home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Hagyományőrzőben
Tóth Tibor
2012.10.10.
LXVII. évf. 41. szám
Hagyományőrzőben

A kúlai Népkör Magyar Művelődési Központ szervezésében immár ötödik alkalommal került sor a birkapaprikás-főző versenyre, melyet a tavalyi évhez hasonlóan ezúttal is a Gödörben tartottak meg.

Pontban három órakor negyven bogrács alatt lobbantak fel a lángok, s csakhamar íncsiklandó illatokat röpített tovább a lengedező szellő. Amíg a bográcsokban rotyogott a birka, addig a labdarúgás kedvelői kispályás fociban mérték össze ügyességüket. A tavalyi bajnok Topolya együttese ezúttal a döntőben 3:1 arányú vereséget szenvedett a kúlai Alsóváros csapatától, a bronzérem pedig a kúlai Felsőváros csapatáé lett, miután a harmadik helyért vívott találkozón legyőzte Kúla testvértelepülésének, Kalocsának a legjobbjait. De a vendégek sem maradtak jutalom nélkül. A torna legjobb játékosának ugyanis Török Ferencet, Kalocsa polgármesterét választotta a zsűri. A focitorna befejeztével a népes közönség átvonult a rögtönzött színpad elé, ahol a fürge lábú táncosok már izgatottan várták, hogy bemutathassák, mit tudnak. Előbb azonban a házigazdák köszöntötték a jeles rendezvény vendégeit: Török Ferencet és Simon Zoltánt, Kalocsa polgármesterét, illetve alpolgármesterét, Lazar Grébert, Kúla község elnökét, Snežana Mrkajićot és Valka Károlyt, a kúlai községi képviselő-testület elnökét, illetve alpolgármesterét, Kókai Mernyák Melindát, Topolya község polgármester asszonyát, Goga Zsoltot, a Népkör MMK elnökét. Valka Károly köszöntőjében örömének adott hangot, hogy a verseny évről évre egyre népesebb. Megjegyezte, hogy mind a negyven csapat nem győzhet, de ha tehetnék, mindenkit első díjban részesítenének. Török Ferenc, Kalocsa első embere meggyőződését fejezte ki, hogy az ilyen rendezvények tovább erősítik a két település közötti kapcsolatot. A köszöntők elhangzása után a kúlai Népkör MMK Ibolya gyermek néptánccsoportja és Kankalin néptáncegyüttese lépett közönség elé, majd a kúlai Ivan Senjuk Ukrán Művelődési Egyesület néptáncosai mutatkoztak be. A műsort a szabadkai Zeneiskola harmadéves növendékének, a bácsgyulafalvi Borsos Dórának a szólóéneke zárta. A továbbiakban kihirdették a birkapaprikás-főző verseny legjobbjait. A zsűrinek ezúttal sem volt könnyű dolga, s csak hosszú kóstolgatás és mérlegelés után kristályosodott ki, hogy mely csapatok kapják az első, a második és a harmadik helyért járó serlegeket. Az első helyet a doroszlói Szabó Elek szerezte meg, a másodikat a kúlai Körmöci Imre és Kozma Ferenc csapata, a harmadikat pedig a szintén helybeli Goga Endre. A szervezők különdíját a kalocsai és a topolyai önkormányzat, valamint a doroszlói Dékány József vehette át, aki évek óta támogatja a rendezvényt.
A kishegyesi Csincsák Adolf zenekarának dallamaival kísért vigalom egészen az éjszakába nyúlt.
 

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..