home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Hamarosan egyéves az Aragóniai Beatrix Sakk-klub
Tóth Tibor
2016.09.26.
LXXI. évf. 38. szám
Hamarosan egyéves az Aragóniai Beatrix Sakk-klub

Az Aragóniai Beatrix Sakk-klub egy évvel ezelőtt, egészen pontosan 2015. október 5-én alakult meg a Magyar Nemzeti Tanács és a Polgár Judit Sakk Alapítvány támogatásával. A klubalakítás célja a szabadkai és környékbeli sakkozni vágyó gyermekek, illetve felnőttek számára a sakkozáshoz szükséges tudás elsajátítására és a sportág gyakorlására való lehetőség megteremtése, valamint a gyermekek készségeinek fejlesztése.

— Az elmúlt majdnem egy év sikeresnek tekinthető — mondta Rózsa Zsombor, a klub elnöke. — Azonkívül, hogy nyolcvan gyermek ismerkedett meg a sakkal, az is fontos, hogy sakkozóink eredményesen szerepeltek mind a községi, mind a körzeti versenyeken, sőt elsőre az országos bajnokságra is eljutottak, ahol az erős mezőnyben középhelyezést értek el. Az országos bajnokságra kijutni sem könnyű, hiszen előtte meg kell nyerni a községi és a körzeti versenyt is. A versenysakk mellett klubunkban lehetőség van a Polgár Judit-féle képességfejlesztő módszer elsajátítására. Erről a tananyagról azt kell tudni, hogy 2015-ben a legjobbnak bizonyult az Európai Unióban, és hihetetlen képességfejlesztő módszer. Azok a gyerekek, akik elsajátították ezt, az iskolában sokkal jobban teljesítettek. A versenysakk mellett ennek a módszernek a megtanulását továbbra is kínáljuk az érdeklődőknek.

A klubba járó gyerekek a sakkon kívül a sakktáblán játszható 13 000 játékból többet is megismerhetnek. A sakkban alkalmazható játékok pluszt adnak nekik, általuk egy-egy képességet még hatékonyabban tudnak fejleszteni, mint a sakk által. Egyik ilyen a hexasakk, mely összetettebb játék, és sokkal nagyobb odafigyelést, összpontosítást igényel művelőjétől. A hexasakkba belekóstolt gyerekeknek már nem akkora kihívás a sakkban való összpontosítás vagy a nagyobb számú kombinációs lehetőségek megtalálása.

Az Aragóniai Beatrix Sakk-klub szeptember 24-étől újra fogadja az ez iránt a szellemi sportág iránt érdeklődőket.

— Szakembereink listája két új oktatóval bővül. Kecskeméti Krisztinától, országunk egyik legjobb ifjú sakkozójától elsősorban a versenyrutint, a versenyek közbeni szituációkban való megfelelő reagálást fogják elsajátítani, Szabó B. Józseftől pedig, aki az elemzések és a szép játszmák nagymestere, játékelemzést tanulhatnak heti egy alkalommal. Igyekszünk minőségben is előrelépni, és egyre többet nyújtani a gyerekeknek — hangsúlyozta az elnök.

Az oktatáson kívül négy különböző programot valósítottak meg az elmúlt csaknem egy évben. A sort a Sakktivity elnevezésű egyedülálló játékos sakkvetélkedő nyitotta, mely a világsakkfesztiválnak is része. Emellett ellátogattak Budapestre, a világsakkfesztivál központi ünnepségére, mely a világ legszebb sakkfesztiválja, és több nézetből mutatta be ezt a csodálatos sportágat. Májusban először szervezték meg a Funchesstic elnevezésű szórakoztató sakkfesztivált, melyen húsznál több családi programmal várták a sakk iránt érdeklődőket. A rendezvénynek 874 részvevője volt, többnyire gyerekek, de mellettük több közéleti személyiség is asztalhoz ült. Az eseményre ellátogatott a világ legjobb női sakkozója, Polgár Judit is. Nyáron útjára indult a sakk-karaván, melynek első állomása az oromi általános iskola volt. A gyerekeknek sakkos és sakkoktató jellegű játékokat mutattak be, a többi közt megismerkedhettek Polgár László Csillagsakk nevű јátékával is.

Az új idényben egy újdonsággal is előálltak a klub vezetői. Dr. Máté Emese, Vörös Flóra és Rózsa Zsombor közösen dolgoztak ki egy olyan programot, amely a tanulási nehézségekkel küzdő gyerekek számára a sakk segítségével könnyíti meg a tudás elsajátítását.

A tervekről szólva az eddigi programok megtartását emelte ki az elnök, az oktatásban elért színvonalat ugyancsak tartani szeretné, verseny tekintetében pedig továbbra is az országos bajnokságon való részvétel az egyik prioritás. A sakk-klub munkájába szeptember 24-étől Csantavéren a VMSZ-irodában, Szabadkán a Magyar Házban, Palicson pedig a helyi közösségben kapcsolódhatnak be az érdeklődők. A sakk-klub munkáját a Magyar Nemzeti Tanács segíti.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..