home 2024. szeptember 20., Friderika napja
Online előfizetés
Hálaadó szentmise Kalocsán
K. N.
2006.08.09.
LXI. évf. 32. szám

A nándorfehérvári diadal 550. évfordulója alkalmából a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia tagjai, PASKAI László bíboros, a vatikáni nuncius, HUZSVÁR László nagybecskereki ésPÉNZES János szabadkai megyés püspökök részvételével tartottak ünnepi szentmisét Urunk színeváltozása, a Tábor-hegyi megdicső...

A nándorfehérvári diadal 550. évfordulója alkalmából a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia tagjai, PASKAI László bíboros, a vatikáni nuncius, HUZSVÁR László nagybecskereki és
PÉNZES János szabadkai megyés püspökök részvételével tartottak ünnepi szentmisét Urunk színeváltozása, a Tábor-hegyi megdicsőülésének ünnepén augusztus 6-án 10 órakor Kalocsán. A székesegyház előtt felállított szabadtéri oltárnál ERDŐ Péter bíboros mutatott be szentmisét, szentbeszédet pedig PÉNZES János szabadkai megyés püspök mondott. Rámutatott III. Callixtus pápa bullája, Urunk színeváltozása ünnepe és a déli harangszó elrendelése közötti összefüggésre.
- Hunyadi János kormányzó életét a keresztény lelkület jellemezte. A ránk maradt, magyar nyelven tett kormányzói esküjének kitételeit mostani vezetőink is megszívlelhetnék - emelte ki prédikációjában a szabadkai főpásztor. Mint mondta, Hunyadi, a középkori nemzeti lovagok mintaképe harcostársával, a keresztény hitet az eretnekséggel szembe védelmező Kapisztrán Szent Jánossal együtt a nándorfehérvári diadallal ismételten bebizonyították: nincs reménytelen helyzet, Isten kegyelmének elnyerésével a kilátástalannak vélt helyzetből is győztesen lehet kikerülni. Hangsúlyozta: szégyenletes, hogy Európára való hivatkozással éppen az európaiságot tagadták meg azzal, hogy az Európai Unió alkotmányába nem került be a keresztény gyökerekhez való kötődés fontossága, pedig a keresztény értékek ma is választ tudnak adni a globalizáció és a demográfia felvetette kérdésekre. A gazdasági helyzetnél is súlyosabb a demográfiai válság, a magyarság rohamos fogyása, mely erkölcsi válságból fakad.
- Ezzel szemben a szeretet erősíti a szolidaritást a határon belül és a kirekesztett nemzetrészek között - mondotta szentbeszédében többek között a szabadkai megyés püspök.
A szentmise végén a vatikáni nuncius szólt a hálaadásra érkezett zarándokokhoz. Emlékeztetett arra, hogy a római pápa manapság is felemeli szavát a szabadság és az emberi méltóság érdekébe.
- Akárcsak 550 évvel ezelőtt, újítsuk meg hűségünket a Szentatya iránt - kérte a Vatikán nagykövete, majd Isten, áldd meg a magyart! szavakkal továbbította XVI. Benedek pápa apostoli áldását.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..