home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Hamarosan indul a Nagy Családi Vetélkedő!
Fehér Márta
2022.02.18.
LXXVII. évf. 7. szám
Hamarosan indul a Nagy Családi Vetélkedő!

Ki ne szeretne játszani? A közös önfeledt játék összeköti, lelkesíti, boldoggá teszi a család minden tagját. A Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége ismét meghirdeti a (H)azám! — Nagy Családi Vetélkedőt, melyre a vajdasági kis- és nagycsaládok jelentkezését is várják. A két első fordulót online tartják meg, a döntőt pedig élőben Budapesten, a legügyesebb délvidéki család részvételével.

Regisztrálni február 26-ától, jövő szombattól lehet a www.ncsv.hu weboldalon, ekkor indul az első online forduló, a kérdések és feladatok megoldását március 15-e éjfélig kell beküldeni. Az első forduló a magyar történelem, felfedezés, tudomány, irodalom és sport témaköreiből merít. A második április 2-án kezdődik és április 18-án éjfélkor zárul. Ezek a kérdéssorok a magyar művészeteket, néprajzot, meséket, nyelvjárásokat, hagyományokat helyezik középpontba. A május 7-ére tervezett élő döntőbe hat család kerül be: egy-egy Magyarországról, Erdélyből, Felvidékről, Kárpátaljáról, Délvidékről, illetve még egy abból a régióból, ahonnan a legtöbb helyes megfejtés érkezik.


Múlt-túra a Nagy Családi Vetélkedőn

— Immár második alkalommal rendezzük, szervezzük meg a Nagy Családi Vetélkedőt, melyre nemcsak a népes családok jelentkezhetnek, hanem mozaikcsaládok is — hangoztatta Márton Zsuzsanna, a KCSSZ elnöke. — Tavaly egyszülős családok, illetve fogyatékkal élő gyermeket nevelők, valamint nagyszülők is csatlakoztak, tehát több generációból álltak össze a csapatok. Nagyon örülünk annak, hogy tavaly csaknem félszáz család regisztrált, a második fordulóban pedig mintegy háromszáz család folytatta tovább a játékot, és nagyon pozitív volt a visszajelzés. A tapasztalatok alapján elmondható, hogy a családok számára izgalmas kutatási terepet és kikapcsolódást nyújt a részvétel. Ennek kapcsán bízunk abban, hogy a játék alkotófeladatai, kreatív tevékenységei és értékes, jelentős pénzbeli, illetve üdülési nyereményei második alkalommal is tetszeni fognak a családoknak. A vetélkedővel nemcsak a minőségi idő eltöltése a célunk, hanem az is, hogy a játék a megfejtéseivel összekösse a magyar közösséget szellemiségében és értékrendjében is. A tavalyi döntő egy olyan összetartó erőt képviselt, amely szerintem leírhatatlan, egyszerűen csodálatos volt.


Márton Zsuzsanna (Felvidek.ma)

Tavaly Vajdaságból 23 család játszott, Erdélyből 46, Felvidékről 28, Kárpátaljáról 93, Magyarországról pedig 256. A vetélkedőt az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatja, az ötletgazda pedig a Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesülete volt 2020-ban, mely szervezet otthon ez idáig nyolc ízben rendezte meg ezt a játékos vetélkedőt.

— Nagyon örülünk annak, hogy egy régióból elindul egy kezdeményezés, melyet Kárpát-medenceivé tudtunk tenni. A játékmesterek, akik lebonyolítják a versenyt, kárpátaljaiak, a kérdések pedig a tárgyi tudást és a kreativitást is igénybe veszik, ez a szép benne. A család egyesíti erejét, tudását, alkotókedvét, s kicsik és nagyok közösen együttműködve oldják meg a két első forduló feladatait. A helyes megoldások pontokat érnek, melyek közelebb viszik a családot az élő döntőben való izgalmas részvételhez. A pandémia előtt mindannyian egy rohanó világban éltünk, és túl sok mindent akartunk megvalósítani egy nap alatt. Ebből a járványügyi helyzetből, a bezártságból megtanultuk, mennyire fontos az, ha együtt van a család, ha minőségi időt töltünk együtt. Én remélem, hogy nem csak az én családomban ébredtünk rá erre, pedig mi is pörgünk, három gyermekünk van, kicsi és nagy. Csakis tőlünk, szülőktől függ, hogy mennyi időt töltünk a gyermekekkel. Kifogást természetesen bármikor lehet találni, de én úgy gondolom, hogy ebből a helyzetből nagyon sokat tanultunk. Arra buzdítok minden egyes családot, hogy regisztráljon, játsszon, mérje fel a tudását, nézze meg, mennyire ismeri az elszakított nemzetrészeken a kultúrát vagy a tájnyelveket.


