektumon a 2,3 millió dináros befektetés eredményeként a szobákat sötétítővel és szúnyoghálóval láttuk el, berendeztük az éttermet és a konyhát, míg a sportpanzióban, ha Ada Önkormányzata és az Adica közvállalat közös pályázata a Tartományi Gazdasági és Turisztikai Titkárságnál sikeresnek bizonyulna, akkor minden szobában televízió és minibár kapna helyet, a recepciós részt és a beléptetőrendszert felújítanánk, új ágyakat és függönyöket vásárolnánk — mondta Juhász.

Az Adica közvállalat 2 millió dinárt nyert a Kereskedelmi, Turisztikai és Távközlési Minisztérium pályázatán a strandfürdő területén levő összes járda felújítására, ehhez Ada Önkormányzata még 3 millió dinárt adott hozzá, így a beruházás 5 millió dinárból valósulhat meg. A járdákra június 1-jéig új vasbeton burkolatot húznak, a gyerekmedence körül pedig a járófelületet nemcsak lebetonozzák, hanem padlólapokkal is beburkolják. Több kisgyermekes szülő kérésére a gyerekmedence csekélyebb részén csúszásmentes padlózatot fektetnek le, melyet június 10-éig fejeznek be.

A strandfürdő a jelenlegi helyzet szerint június 10-én nyitja meg kapuit a vendégek előtt. A közvállalat a napokban kapta meg a Szerbiai Gazdasági Kamara javaslatait, melyeket a fürdő területén tartózkodó vendégeknek be kell tartaniuk. A strandfürdő területén és a medencében is kötelező az egymás közötti 2 méteres távolság betartása — ez a családokra nem vonatkozik. A vendégek létszámát nem korlátozzák, a strandfürdő 50 000 négyzetméteres területén mindenkinek bőven jut hely. Belépéskor a vendégek fertőtlenítőszőnyegen haladnak át, emellett mindhárom medence mellett találnak fertőtlenítőegységeket, melyeket a talp és a lábbeli fertőtlenítésére használhatnak. A belépőjegyárak nem változnak. Ada község lakosai továbbra is 50%-os kedvezménnyel vásárolhatják meg az idényjegyeket, a község területén élő nyugdíjasok ingyenes idényjegyet igényelhetnek, mellyel hétfőnként bérmentve használhatják a medencéket, az önkormányzat pedig az általános iskolásoknak ez évben is ingyenes idényjegyekről gondoskodik, melyeket hamarosan ki is oszt.


Épül a wellnessközpont

A hagyományos rendezvények közül jelen állás szerint a Green Future Fesztivál meg lesz rendezve, a Color Fesztivált azonban szeptemberre halasztották. A népszerű szombat esti bulik is folytatódnak, amint megérkezik a megfelelő engedély.

A strandfürdő mellett februárban megkezdődött a wellnessközpont építése. Az igazgató elmondta, hogy a munkálatok a tervezett ütemben, fennakadások nélkül haladnak. A wellnessközpont 438 millió dinárból épül fel, átadása 2021 augusztusára várható.

— A wellnessközpont építéséhez szükséges összegről Ada Község Önkormányzata alaptőke-emeléssel gondoskodik, és a közvállalat a pénzt a wellnessközpont felépítésére kell hogy fordítsa. A beruházást teljes egészében Ada Község Önkormányzata finanszírozza. A későbbiekben az önkormányzat vagy a közvállalat pályázni fog a wellnessközpont berendezéséhez szükséges eszközökre. Jövőre a csúszdás medence járófelülete is csempeborítást kap, ami azért nagyon fontos, mert a wellnessközpontot melegített folyosóval kötnénk össze ezzel a csúszdás medencével, melyet a téli hónapokban ballonnal fednénk le. A medence vizét termálvízzel 34—36 Celsius-fokosra melegítenénk fel, így a wellnessközpont vendégei nemcsak az élménymedencéket, hanem a 12,5 x 25 méteres, 1,2 méter átlagmélységű medencét is egész éven át használhatnák — fejtette ki az igazgató.


Munkálatok a csúszdás medence mellett

A strandfürdőn kívül a Tisza partján levő kéthektáros területen elterülő kemping is közkedvelt helye az Adára látogatóknak. A Vajdasági Kempingezők Egyesülete 2012-ben a Kemping-világszervezet tagja lett, így Szerbia is részesévé vált. A szervezetben nemzetközi tagsági kártyákat állítanak ki, melyekkel a világ összes kempingjében kapható árengedmény. A június 1-jétől szeptember 15-éig tartó idényre szóló tagsági díj a tagok részére 10 500 dinár, mely magában foglalja a villanyáram, a városi víz és a korszerű higiéniai helyiség használatát, a 24 órás felügyeletet, a területrendezést, a hulladékszállítást és a fűnyírást.

Nyaralás, pihenés céljából nem szükséges több száz, esetleg ezer kilométert utazni. Környékünkön is megvannak a feltételek ahhoz, hogy évi szabadságunkat tartalmasan eltöltsük, és a mindennapokba számos élménnyel gazdagodva térjünk vissza.


A vízzel félig telt olimpiai medence

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..