Halnapok a városközpontban

Halnapok a városközpontban

Az idén már második alkalommal tartották meg Szabadkán a Halnapok elnevezésű rendezvényt. Szám szerint ez egyébként a harmadik volt, merthogy az elsőt tavaly tavasszal tartották meg egy másik helyszínen, a Palicsi-tó partján. Mivel az első két rendezvény sikerrel ért véget, a szervezők indokoltnak vélték újból megtartani a Halnapokat a város központjában, a Szentháromság-szobor melletti őszi rendezvények sorában.


A szerző felvételei

Halászlé, sült halak és különféle halételek is szerepeltek a kínálatban, a sétányon pedig egy nagy akváriumot is felállítottak, édesvízi halakkal. A szervezők tapasztalata szerint a szabadkaiak nagyon kedvelik a halételeket, és örültek annak, hogy lehetett halból készült finomságokat vásárolni. Szabadkát elkerülik a folyók, a legközelebb levő vízen, a Palicsi-tavon pedig nem dolgoznak hivatásos halászok, akik friss hallal látnák el a várost, így a hal sajnos nem szerves része a helyiek étrendjének. A Halnapok kínálata már csak ezért is érdekes: sütöttek pontyot, harcsát, kárászt, kevert halból készítették a halászlét, szálkásan is, de filézve is — emelte ki lapunknak Gulyás Violetta, a Halnapok egyik szervezője. Mint mondta, sokan azért nem szoktak a lakásban, házban halat sütni, hogy elkerüljék az ilyenkor keletkező kellemetlen szagokat, most azonban a Halnapoknak köszönhetően itt már kisütve vehették meg a halat, melyet haza is vihettek, vagy akár helyben is elfogyaszthattak.

— A nagy érdeklődésnek köszönhetően ez a rendezvény minden bizonnyal hagyománnyá fog válni — tette hozzá Gulyás Violetta, majd azt is elmondta, hogy jövőre halászléfőző versenyt is szerveznek, mely az idén sajnos elmaradt. Tavaly olyan nagy sikere volt Palicson, hogy az akkori résztvevők szinte követelik az újbóli megtartását, ezért a jövő tavasszal az egyesület azzal kezdi programsorozatát, hogy Palicson halászléfőző versenyt tart.

A rendezvényt a tavaly megalakult Halászestek elnevezésű egyesület szervezte meg, melyet abból a célból alapítottak, hogy népszerűsítse a halat és a halételeket a térségben. A szervezők kézműves-kirakodóvásárral is színesítették a Halnapokat.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Szabadkai Napló rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Halnapok a városközpontban
Szabadkai Napló
Facebook

Támogatóink