home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
Hamarabb juthatunk építési engedélyhez
(re)
2015.03.18.
LXX. évf. 11. szám

Március 1-jén lejárt az a határidő, amelyet az építésügyi minisztérium adott a helyi önkormányzatoknak az építési engedélyek rövidebb időn belül való kiadására. Vagyis ezentúl huszonnyolc napon belül minden esetben ki kell adni az építési engedélyt.

E feladatot Szabadkán eddig az építésügyi szolgálat végezte, mostantól viszont a városi közigazgatási hivatal hatáskörébe tartozik majd. Az építésügyi szolgálaton megtudtuk, hogy az említett okmányok kiadására eddig sem kellett néhány napnál többet várni, noha akadtak (és félő, hogy a jövőben is lesz rá példa) olyan esetek, amikor egy-egy kérelem nem volt teljes, emiatt több kiegészítő dokumentum beszerzésére volt szükség. Mindez jelentősen meghosszabbíthatja az engedély kiadásának idejét. Az új kormányrendelet éppen ezeket az akadályokat szeretné elhárítani. Ezentúl ugyanis minden szükséges okmányt a közigazgatási hivatal köteles beszerezni, így az ügyfélnek nem kell tolóablaktól tolóablakig rohannia, várakoznia, az illetékesek mindent elintéznek helyette egy helyen. Mindez természetesen igen körültekintő és alapos utánajárást igényel a közigazgatási hivatal részéről, és remélhetőleg nem lesz fennakadás az építési engedélyek kiadása során.

És még egy gondolat: a rendelet nemcsak megbízza, hanem felruházza az önkormányzatokat az építési engedélyek kiadásával, vagyis többé már nem kell a köztársasági minisztérium beleegyezését kérni egy-egy ilyen dokumentum kiadásához. Mint ismeretes, ezeket az engedélyeket — sok egyéb okmánnyal együtt — az illetékes minisztériumok adták ki, ebből azonban meglehetősen sok kára származott a városnak. Az önkormányzat például hiába látta jónak bizonyos vállalkozók építési engedélyének bevonását, a köztársasági kormány illetékesei a városatyák „háta mögött” mindannyiszor meghiúsították a döntést. Ennek most talán végre vége lesz...

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..