home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Hamarosan aszfaltozott, kétsávos út köti majd össze Kispiacot Ludassal?
Kartali Róbert
2023.01.17.
LXXVIII. évf. 2. szám
Hamarosan aszfaltozott, kétsávos út köti majd össze Kispiacot Ludassal?

Kiszélesítették a Kispiac és Ludas közötti utat. A két települést jelenleg egy keskeny út köti össze, de mivel ez a legrövidebb út Szabadka városa és Magyarkanizsa község között, ezért meglehetősen nagy itt a forgalom. A két szakaszban megvalósuló beruházás első lépéseként kiszélesítették az utat, és esőelvezető árkokat alakítottak ki mellette. Ez lesz majd az alapja a következő fázisnak, melynek során egy kétsávos, aszfaltozott utat alakítanak itt ki, melyre már a tervdokumentáció is elkészült. Az utat kedden dr. Pásztor Bálint köztársasági parlamenti képviselő, Szabadka Város Képviselő-testületének elnöke és Fejsztámer Róbert, Magyarkanizsa polgármestere, valamint a két község illetékesei tekintették meg.

— Ez a legrövidebb út Szabadka városa és Magyarkanizsa község között. Tehát annak ellenére, hogy hivatalosan egy helyi jelentőségű útról van szó, ez regionális jelleggel bír, ugyanis Magyarkanizsát és az észak-bánáti önkormányzatokat, településeket a legtöbben ezen az úton közelítik meg — állapította meg dr. Pásztor Bálint. — Ez az út nagyjából tíz évvel ezelőtt készült el, és az utóbbi években nagyon megrongálódott, éppen ezért arra gondoltunk, hogy két fázisban újítanánk föl, és tennénk megfelelővé arra a célra, amelyre az elmúlt tíz évben is nagyon sokan használták. Az első fázisban mart aszfalttal javítottuk föl, valamint a csatornát is kitisztítottuk, illetve csapadékelvezető árkokat alakítottunk ki. Ezek a munkálatok elvégzésre kerültek. Ennek köszönhetően sokkal minőségesebb ez az út, mint korábban volt. Fontos, hogy ezek a munkálatok alapjául szolgálnak a következő fázisnak, a következő szakaszban pedig a Tartományi Nagyberuházási Alapnál szeretnénk az idei év folyamán pályázni annak érdekében, hogy egy valódi, normális kétsávos úttá alakuljon át ez az út, és így csökkenteni tudjuk a távolságot Szabadka, illetve Magyarkanizsa között.

— Szabadka Város és Magyarkanizsa Község Önkormányzata még a tavalyi év folyamán tartott egy szakmai együttműködési megbeszélést, amikor eldöntésre került az, hogy ezt az útszakaszt ki kell építeni. A tervdokumentáció elkészült, és engedélyes tervekkel rendelkezik az útszakasz kivitelezési terve — összegezte Fejsztámer Róbert. — Ennek az útszakasznak egyébként az 5 kilométere az nagyjából úgy oszlik meg, hogy 3,2 kilométer tartozik Magyarkanizsához, úgyhogy a költségek tekintetében is egy kicsit nagyobb összeg terheli Magyarkanizsát, de úgy gondolom, hogy ha sikerült sikeresen együttműködni a terveztetés folyamán, akkor én bízom benne, hogy a kivitelezés folyamán is ezt az együttműködést tovább tudjuk vinni. Az út most járható, minden év elején sor kerül karbantartási munkálatokra, azonban hosszú távon ez nem megoldás, hiszen ez egy állandó költséget jelent mindkét település önkormányzatának. Hosszú távon az a megoldás, hogy egy állandó, kiszélesített aszfaltfelületet kapjon ez az út. Ezáltal pedig Kispiacon és Ludason keresztül javulni fog a Magyarkanizsa és a Szabadka közötti összeköttetés is.

— A helyiek számára óriási öröm, hogy végre ki lett szélesítve az út — nyilatkozta Aladics Tibor, Ludas Helyi Közösségének tanácselnöke. Aláhúzta, a tartós megoldást az aszfaltozott út fogja elhozni, az fogja megoldani a problémát, mivel sokan használják ezt az utat, nagy itt a teherfogalom, és a mezőgazdasági termelők is ezen az útszakaszon szállítják a terményeiket. Hozzátette, szurkolnak, hogy mihamarabb megvalósuljon a végső állapot.

Ludas területén tartózkodva Pásztor Bálint egyéb helyi beruházásokról is nyilatkozott a sajtónak. Mint mondta, az idén 14 kilométer hosszúságban, 25 millió dinár értékben megindul a gázhálózat kiépítése. Továbbá 10,2 millió dinár értékben elkezdik felújítani a Kosztolányi-házat, mely a helyi civil szervezetek közösségi tereként fog működni a felújítás után. Az eszközöket mindezekre a beruházásokra Szabadka költségvetésében irányozták elő, igyekezve bizonyítani azt, hogy egyenrangúan fejlesztik a városhoz tartozó helyi közösségeket.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..