home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Hagyományőrzőben
Tóth Tibor
2013.01.16.
LXVIII. évf. 3. szám
Hagyományőrzőben

A téli szünidőt többféleképp tölthették el a diákok. Vannak olyanok, akik naphosszat a számítógép mellett ültek, mások többet tartózkodtak a szabadban, de olyanok is akadtak, akik a szünidőben ugyancsak tanultak, alkottak, hagyományainkkal ismerkedtek. Az utóbbi csoportba tartozók mindezt a szenttamási Hagyományápoló Klub szervezésében, tizenhatodik alkalommal megtartott téli kézművestáborban tehették meg...

A téli szünidőt többféleképp tölthették el a diákok. Vannak olyanok, akik naphosszat a számítógép mellett ültek, mások többet tartózkodtak a szabadban, de olyanok is akadtak, akik a szünidőben ugyancsak tanultak, alkottak, hagyományainkkal ismerkedtek. Az utóbbi csoportba tartozók mindezt a szenttamási Hagyományápoló Klub szervezésében, tizenhatodik alkalommal megtartott téli kézművestáborban tehették meg, mely évről évre egyre nagyobb tömegeket vonz, s lassacskán kinövi a klub helyiségeit. Ott jártunkkor több mint hatvan, héttől tizenöt éves korú gyermek igyekezett elsajátítani a gyékényfonás, korongozás, kosárfonás, csuhézás, batikolás, díszkészítés alapjait a kézművesmesterektől. A szorgos, ügyes kezek alól gyertyatartók, vázák, hamutálcák, különféle dobozok, képeslapok kerültek ki, de dióhéjból, gubacsból és szalvétából Télapó is készült, hála a gyermekek határtalan képzelőerejének.
Szécsényi Istvánt több gyermek vette körül, és csendben figyelték a mester minden szavát, majd rögzítették mozdulatait, ahogy a gyékényt óvatosan a szövőszék húrjai közé fűzte.
— Gyékényből táskákat készítünk a gyerekekkel. Két szövőszéken három táskát egyszerre. Az egyiken a haladók dolgoznak, a másikon a kezdők. A gyerekek nagyon szófogadók, tanulékonyak, öröm velük dolgozni — mosolyog a mester.
Néhány lépéssel odább Kancsár Márton a korongozás technikáját mutatja a gyerekeknek.
— A korongozás itt viszonylag újnak számít, hiszen az idén másodszor szerepel a programban. Első nap 25-30 kis edényt készítettünk, ma is ennyi késztermék várható. Az idén több haladó tanítványom is van, így több minőségi termék készül — mondja.
Ki gondolná, hogy a tojástartó mi mindenre használható?! Srekk Ilona óvónő vezetésével a gyerekek mutatós virágokat készítenek. A virág alakú formát előbb kivágják, befestik, majd rátűzik egy hurkapálcára és már kész is az ajándékozásra és kiállításra egyaránt alkalmas remekmű.
Az udvarban Forgács Szabolcs és Móricz Tímea vezetésével színes festékkel tányérokat fújtak be kicsik és nagyok, s megfelelő díszítéssel várja a nőnapot. A felsorolt oktatókon kívül a tábor munkájában részt vett még a Hagyományápoló Klub elnöke, Teleki Zoltán, a kosárfonást vezető Romoda Nándor és a kisebbekkel foglalkozó Kancsár Otília is. Ne feledkezhetünk meg a konyhán szorgalmasan tüsténkedő asszonyokról sem. Pápista Irén, Rind Valéria, Horváth Margit, Balić Katica, Szabados Etelka mindennap friss uzsonnát készítettek a népes gyerekseregnek.
A Hagyományápoló Klub következő rendezvényére február 16-án, szombaton kerül sor, amikor a jelmezbe öltözött felnőttek és gyerekek farsangi felvonulással igyekeznek elűzni a telet.

Szabó Attila felvételei

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..