Tárgykompozíció a családról

Az első vetélkedő kreatív feladatai között szerepelt, hogy Még nagyszüleink mesélték címmel családi anekdotákat küldjenek be a versenyzők. Ezeknek a történeteknek egy része a játék honlapján is megtalálható és elolvasható. Íme az egyik:

A mi időnkben

Amikor mi kicsik voltunk, még a kútra jártunk vízért, nem volt fürdőszoba, melegítettük a vizet, és lavórban fürödtünk. Kakaskukorékolásra ébredtünk. Mentünk is a tyúkólba összeszedni a tojást a reggelihez. Sparhelten főztünk. Családunkkal és barátainkkal sokat leveleztünk, alig vártuk a postást, hogy hozza a választ. Sokat játszottunk a szabadban, szaladgáltunk a réten, fára másztunk, szedret szedtünk, koszosan, foltos ruhában mentünk haza, amit szüleink sokszor kézzel mostak. A szomszédhoz jártunk tehéntejért, volt, hogy akkor frissen fejték. Esti mese csak egy volt, 19 órakor, azután volt takarodó.

— A (H)azám! — Nagy Családi Vetélkedő alkotófeladatai tárgykompozíciók létrehozására ösztönözték a játékos családokat. Egyik ilyen mű volt a múlt családi emlékeinek tárgyi megörökítése, a másik pedig a jelené. Ezeknek a feladatoknak az elvégzése észrevétlenül járul hozzá a család lelki egészségének fenntartásához: közös számvetés a múlttal, illetve képalkotás a jelenről úgy, hogy közben a gyerekeknek alkalmuk nyílik arra, hogy meghallgassanak a féltve őrzött régi tárgyakkal kapcsolatban olyan családi történeteket is, amelyek elmesélésére talán még nem volt alkalom a korábbiakban. A Mi-tárgyak című kompozíció elkészülésének a folyamata pedig játékos lehetőséget ad arra, hogy egy tárgy segítségével jelképesen mutasson meg magából, magáról valamit minden egyes családtag. S ennek a szimbolikus tárgynak pontos helyet kell találni a nagy, családi egészben, feltéve a kérdést: hol az én helyem a családunkban? Ezeket az alkotásokat is meg lehet tekinteni honlapunkon — hallottuk Márton Zsuzsannától.


Családi jelenetek — fotómontázs az első vetélkedőből

Az első és a második helyezést elért családok 150-150 000 forintos nyereményben részesülnek, a harmadik és a negyedik helyezettek 100 000, az ötödikek és a hatodikak pedig 50 000 forintban. A döntőben részt vevő hat család három napot tölthet Budapesten, emellett kisorsolnak egy családi üdülést (2 éj, 3 nap) az összpontszám 75%-át elérő játékosok között a festői környezetben elterülő, kárpátaljai Vadvölgy panzióban.

A Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségét több mint tíz egyesület hozta létre 2001-ben Csongrádon. Az alapítók célja a családbarát szemlélet Kárpát-medencei és nemzetközi terjesztése, valamint a térségben működő családszervezetek és az érdekeiket képviselő civil kezdeményezések együttműködésének megszervezése volt. Tevékenységével a szövetség erősíti a Kárpát-medencei magyarság nemzeti önazonosságának és összetartozásának tudatát, segítséget nyújt a magyar nyelv használatának Magyarország határain túli fennmaradásában. A célok elérését közösségi találkozók, szakmai konferenciák, kulturális rendezvények megtervezésével és megszervezésével is támogatja. A Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségének tizenhat vajdasági tagszervezete van.

Képek forrása: www.ncsv.hu

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..