home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Hálával, hittel, tervekkel
Balázs Szilvia
2021.05.09.
LXXVI. évf. 18. szám
Hálával, hittel, tervekkel

Bende Zsolt bajmoki plébánosnak minden falubelihez van egy-két jó szava, az utcán sokan jóbarátként köszöntik. A maga módján igyekszik segíteni, ahol tud, így nem csoda, ha a hívők ezt viszonozni szeretnék. Ennek (is) köszönhető, hogy a kétszáz éves Szent Péter és Pál római katolikus templom külseje hamarosan megújulhat.

Zsolt atya számára az a fontos, hogy jól teljesítse a szolgálatát. Külön örömmel tölti el, hogy ezt éppen Bajmokon teheti, mert nagyon megszerette a helybelieket, azt mondja: jól érzi magát a faluban.

— A papi hivatás nem más, mint igent mondani az Isten hívására. Az ember akkor boldog, és akkor örömteli az élete, ha az Isten akaratát cselekszi. Ahogy Böjte Csaba atya fogalmazott: nem a sötétséggel kell küzdeni, hanem világosságot kell gyújtani. Minden pap feladata Isten világosságát és szeretetét hordozni. Krisztus Jézus feltámadt: ez a legfontosabb, a többi dolog ehhez igazodik. Az életszentség útja fontos. Ferenc pápa emlékeztet, hogy az életszentség kedvez az emberségesebb életmódnak, de az nem az „isteni szakértőknek” van fenntartva, hanem minden hívő hivatása. Szentnek lenni eredetiség is, mert mindenkinek megvan a saját útja. A szentek ösztönöznek és motiválnak bennünket, de nem azért állnak előttünk, hogy szóról szóra lemásoljuk őket. Az életszentség nem másolás, mert ez távol vinne bennünket attól az egyedi és különböző úttól, amelyet az Úr szán mindegyikünknek. A fő az, hogy minden hívő megkülönböztesse a saját útját. Mindegyikünknek megvan az életszentséghez vezető útja, melyen találkozik az Úrral — hangsúlyozta az atya.

A plébánia környéke mindig szépen rendezett, facsemetékkel, virággal körülvéve. Ami azonban hosszú ideje változatlan, az a templom külső homlokzatának igen rossz állapota. Az objektum 1817-ben épült, de akkor még egészen másként festett: sokkal kisebb volt, a bejárat pedig Szabadka felé nézett, az oltár is az ellenkező oldalon állt, mint ma. Az 1900-as évek elején szükség mutatkozott a templom kibővítésére: ekkor nyerte el a mai kinézetét. Érdekesség, hogy a néhai Mojzes Antal bajmoki helytörténész a templomról írt monográfiájában megemlíti: eredetileg két tornyot terveztek, de a második végül soha nem épült fel. Négy harang van, ezek közül egy működik. A bajmokiaknak nagy szívfájdalmuk, hogy a legnagyobb, melynek a frekvenciái a jégfelhők szétoszlatására is képesek, évek óta „hallgat”. Régen mindenki pontosan tudta, hogy ha a nagyharang megszólalt, akkor bizony nem kis vihar volt várható. A több mint egytonnás óriás azonban kimozdult a súlypontjából, így a tartószerkezet nem bírja el, a csavarok eltörnek, ahogyan a harang lengésbe kezd. Ezt is helyre kellene hozni, a helybeliek bíznak benne, hogy lesz rá pénz és lehetőség a jövőben. A templom belsejét Zsellér Imre vitrázsai díszítik, a fő- és a mellékoltárok is több mint százévesek. A belső tér ma is tiszteletet parancsoló, és úgy tűnik, sok-sok évnyi várakozás után a közeljövőben végre kívülről is megújulhat. Jelen pillanatban a homlokzatról omlik a vakolat, helyenként a téglák is kilátszódnak. A Vajdasági Magyar Szövetség, a Magyar Nemzeti Tanács és a magyar állam támogatásával azonban tavaly megkezdődhetett a templom felújítása: a tetőszerkezet egy részét már sikerült renoválni, és az atya szerint hamarosan folytatódnak is a munkálatok, melyek keretében elvégzik a teljes tetőcserét és rendezik a külső homlokzatot. A kétszáz éves objektum így ismét a falu központjának ékessége lesz, méltó Isten dicsőítésére.

Bende Zsolt atyának külön öröme, hogy a településen nagyon sokan vannak, akik aktív hitgyakorlók, ez is bizonyosságot ad számára Isten építő erejéről, hatalmasságáról.

— Az említettek tükrében nagyon örülünk mi, papok, ha sok olyan ember van a plébánián, aki igyekszik szent életet, keresztény életet élni. Számos jóakaratú ember segíti a templomot és annak felújítását. Remélem, hogy ez a külső tatarozás is a hitünk kifejeződése, illetve annak tükröződése, hogy a feltámadt Krisztus munkálkodik ebben a világban.

Fényképezte: Balázs Szilvia

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..