home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Hajókázás babzsákban
Bíró Tímea
2021.08.01.
LXXVI. évf. 30. szám
Hajókázás babzsákban

A magyarkanizsai fiatalság egy külön világ — ezzel a megállapítással jöttem el az interjúról, mert ezekben a fiatalokban valami olyan lendület dübörög, amelyet manapság máshol ritkán látni. Kesergés és panaszkodás helyett inkább cselekednek, és elérik a kitűzött célokat. Még jobban lüktet az élet a Tisza-parton, hiszen nemrég megnyitott az OZ StrandHÁZ.

Széles mosollyal várnak a Magyarkanizsa Község Ifjúsági Irodája, vagyis az OZ önkéntesei, hiszen egy olyan helyen hűsölhetnek a babzsákokban, amelyet a saját ízlésük szerint formáltak, és önerőből hoztak létre. Az OZ aktivitását látva már semmin sem kell meglepődni, de azért mégis, hiszen ebben a munkafolyamatban kizárólag fiatal tizen- és huszonévesek vettek részt a lenagyobb kánikula közepette.


A fal, melyre bárki festhet, írhat

Újvári Zsombortól, Magyarkanizsa Község Tanácsának idegenforgalommal és tájékoztatással megbízott tagjától megtudtuk, hogy a mai StrandHÁZ helyén régen egy stranddiszkó működött a 2000-es évekig.

— A megboldogult Bödő Robi barátunk volt felelős a zenéért, sokan jártak ide bulizni, úgyhogy nagyon élénk élet zajlott itt. Aztán sajnos elkezdődött egy leépülés, de az utóbbi években kezd visszatérni az élet a Tisza-partra. Jelenleg az önkormányzat a ház tulajdonosa, és egy ideig a magyarkanizsai Komunalac Kommunális Szolgáltató Közvállalat használta raktárként, majd jött Lauráék ötlete, hogy átalakítanák a helyet egy közösségi térré. Úgy gondolom, hogy ez egy kiváló ötlet volt, melynek abszolút van létjogosultsága. Történtek kisebb változtatások a házon, az egyik zárt térből ugyanis nyitott lett, át lett meszelve, és egy egészen sajátos arculatot kapott. Én nagyon örülök annak, hogy vizuálisan is egy olyan közeg alakult itt ki, amely a fiatalokat prezentálja, és amelyben ők jól érzik magukat. Azt látom, hogy Laura világlátása és víziója nagyon megegyezik a fiatalokéval, és sikerült egy olyan közösségi életet beindítani itt is, és az ifiotthonban is, amelyre az elmúlt években nem volt példa.

Ivanović Laura, a községi ifjúsági iroda koordinátora elmondta, hogy a járványhelyzet alatt az OZ fiataljai is kényszerszünetet tartottak, de áprilisban a SK8 & Slam 4 the grund elnevezésű rendezvénnyel ismét beindult az élet az ifjúsági iroda háza táján.

— Valójában a Gödör Grund nevű játszótéren verődött össze a mostani csapat, az áprilisi rendezvényen ugyanis sokan odajöttek hozzám, hogy elmondják, mennyire tetszik nekik ez a program, és csináljunk még ilyet. Nagyon rövid idő alatt megalakult a tizenöt-húsz személyt számláló önkéntes csapatunk, mellyel bele tudtuk vetni magunkat a programok kitalálásába, megszervezésébe. A StrandHÁZ ötlete egyszerűen adta magát, hiszen ez régen is a fiatalok közkedvelt helyszíne volt. Közösen döntöttünk úgy, hogy belevágunk, és létrehozzuk — újságolja Laura, akitől azt is megtudtuk, hogy június végén kezdődtek el a munkálatok, és július elején már tartottak programokat a helyszínen, tehát mindössze egy hét alatt elkészültek.

