home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Hamarosan a mozikban a Hadik című kalandfilm
2023.02.10.
LXXVIII. évf. 6. szám
Hamarosan a mozikban a Hadik című kalandfilm

Március 9-étől vetítik a magyarországi mozik Szikora János Hadik című kalandfilmjét. A neves 18. századi hadvezér, a Berlint is elfoglaló Hadik András haditetteit feldolgozó alkotás főszerepeiben Trill Zsolt, Molnár Áron, Szabó Győző, Szalma Tamás, László Zsolt és Horváth Lili látható.

A Hadik nem fikció és ettől még izgalmasabb, átélhetőbb a története – hangsúlyozza a Nemzeti Filmintézet (NFI) által az MTI-hez eljuttatott közlemény. Mint felidézik, 1757 őszén a Habsburg Birodalom huszár tábornoka, Hadik András végrehajtotta a történelem egyik legbátrabb hadicselét: seregével elfoglalta, megsarcolta Berlint és mielőtt a porosz király csapatai rajtuk üthettek volna, távoztak a meglepett fővárosból.

A Hadik című kalandfilm úgy idézi meg ezt a dicső tettet, ahogy azt a legendáriumok feljegyezték – emeli ki az NFI közleménye, amely szerint a film ütközetekkel, fogolyszöktetéssel, ostrommal, kard- és pisztolypárbajokkal mutatja be azt, hogy miért is voltak akkoriban párját ritkító katonák a magyar huszárok.

A film előkészítése több évig tartott a 2021 őszén induló forgatásáig. Ezt az időt többek között arra használták fel, hogy a szereplőket felkészítsék a rájuk váró feladatokra, mint a lovaglás, csaták, közelharc stb. A rendező elmondta, a tréningeknek köszönhetően a felvételek során sokkal több olyan jelenetbe lehetett a színészeket bevonni, amelyekben más esetekben már dublőröket alkalmaznának.  

A csata- és küzdő jeleneteket a magyar kaszkadőrszakma egyik legkiválóbb képviselője, Gulyás Kiss Zoltán koreografálta és tanította be a színészeknek. Az őket segítő stáb tagja volt a Marvel-képregényfilmek kaszkadőr koordinátora, Steve Dent is, aki az Indiana Jones és a sors tárcsája forgatásával párhuzamosan dolgozott a Hadik akciójelenetein. A több száz résztvevőt mozgató ütközetek felvételekor pedig személyesen felügyelte a minél látványosabb pillanatok megörökítését.

A film 64 szöveges szerepet játszó színészt vonultat fel. A már említett főszereplők mellett látható lesz többek között Sághy Tamás, Bordán Lili, Reviczky Gábor, Lábodi Ádám, Hirtling István, Mucsi Zoltán, valamint olyan művészek is, mint Tordy Géza, Körtvélyessy Zsolt, Kovács Lajos és Derzsi János.

A Hadik az NFI támogatásával a B&L Line gyártásában készült, producere Nagy Endre. A film rendezője Szikora János színházi és filmrendező, technikai rendezője Dyga Zsombor, operatőre pedig Győri Márk volt.

Forrás: NFI, MTI

Fotók: A Hadik film Facebook oldala  

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..