home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Hagyományőrző aratóünnepség
(T. T.)
2015.07.06.
LXX. évf. 27. szám
Hagyományőrző aratóünnepség

A szenttamási Hagyományápolók Klubja szervezésében július 4-én aratóünnepséget tartottak, melyen az idén mindössze hét csapat vett részt. Azért ilyen kevés, mert a szenttamásival egyidejűleg további három településen rendeztek hasonló eseményt. Ennek ellenére kitűnő hangulatban csattogtak a kaszák, dőltek a rendek és álltak össze keresztekbe a kévék.

A csapatok már a reggeli órákban feltálalták a hagyományok szerint elkészített, ínycsiklandó aratóreggelit. A búzaföldre terített patyolattiszta abroszon a többi közt parasztkenyér, házi szalonna, kolbász, tarhó, vöröshagyma és házi pálinka kapott helyet. A reggeli után megkezdődött a búza aratása. Amíg a felnőttek szorgoskodtak, addig a gyerekek ügyességi játékokban (tarló- és zsákfutásban, kötélhúzásban, csizmadobálásban) versenyeztek. A legkisebbek kézműves-foglalkozásokon tehették próbára ügyességüket. A munka végeztével Szabadi Károly verbászi plébános és Blaneša Aleksej helyi pravoszláv pap megszentelte az új búzából sütött kenyeret.

Forgács Ibolya, a Hagyományápolók Klubjának elnöke, a rendezvény fő szervezője elmondta, hogy a cél a hagyományos aratási szokások felelevenítése, megőrzése és átadása a fiataloknak.

— Igaz, hogy az idén csak hét csapat jött el, de mi kettővel is megtartanánk az aratóünnepséget. Számunkra ugyanis az a legfontosabb, hogy az érdeklődők és a gyerekek megismerjék a hagyományainkat. Támogatók nélkül nem tudtuk volna megtartani a rendezvényt, ezúton köszönöm nekik a segítséget, csakúgy mint önkénteseinknek, akik időt és energiát nem kímélve azon fáradoztak, hogy a mai nap sokáig emlékezetes legyen mindenki számára — mondta az elnök asszony.

A díjak kiosztása után ízletes ebéd következett, majd az idei szenttamási aratóünnepség késő délutánba nyúló beszélgetéssel, barátkozással ért véget.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..