home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Hajrá, Roham!
Bacsik Lőrinc Natália
2021.05.13.
LXXVI. évf. 18. szám
Hajrá, Roham!

Magyarcsernyén a futball nagyon népszerű sport a gyermekek és a fiatalok körében. Szerencsére egy kiváló és eredményes múlttal büszkélkedő klub áll a focikedvelők rendelkezésére. A Roham Labdarúgóklub elnöke, Tanók Tamás már 2016 óta egyengeti az egyesület útját, mindennapjait.

Nemrég megújult az egyesület több helyisége, ennek apropójából kerestem fel az elnököt, és kértem, hogy meséljen a klub múltjáról, jelenéről.

— A magyarcsernyei Roham Labdarúgóklub 1922-ben alakult. Az első futballpálya a falu keleti felén volt egy tehénjáráson, öltözőnek pedig a közelben lévő kocsmát használták. A csaknem 100 éves történelme során több nevet is változtatott a klub. A megalakuláskor Sloga névre hallgatott, majd később felvette az NSK nevet, azaz Nova Crnja-i Sport Klub lett, majd 1941-ben kapta a Roham nevet, melyet a mai napig megtartott. A legnagyobb sikereket az 1940-es évek végén és az 1950-es évek elején érte el. Az akkori generációt a későbbiekben aranycsapatként emlegették a faluban (a magyar Puskás-féle aranycsapat mintájára). Az utóbbi évek legnagyobb eredményét 2015-ben érte el, amikor feljutott a Nagybecskereki Körzeti Ligába. Csapatunk jelenleg az 1950-es években épült, a falu nyugati részében lévő futballpályát használja. Egyesületünknek körülbelül 50-60 tagja, játékosa van. A klubnak jelenleg két csapata van, egy utánpótlás- (U16-os, kadét) és egy felnőttcsapatunk, mely ligában versenyez. A felnőttcsapatunk a Nagykikinda—Begaszentgyörgy Községi Ligában szerepel, míg az U16-os a Nagybecskereki Körzeti Liga Északi Csoportjában. Továbbá van még egy U10-es csapatunk is, mely a legifjabb focistáinkat tömöríti. Ők egyelőre csak edzenek, és barátságos mérkőzéseket játszanak. Érdekesség, hogy a fiúk mellett sok kislány is jár edzésre ebben a korcsoportban. A legkisebbek és az U16-os csapat edzője a nagykikindai Mészáros András, az ő tiszteletdíját a topolyai TSC-vel való együttműködésünk alapján tudjuk fedezni. A felnőttcsapatunk edzője pedig Vastag Attila helyi lakos.


A Roham U16-os csapata

* A klub renoválása nemrég fejeződött be. Mit sikerült felújítani, és kinek a támogatásával?

— Ez év elején tudtuk felújítani az 1950-es években épült stadionunk helyiségeinek nagy részét. Az épületre nagyon ráfért a renoválás, az építés óta ugyanis nagyobb munkálatok nem voltak, csak kisebb tatarozások. A helyiségek nagy részében sikerült kicserélni a csempeburkolatot, a mennyezetre és a falakra gipszlapok kerültek, a nyílászárók többségének (ajtók, ablakok) a cseréje is megtörtént, a falak és a mennyezet is be lettek festve. Emellett a két öltöző zuhanyzói is megújultak, továbbá a tetőszerkezet is kisebb felújításon esett át. Ezt a renoválást a magyar kormány támogatásával tudtuk megvalósítani. A tavalyi év elején a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-hez benyújtott pályázatunk pozitív elbírálásban részesült, így 2 millió forint összegű támogatásban részesültünk. Az öltözőben lévő székeket a helyi Ady Endre Művelődési Egyesülettől kaptuk adományként, illetve ezeknek a kék színbe „öltöztetését” Kasza Csaba külföldön élő korábbi labdarúgónk támogatta. Ezúton is szeretnénk nekik megköszönni a támogatást.


A felnőtt labdarúgók

* Esetleg vannak-e még tervek, célok?

— Az idei évben is pályázunk a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-nél. Szeretnénk befejezni a helyiségeink renoválását, továbbá az épület külső részét és a tetőszerkezetet tataroztatnánk, illetve a lelátókat és a játékteret a nézőtértől elválasztó kerítést kívánjuk felújítani, lecserélni. Mivel a klub jövőre, azaz 2022-ben lesz 100 éves, ezt a jubileumot méltó módon szeretnénk megünnepelni. A felújítás is a 100. évfordulóra való készülődés része, valamint több eseményt is szerveznénk jövőre. Díszülést tervezünk, melyre meghívnánk mindazokat a labdarúgóinkat, akik legalább két teljes idényt a Roham kötelékeiben töltöttek, a környező baráti és a testvértelepülési klubok vezetőit, az országos labdarúgó-szövetség szervezeteinek képviselőit (a legalsóbb szinttől a legfelsőbbig), a Magyar Labdarúgó-szövetség és a közélet jeles képviselőit. Majd szeretnénk több gálamérkőzést is rendezni. Ha sikerül anyagi forrást szerezni, akkor egy kiadványt is megjelentetnénk, mely összefoglalná az egyesület 100 éves történetét.

* A közeljövőben lesznek-e mérkőzések?

— Igen, vannak, és reméljük, lesznek is. Mindkét csapatunk az április 17—18-ai hétvégén kezdte meg a bajnokság tavaszi részét. Az U16-os bajnoki mérkőzés előtt ft. Tapolcsányi Emánuel atya megáldotta a felújított öltözőket, további helyiségeket és a csapatot is. A szezon végéig még hat-hat mérkőzés vár rájuk. A következő idény szeptemberben indul, de előtte, augusztus folyamán felkészülési mérkőzések lesznek. A legkisebbnek pedig igyekezni fogunk néhány barátságos mérkőzést szervezni.

* Véleményed szerint miért fontos a sportklub megőrzése, megmaradása?

— Egyrészt azért, mert igen tekintélyes múlt áll mögöttünk, 100 év nem kis idő, ezért (is) kár lenne ezt megszüntetni, abbahagyni. Másrészt falunkban az asztalitenisz mellett csak a futball létezik mint sportolási lehetőség. Mindenképp fontos, hogy a gyerekek és a fiatalok mozogjanak. A labdarúgás erre kitűnő lehetőség, hiszen a friss levegőn való mozgásnál nincs is jobb. Továbbá a fiatalokkal való foglalkozással az az egyik fő célunk, hogy kimozdítsuk őket a szobából, a számítógépek, okostelefonok mellől, és az egészséges életmódra tanítsuk őket. Természetesen nem lehet mindenkiből focista, de a lényeg az, hogy minél többet mozogjanak.

Amíg ilyen lelkiismeretes, szívüket-lelküket beleadó vezetők, edzők és játékosok lesznek a faluban, addig a Roham Labdarúgóklub élni és működni fog. Természetesen a szurkolók, támogatók segítségével. Hajrá, Roham!


Emánuel atya áldása

Fényképezte: Tanók Tamás

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..