home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
Hajszálgyökerek
Kartali Róbert
2021.08.25.
LXXVI. évf. 34. szám
Hajszálgyökerek

A nyári időszakban olvasóink számos gyermek-, illetve ifjúsági táborról tájékozódhattak hetilapunk hasábjain. Ezeket látva a felnőtt ember néha akaratlanul is legyint egyet, nem gondolva a dolgok mögé, az igazi, a háttérben megbúvó összefüggésekre, mintha ezek a történések nem is volnának jelentősek a körülöttünk zajló események között. Pedig nagyon is fontos folyamatok játszódnak le egy-egy ilyen nyári táborban.

Túl azon, hogy ezeken a rendezvényeken a magyar fiatalság a tábor tematikájától függően tanul valami újat, legyen az népzene, néptánc, kézművesség, irodalom, színjátszás, újságírás, cserkészet, informatika vagy bármi más egyéb, a nagybetűs élethez szükséges gyakorlati ismereteket is elsajátít. Az ottalvós, egy hétig tartó sátortáborok alkalmával a gyerek önállóságot tanul, fejlődik az önismerete, nő az önbizalma, kialakul benne a közösséghez tartozás akarata, az alkalmazkodás képessége, javul a kommunikációs készsége. A szervezők pedig általában nem csupán a tábor központi tematikájára koncentrálnak a foglalkozások során, arra is odafigyelnek, hogy fejlesszék a fiatalok kreativitását, alkotókészségét és problémamegoldó képességét. Nem kevésbé fontos az a tény sem, hogy a túlzott szülői gondoskodás alól kikerülő, túlvédett gyermek mentális egészségére is jó hatással van egy kis függetlenség, ami abból ered, hogy sikerélményeket él meg egy hozzá hasonló korúakból álló kisközösségben.

Ezek a táborok nem pusztán a szórakozásról és a gyerekek kikapcsolódásáról szólnak. A szülői, rokonsági, osztálytársi kapcsolatokon kívül egy-egy érdeklődési kör köré csoportosuló ismeretségek is kiépülnek, miközben láthatatlanul olyan hajszálgyökereket eresztenek, amelyekkel később a közösséghez, a magyar identitáshoz és a szülőföldhöz tudnak kapaszkodni. Az élményeken és az elsajátított, új ismereteken felül tehát kapcsolati tőke kovácsolódik, olyan életre szóló barátságok, ismeretségek, esetleg szimpátiák jönnek létre, amelyek meghatározóak lesznek számukra a későbbiekben.

Ennek fényében örömünkre szolgált, hogy az idén nyáron is számos ilyen táborról számolhattunk be, még ha fizikai korlátaink miatt nem is tudtunk mindegyikről hírt adni.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..