— A belteret teljes mértékben az önkéntesek újították fel. Az ifiotthonból hoztak régi laminált padlót, melyet YouTube-videó segítségével raktak le. Minden szerszámot, eszközt otthonról kölcsönöztek, tehát maximálisan a fiatalok ereje, vére van ebben benne. Megjavították az egyik régi fotelomat. Akinek asztalos az apja, az hazavitte megmunkálni a faanyagot, szóval ügyesen feltalálták magukat. Ha hiányzott valami, akkor percek alatt orvosoltuk a gondot, nem hagytuk, hogy bármi is megakassza a munkát. Nemcsak a StrandHÁZ alakítását bíztam rájuk, hanem a programokét is, az én érdemem mindössze annyi, hogy összefogtam azokat a fiatalokat, akik szerettek volna részt venni ebben. Minden este összeültünk csapatépítő pizzázásra, mely szép lezárása volt a fárasztó napoknak. Nagyon büszke vagyok a strandkönyvtárunkra is, hiszen eddig ez az egyetlen ilyen intézmény Vajdaságban. A József Attila Könyvtárral és a Hello Kanizsával együttműködve hoztuk létre, itt bárki nyugodtan választhat magának olvasnivalót, de természetesen várjuk is vissza a köteteket — tudtuk meg Laurától, aki ezután még büszkén hozzátette, most már annyi kiadvány érkezett, hogy nincs elég könyvespolc.


Az egyedülálló strandkönyvtár

A StrandHÁZ hivatalos átadója július 10-én volt egy jam session keretében, melyet Szerda Árpád vezetett. A több ismert zenész mellett fellépett Döbrei Dénes és csapata, valamint képzőművészek is színesítették a megnyitót.

Hubai Dávid szociológusnak tanul Szegeden, de a tanulmányai elvégzése után szeretne hazaköltözni Magyarkanizsára. Az önkéntes gyorsan kedvet kapott ahhoz, hogy a nyarát az OZ körül töltse.

— Nagyon megtetszett, amit csinálnak, ezért nem volt kérdés, hogy amiben csak lehet, részt veszek. Régóta foglalkoztat, hogyan lehetne Magyarkanizsát fölemelni, naggyá tenni, és amikor láttam, hogy az emberek már elkezdtek cselekedni ezért, akkor nekem csak az volt a dolgom, hogy csatlakozzak. Hihetetlenül csöppentem bele az egészbe, vitt magával a közös munka, és annyira jól működött együtt a csapat, hogy minden problémát egy megoldás követett. Büszke vagyok arra, amit elértünk, hiszen mégiscsak a saját kezünkkel csináltuk. Látom, hogy rengeteg kiváló programnak tud otthont adni ez a hely, a többi közt a kendama nevű japán trükkjátéknak is, mely az ügyességet méri. Szívesen látnék itt zenei workshopokat, jam sessionöket, versfelolvasó esteket, slam poetry találkozókat — ez utóbbiról egyébként kijelenthetjük, annyira aktív az elmúlt néhány évben Magyarkanizsán, hogy azt is mondhatnánk, a slam poetry gyűjtőpontja a csend városában van.

Stand-up comedy, irodalmi beszélgetések is szerepelnek a tervezett programok között, illetve a nagy sikerű podcastsorozat is egy új arcát mutatja meg.

— Az őszi programjainkat fel fogjuk vinni az ifjúsági irodába, tehát a StrandHÁZ-at a lazább, kikapcsolódásra való rendezvényeinknek tartjuk lenn, míg az edukatív jellegű programok az irodában lesznek majd. Valójában a két épületre tudunk tervezni, számítani. Szeptembertől közönség előtt fogjuk felvenni a podcasteket, erről majd videóanyag is készül. A második évad első vendége Tóth Máté, vagyis Tibi atya lesz, és miután kikapcsoltuk a mikrofonokat, véget ért a felvétel, a közönségnek is lesz lehetősége kérdezni a vendégünktől.

Hogy mi indította el a fiatalokban a tettrekészséget? Laura szerint nagyon fontos, hogy meghallgassuk őket, hogy megtudjuk, mi az, amire vágynak, mit tudunk kihozni egy-egy településből, hogy ott jobban érezzék magukat, de a leglényegesebbnek mégis azt tartja, hogy a község ifjúsági irodájának vezetőjeként nem szeretne a fiatalabbak fölé kerülni, hanem abban hisz, hogy mindenki egyenlő, és az együtt gondolkodás fog pozitív eredményeket szülni.

Beszélgetésünket Újvári Zsombor remek gondolatával zárnám, aki szerint minden településen vannak értékek, fellelhető kincsek, de a felemelésükhöz azoknak az elszánt és céltudatos embereknek a munkája szükséges, akik a mozgatórugói lehetnek egy közösségnek, elindítanak valamit, amihez csatlakozni lehet.

Fényképezte: Bíró Tímea

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..