home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
Hamarosan alapkő-elhelyezés
Tóth Lívia
2006.09.20.
LXI. évf. 38. szám
Hamarosan alapkő-elhelyezés

Ilyen lesz a tervezett tiszai híd - Szabó Attila fotójaMost már szinte biztos, hogy nemsokára megkezdődik a már sokat emlegetett, és még több találgatásra okot adó közúti híd építése a Tiszán, amely Ada és Csóka községet köti össze. Hossza 245,1 méter, a testet hat pillér és két parti támpi...

Ilyen lesz a tervezett tiszai híd - Szabó Attila fotója

Most már szinte biztos, hogy nemsokára megkezdődik a már sokat emlegetett, és még több találgatásra okot adó közúti híd építése a Tiszán, amely Ada és Csóka községet köti össze. Hossza 245,1 méter, a testet hat pillér és két parti támpillér tartja majd. A legszélesebb hídlábköz 93 méter lesz, ami megfelel azoknak az európai uniós előírásoknak, amelyek a dunai hajózásra vonatkoznak - a Tiszára egyelőre még nincs ilyen szabályozás. A hídra kétsávos aszfaltutat irányoztak elő, mindkét oldalán gyalogjárdával. A jelentős beruházásról Ürményi Ferenc, Ada polgármestere számolt be:
- A legfontosabb dolog megtörtént, vagyis a Szerbiai és a Vajdasági Útügyi Igazgatóság teljes egészében felvállalta a híd költségeit. Ez nagyon jelentős összeg, a becslések alapján 402 millió 50 ezer dinár, amire megkaptuk a jóváhagyást. 15 millió dinárba kerültek a megelőző stúdiumok, projektumok, és azok a dokumentumok, amelyeket a híd építéséig, a kivitelező meghatározásáig el kellett készíteni. Ezt Ada község finanszírozta, de reméljük, hogy ezt a pénzt vissza tudják nekünk származtatni. A fő kivitelezési tervek, vagyis a technikai megoldások és maga az építkezés 302 millió dinárt vesznek igénybe, a bekötő utakra és a csatlakozásokra 29 millió dinárt terveztek, a revizorok és a felügyelet költsége 19,5 millió dinár, és elismernek még tíz százalékot az előre nem látott munkálatokra, ami 36,5 millió dinár. Azt már bizonyára mindenki tudja, hogy a németországi Vilshofenből donációként érkezett ez a hídkonstrukció a Vajdaságba, pontosabban Újvidékre, majd Óbecsére, ahol jelenleg is található. Óbecse és Törökbecse között óhajtották felépíteni, de mivel erre nem került sor, a szó szoros értelmében megkaparintottuk a mandátumunk elején. Amikor meglesz a fő kivitelező, akkor a tartomány leírja a mintegy félmillió eurós eddigi költséget, amely főleg a szállításból keletkezett.
Ennek a hídnak regionális jellege lesz, hiszen tulajdonképpen négy országot köt össze. Egyik oldalán a Budapest-Belgrád autóút található, a másikon pedig az Eszék-Nagykikinda-Temesvár vonal. Helyi szinten is nagyon jelentős, mivel a bánáti térségből a padéi, bocsári, beodrai gyerekek át tudnak jönni az iskolába, az adai földművesek könnyűszerrel átvihetik a gépeiket a túloldalra, ezzel nemcsak a termelés növekszik, hanem a földek értéke is, szorosabb kapocs alakul ki a Tisza menti térségben. Nagyon fontos lesz a terelőút, amely kikerüli Adát és Moholt, elkészül a moholi nagyút is, pontosabban a kijárat a Budapest-Belgrád autóútra. Ada a jelen pillanatban ,,vakbél-helyzetben' van, de amikor ezek az invesztíciók megtörténnek, kellemes környezetté válunk a befektetők számára. A híd a jelenlegi két komp, vagyis Ada és Mohol között húzódik, egyebek között azt is figyelembe vették, hogy minél kevesebb kisajátításra legyen szükség. Úgy is mondhatnám, hogy a híd az Adát és Padét összekötő kompjárástól mintegy másfél kilométerre épül, az idősebbek úgy emlékezhetnek erre, ahogyan a régi komp járt, Mária Terézia idejében. Nekünk stratégiailag azért is fontos, mert Nagykikinda 28 kilométerre lenne hozzánk az új úton.
