home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
Hallgatás a legfontosabb kérdésben
2016.09.21.
LXXI. évf. 38. szám
Hallgatás a legfontosabb kérdésben

A Magyar Országgyűlés Nemzeti összetartozás bizottságának – azt követően, hogy 2010-ben megtörtént a nemzet közjogi értelemben vett egyesítése – feladatai közé tartozik  ,,a Kárpát-medencében és a diaszpórában működő magyar politikai, egyházi és civil szervezetekkel való kapcsolattartás”, ilyen szempontból a dolgok rendje, hogy Pánczél Károly, a bizottság elnöke fogadta  a Magyar Mozgalom civil szervezet képviselőit.

Ugyanakkor azonban a Magyar Országgyűlés Nemzeti összetartozás bizottságának feladatkörébe tartozik az is, hogy egyebek mellett ,,nemzetpolitikai eseményekkel kapcsolatos állásfoglalásokat” is kiad.

Mint a Magyar Mozgalom által a találkozóról kiadott közleményből látható, ifj. dr. Korhecz Tamás és Kókai Péter a látogatáson egyetlen szóval sem érintette a Magyar Mozgalom állásfoglalását a kvótareferendummal kapcsolatban, pedig jelenleg ez a legfontosabb nemzetpolitikai esemény.

A Magyar Mozgalomnak a kvótareferendummal kapcsolatos, szeptember 9-ei nyilvánosságra hozott álláspontja szerint a magyarországi és vajdasági magyar politika ,,felelős hordozói” adósak maradtak a megnyugtató válaszokkal, aminek ,,hiányában óhatatlanul is felmerül a gyanú, hogy a potenciális szavazatokra csak a saját politikai céljaik és pozícióik megerősítése érdekében tartanak igényt.”


A Vajdasági Magyar Szövetség, mint a magyarországi nemzetpolitika stratégiai partnere nem csak kampányol a kvótareferendumon való részvétel mellett lakossági fórumokon, szakmai konferenciák keretében, de a közjogi értelemben is összetartozó magyar nemzet megerősítésének, a nemzetpolitika kiemelt fontosságú eseményének, nemzeti ügynek tekinti a kvótareferendumot – a vajdasági magyar közösség elsöprő többségével együtt – szemben a Magyar Mozgalommal, amely a vajdasági magyaroknak azt üzente, hogy ,,döntsön saját lelkiismerete szerint arról, hogy regisztrál-e, és részt vesz-e ezen a nem ügydöntő népszavazáson, amely csak a trianoni határok között élő állampolgárok életére hathat ki jelentősen.”

A Vajdasági Magyar Szövetség sajnálattal veszi tudomásul, hogy miközben Magyarország Kormánya és a Fidesz–KDNP azért dolgozik, hogy október 2-án meglegyen a kellő számú szavazat és legyen lehetőség arra, hogy a brüsszeli döntéshozók  a józan ész és a nemzetállamok tisztelete mentén kezeljék a migránsválságot, addig a Magyar Mozgalom ebben a kérdésben „többismeretlenes egyenletről” beszél, Pánczél Károlynál tett látogatásukat pedig arra használja, hogy a Nemzeti összetartozás bizottságánál feljelentse a VMSZ-t.


A Vajdasági Magyar Szövetség minden, az egyetemes magyar nemzetet és a vajdasági magyar közösséget érintő kérdésben a párbeszéd híve, ugyanakkor elképzelhetetlennek tartja a párbeszédet olyan civil és politikai kezdeményezésekkel, amelyek a húsbavágó kérdésekben nem állnak a nemzet és nemzeti közösségük mellé, szülőföldjükön pedig nem tekintik partnernek a többség által legitim módon megválasztott kormányzó erőt.

                                                                                                           Bús Ottó
                                                a VMSZ elnökségi tagja és Intéző Bizottságának elnöke

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..