home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Hagyományőrző gyerekprogramok a Cifra Műhellyel
2016.10.12.
LXXI. évf. 41. szám
Hagyományőrző gyerekprogramok a Cifra Műhellyel

A magyarországi Cifra Műhely Egyesület október második hétvégéjén a Vajdaság 4 településén tart hagyományőrző programokat.

Az egyesület népzenészei, táncosai, oktatói alsós gyerekekkel foglalkoznak majd Kishegyesen, Topolyán, Bácsfeketehegyen és Szenttamáson. Lesz közös táncolás, táncház, hangszersimogató (ahol a gyerekek megismerkedhetnek a népi hangszerekkel, kipróbálhatják azokat), és kézműves foglalkozás is. А program támogatója a Bethlen Gábor Alap. A csapat vajdasági útja a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet szervezésében jön létre.
 
A Cifra Műhely Egyesület a Kárpát-medence sokszínű népi kultúrájának megőrzése, ápolása, a kapcsolódó értékek feltárása és megmentése, valamint épített és szellemi örökségünk életben tartása érdekében alakult 2009-ben. A magyarság kulturális örökségének megismertetésével és népszerűsítésével foglalkozik, külön figyelmet szentelve a fiatal generációnak. Általuk szeretnék biztosítani a népi kultúra, valamint a gazdag hagyományok átörökítését, értve ez alatt a népzene, néptánc, néprajz, folklórtörténet, illetve az ezekhez társuló művészeti ágak közötti kapcsolat megteremtését.

A vajdasági helyszínekről

2016. október 14-én, pénteken reggel kezdődik a Cifra Műhely körútja: 8 órakor a kishegyesi általános iskola Etno-napja keretében. Pénteken délután 15 órakor a topolyai Művelődési Házba várják az alsósokat.
 
Október 15-én, szombaton délelőtt 10 órakor a bácsfeketehegyi Kultúrotthonban tartanak foglalkozást, délután 16 órától pedig Szenttamáson, a Zsebszínházban.
 
A helyi szervezők: Ady Endre Kísérleti Általános Iskola, Kishegyes; Topolya Község Művelődési Háza; Feketics Művelődési Egyesület, Bácsfeketehegy; Pitypang Néptáncegyesület, Szenttamás.
A Cifra Műhely Egyesületről

Megalakulásuk alapját egy teljes cifra szoba bútorzat-, valamint szőttes-gyűjtemény képezi, amely Erdélyből, azon belül Kalotaszeg egy kis falujából, Mérából származik. Ez egy kb. 1450 főt számláló kistelepülés, Kolozsvártól 14 km-re észak-nyugati irányban található, a Kolozsvár-almási hegyek által bezárt völgyben fekszik. „Nádas-mente” vagy más néven Cifra Kalotaszeg egyik faluja. A „cifra” szó ebben az esetben arra a gazdagon díszítettségre utal, amely nem csupán a bútordarabok festését, szőttesek, viseletek kidolgozását jellemzi, hanem tánc motívumaira és a muzsika dallamvilágára is utal. Egyedülálló kiállítási anyagunk egy mérai család hagyatéka, amely 2009 óta, Cifra szoba Mérából címmel járja a hazai és a határon túli művelődési intézményeket, összművészeti fesztiválokat.
 
A népzenei koncertek, táncbemutatók mellett interaktív gyermek és felnőtt programokat is szerveznek. Programjaik során arra törekednek, hogy a velük találkozók minél teljesebb képet kaphassanak népi kultúránkról. Az épített örökség bemutatása mellett nagy szerepet kap a szellemi örökség is, amelyet a népzene, a néptánc, a hagyományok és a népi gasztronómia képvisel. Ezek hiteles tolmácsolásában a tájegységről érkező hagyományőrzők vannak a segítségükre.
Határon túli bemutatkozásaik célja az ismeretterjesztésen túl, a nemzetek közötti kommunikáció, kulturális együttműködés erősítése, kapcsolatok kialakítása hasonló szervezetekkel, fesztiválokkal.
 
A kiállításról és a Cifra Műhely Egyesület tevékenységéről részletes, naprakész információk, videó- és kép- anyag a www.ciframuhely.hu webcímen, valamint az egyesület Facebook-oldalán (www.facebook.com/ciframuhely.egyesulet) találhatóak.
 
Bővebb információ a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet munkatársaitól kapható:
Juhász Gyula, 0642301205, 024816390, gyula@vmmi.org
Hajvert Lódi Andrea, 062566234, lodiandi@gmail.com
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..