* Tény, hogy a híd építését Ada község szorgalmazta leginkább, a többiek mintha egy kicsit húzódoztak volna tőle. Talán a költségek miatt?
- Két év kemény munkája áll mögöttünk. Most következik a kivitelező meghatározása. A pályázat szeptember 25-én zárul le, ha nem lesz fellebbezés, október elején kezdetét veheti az alapkő elhelyezése és a munka. Természetesen van itt felsőbb erő is, például a Tisza magas vízállása sok mindent meghiúsíthat. Ha azonban minden a terveink szerint halad, akkor az alapkő elhelyezésétől számítva egy évig tart a hídépítés. Nem várhattam el a rosszabb anyagi helyzetben levő Csóka községtől, hogy letegye az asztalra az első 15 milliót, mert erre nem volt lehetősége. Arra sem számítottunk, hogy egységes döntéshozatal szülessen a községi képviselő-testületükben, de elszomorító, hogy vannak olyanok, akik elleneznek egy ilyen projektumot. A kivitelezők meghatározása után hármas szerződés íródik Ada község, az útügyi igazgatóság és a kivitelezők között. Csókának csak az építkezési engedélyt kell elrendeznie a saját oldalára. Hogy ilyen gyorsan haladtunk az előkészületekkel, az elsősorban az újvidéki Eurogardi Group cégnek, dr. Nikola Hajdin professzornak és a kinevezett szakbizottságnak köszönhető. Nemcsak Nagykikindától és Nagybecskerektől, hanem Versectől is azt reméljük, hogy a túloldalon kilobbizzák az útirányokat, mert ebben az ügyben Bánátban is nagy összefogásra van szükség.
* Minden bizonnyal ez a legnagyobb, de nem az egyetlen beruházás az adai községben, amely jelentős támogatáshoz jutott a Nemzeti Fejlesztési Tervből.
- Készülünk a 2007-es munkásolimpiára, ezért nemcsak felújítjuk a meglévő sportlétesítményeket, hanem újakat is építünk, valamint szálláshelyeket alakítunk ki. Egyébként az önkéntes akciókkal anyagi eszközöket tudunk megspórolni. Ezek a munkálatok nagy erőket ölelnek fel, a község mellett segít bennünket a tartomány, valamint a megfelelő minisztériumok, de a Nemzeti Fejlesztési Tervből is jelentős összeget kaptunk erre a célra. Az utóbbi forrásból egyébként 2 millió 231 ezer 062 euró jutott Adának, amivel elégedettek vagyunk, hiszen nagy előrelépés ez a község fejlesztésében. A legnagyobb részét a kanalizációra és a szennyvíztisztítóra fordítjuk, ebből fedezzük az ipari zóna kialakítását, a Vadvirág Hagyományápoló Kör székházának a renoválását, a Szarvas Gábor Könyvtár rekonstrukcióját, a községi vízvezetékrendszer korszerűsítését, a helyi utak építését, hogy csak a nagyobb tételeket említsem, de jut belőle az egészségügynek és az iskoláknak is számítógépes rendszerek vásárlására. Ez azonban nem jelenti azt, hogy most már nyugodtan zsebre tehetjük a kezünket. A kapott pénzt el is veszíthetjük, ha nem készítjük el idejében a terveket. Az összeg 30 százalékát ugyanis még az idén, a maradékot pedig 2007 végéig el kell költeni.
Folyamatban van az úgynevezett polgárbarát önkormányzat kialakítása. Erre a célra a községháza földszinti bal szárnyát alakítjuk át, ahol olyan iroda készül, amely az ügyfelek számára lehetővé teszi az összes községi szolgáltatásnak az egy helyen való gyors intézést. Ennyivel tartozunk a polgárainknak.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..