home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Hamarosan ismét firigyháziak találkozója
Mihók Anikó
2014.09.17.
LXIX. évf. 38. szám
Hamarosan ismét firigyháziak találkozója

A Törökkanizsáért Egyesület szervezésében szeptember 28-án harmadszor rendezik meg a Firigyháziak Találkozóját. Mivel a falu búcsúját, Szent Mihály ünnepét minden szeptember utolsó vasárnapján tartják, ekkor kerül sor a faluból elszármazottak összejövetelére is.

A Törökkanizsától néhány kilométerre keletre fekvő Firigyházát valamikor színmagyar településként tartották számon, mely a középkorban a Csanád nemzetség ősi birtokai közé tartozott. Nevét templomának színéről vagy szépségéről kapta. A hódoltság ideje alatt elnéptelenedett, majd a XVII. század derekán szerbek szállták meg. A falu az 1700-as évek végén Szerviczky Márk törökkanizsai nagybirtokos tulajdona lett, és a törökkanizsai uradalom részévé vált — tudjuk meg Bálint Sándor A szegedi nagytáj helységei című könyvéből. A településen önálló elemi iskola is működött, mely a XX. század elején épült, a hetvenes években viszont megszűnt az oktatás, az iskolát bezárták, az épület pedig az enyészeté lett. Az iskola épületében volt egy imaház, melynek harangja még most is a falu központjában áll. Szentmisét nemigen tartanak, az árva harangot is csak akkor szólaltatják meg, ha valaki eltávozik az élők sorából.

Immár csak néhány magyar család él a faluban. A 2011. évi népszámláláskor összlakosságának száma 136 volt, ebből 97 szerb, 62 magyar, illetve egy muzulmán. A magyarság a 90-es években fogyatkozott meg jelentősen, akárcsak sok más bánáti kistelepülésen. A lakosság nagy része Törökkanizsára, valamint Észak-Bácskába, Szabadka környékére vándorolt. Minden évben azonban egy napra újra Firigyháza lesz a világ közepe, az onnan elszármazottak hazajönnek, hogy rég nem látott ismerősökkel találkozzanak, és emlékezzenek a régi szép napokra.

— A program 16 órakor szabadtéri szentmisével kezdődik, melynek helyszíne a falu központja. Délután fél hatkor ünnepélyesen megnyitják a Ricze-házat, majd hat órától művelődési műsort és bált szervezünk, melyen Keszég Ákos és a Fokos zenekar gondoskodik a jó hangulatról. Egyesületünk 2012-ben ajándékba kapott egy régi épületet, mely a valamikori paraszti építészet tradicionális stílusjegyeit viseli magán. Pályázaton nyert anyagi eszközök segítségével folyamatban van ennek az épületnek a részbeni felújítása. Célunk, hogy itt állítsuk ki a faluban összegyűjtött régi fényképeket, dokumentumokat, régi használati tárgyakat, egyházi kegytárgyakat, valamint, mivel igény van rá, a jövőben szentmiséket is szeretnénk tartani itt — számolt be Orosz Urbán Csilla, a szervező Törökkanizsáért Egyesület elnöke.

Jaksa Róbert, Törökkanizsa községi tanácsának helyi közösségekkel, civil szervezetekkel és egyházközösségekkel megbízott tagja elmondta: Törökkanizsa önkormányzata második éve pályázat útján segíti a helyi civil szervezeteket. Ily módon az idén is jelentős összeget fordítottak a szektor támogatására. A Törökkanizsáért Egyesület is főleg ennek köszönhetően újíttathatta fel a Ricze-házat. Az önkormányzat fontosnak tartja, hogy felkarolja a kistelepüléseken tevékenykedő civil szervezeteket, hiszen számos programot szerveznek, és ennek nagy jelentősége van az ott élők számára.

A Firigyháziak Találkozóját a Magyar Nemzeti Tanács, a Szekeres László Alapítvány és a Bethlen Gábor Alap is támogatja.

A rendezvényre a szervezők minden Firigyházáról elszármazott polgárt szeretettel várnak. Törökkanizsáról, a posta elől ingyenes autóbuszjárat indul szeptember 28-án, 15 óra 30 perckor.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..