home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Hagyományápoló foglalkozások gyermekeknek
Dienes Brigitta
2014.01.15.
LXIX. évf. 3. szám
Hagyományápoló foglalkozások gyermekeknek

Az elmúlt időszakban különböző egyesületek Csóka község több településén tartottak rendezvényt, foglalkozást, amelybe elsősorban a legkisebbeket igyekeztek bevonni.

A Tiszaszentmiklós Magyar Kultúrkör az anyaországi Emberi Erőforrások Minisztériumával és a Balassi Intézettel karöltve Gyökereink címmel hagyományápoló napokat rendezett az egyesület épületében. Csizmadia Berák Benitta, a projektum egyik főszervezője elmondta: az egyesület kiemelt célja a hagyományápolás, a kultúra megőrzése és őseink hagyatékának istápolása. Az év vége közeledtével több alkalommal gyűltek össze a helybeli gyermekek kézműves-foglalkozásokra, népi játékokra.

A foglalkozások több szülőt és nagyszülőt is kíváncsivá tettek, és ők is csatlakoztak a szorgoskodó csoporthoz.

A tiszaszentmiklósi gyermekek január elejétől nagy izgalommal készülnek a magyar kultúra napjának megünneplésére.

Kovács Máriának, a tiszaszentmiklósi Orchidea Női Aktíva elnök asszonyának a kezdeményezésére, a nőegylet több héten keresztül készítette meglepetését a helybeli Csengettyű gyermekkert ovisai számára. A csoportnak ez volt az első, ám bizonyára nem utolsó önkéntes akciója, a kicsinyek pedig nagyon örültek a szép sálaknak.

Hódegyházán is az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Balassi Intézet által meghirdetett pályázat eredményeként több alkalommal szerveztek foglalkozást a helybeli kisiskolások számára. Az Ismerjük meg eleink kézművességét című projektum keretében hálókötéssel foglalkozhattak az érdeklődő gyermekek. A Kodály Zoltán Magyar Művelődési Egyesület székházában 17 fiatal igyekezett elsajátítani a fortélyokat Csanádi Lászlótól. A résztvevők nagy örömére a hálót a falu melletti halastóban ki is próbálhatták.

A csókai Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesületben működő Százszorszép kézimunkacsoport sem feledkezett meg a gyermekekről, a szorgos kezű asszonyok ugyanis már huzamosabb ideje hirdetik meg évi két alkalommal kézműves-foglalkozásaikat a kisiskolások számára.

Ez alkalommal quillingezéssel készíthettek képeslapot a résztvevők. A tanulókat a tanítónők is elkísérték az összejövetelre — mintegy ötven érdeklődő volt jelen ezen a szép délutánon. A szükséges alapanyagokat a Móra Ferenc MME biztosította.

Báló Viktor 3. osztályos tanuló elmondta: nagyon szeret a foglalkozásokon részt venni, és minden kézművestechnikát szívesen elsajátít. Hudák Mária csókai tanítónő pedig a Százszorszép kézimunkacsoport kezdeményezését dicsérte.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..