Hálaadó szentmise és könyvbemutató

Hálaadó szentmise és könyvbemutató

A Törökkanizsai Egyházközség és hívei tavaly ünnepelték a helyi Szent György római katolikus templom fennállásának 160. évfordulóját.

A jubileum alkalmából készült el Szabó József törökkanizsai helytörténet-kutató impozáns monográfiája, mely A törökkanizsai Szent György római katolikus templom története 1858—2018 címet viseli.

A hétvégén az ünnepi hálaadó szentmise után a művelődési házban megtartották a kötet bemutatóját. Az eseményre nagyon sok érdeklődő jött el, a közönség megtöltötte a színháztermet. A rendezvényen jelen volt Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke, Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke, Sutus Áron, a VMMSZ elnöke, Orosz Urbán Csilla, Törökkanizsa és Valka Károly, Kúla alpolgármestere, Ótott Róbert tartományi mezőgazdasági titkárhelyettes és még sokan mások.

A kötet szerzője munkájában nemcsak a templomépítésre és annak körülményeire összpontosított, hanem a társadalmi hátterét is megvilágítja, valamint mélyre hatol Törökkanizsa gazdag egyháztörténeti rétegeibe, melyek ezeréves múltat rejtenek magukban, azaz Szent István királyunk koráig vezethetőek vissza. A rendkívül tetszetős kivitelezésű, színes fotókkal, korabeli dokumentumokkal illusztrált, albumméretű kiadvány megjelentetését a törökkanizsai származású Bunford Tivadar, a szabadkai városi képviselő-testület elnöke támogatta. Mecénási tevékenységét Pető Sándor, a Törökkanizsai Egyházközség Tanácsának elnöke díszoklevéllel köszönte meg.

A beszélgetésen a szerzőn kívül részt vett dr. Németh Ferenc egyetemi tanár, a könyv recenzense, Újhelyi Nándor, a községi képviselő-testület elnöke, valamint Sóti János, Törökkanizsa plébánosa is.

Az alkalmi műsorban fellépett a zentai Cor Jesu kamarakórus, a helyi Tiszagyöngye Művelődési Egyesület asszonykórusa és Tiszácska leánykórusa, Kónya Sándor csókai versénekes és Nešić Máté, a Zentai Magyar Kamaraszínház színművésze.

A törökkanizsai Szent György római katolikus templom története 1858—2018 című kötetről a Hét Nap egyik következő számában olvashatnak.


A szerző és a Foto Goldman felvételei!▼

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Bánáti Újság rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Hálaadó szentmise és könyvbemutató
Bánáti Újság
  • Kónya-Kovács Otília
  • 2020.05.27.
  • LXXV. évfolyam 21. szám
Hálaadó szentmise és könyvbemutató
Bánáti Újság
Facebook

Támogatóink