Hagyományápoló foglalkozások gyermekeknek
Dienes Brigitta
2014.01.15.
LXIX. évf. 3. szám
Hagyományápoló foglalkozások gyermekeknek

Az elmúlt időszakban különböző egyesületek Csóka község több településén tartottak rendezvényt, foglalkozást, amelybe elsősorban a legkisebbeket igyekeztek bevonni.

A Tiszaszentmiklós Magyar Kultúrkör az anyaországi Emberi Erőforrások Minisztériumával és a Balassi Intézettel karöltve Gyökereink címmel hagyományápoló napokat rendezett az egyesület épületében. Csizmadia Berák Benitta, a projektum egyik főszervezője elmondta: az egyesület kiemelt célja a hagyományápolás, a kultúra megőrzése és őseink hagyatékának istápolása. Az év vége közeledtével több alkalommal gyűltek össze a helybeli gyermekek kézműves-foglalkozásokra, népi játékokra.

A foglalkozások több szülőt és nagyszülőt is kíváncsivá tettek, és ők is csatlakoztak a szorgoskodó csoporthoz.

A tiszaszentmiklósi gyermekek január elejétől nagy izgalommal készülnek a magyar kultúra napjának megünneplésére.

Kovács Máriának, a tiszaszentmiklósi Orchidea Női Aktíva elnök asszonyának a kezdeményezésére, a nőegylet több héten keresztül készítette meglepetését a helybeli Csengettyű gyermekkert ovisai számára. A csoportnak ez volt az első, ám bizonyára nem utolsó önkéntes akciója, a kicsinyek pedig nagyon örültek a szép sálaknak.

Hódegyházán is az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Balassi Intézet által meghirdetett pályázat eredményeként több alkalommal szerveztek foglalkozást a helybeli kisiskolások számára. Az Ismerjük meg eleink kézművességét című projektum keretében hálókötéssel foglalkozhattak az érdeklődő gyermekek. A Kodály Zoltán Magyar Művelődési Egyesület székházában 17 fiatal igyekezett elsajátítani a fortélyokat Csanádi Lászlótól. A résztvevők nagy örömére a hálót a falu melletti halastóban ki is próbálhatták.

A csókai Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesületben működő Százszorszép kézimunkacsoport sem feledkezett meg a gyermekekről, a szorgos kezű asszonyok ugyanis már huzamosabb ideje hirdetik meg évi két alkalommal kézműves-foglalkozásaikat a kisiskolások számára.

Ez alkalommal quillingezéssel készíthettek képeslapot a résztvevők. A tanulókat a tanítónők is elkísérték az összejövetelre — mintegy ötven érdeklődő volt jelen ezen a szép délutánon. A szükséges alapanyagokat a Móra Ferenc MME biztosította.

Báló Viktor 3. osztályos tanuló elmondta: nagyon szeret a foglalkozásokon részt venni, és minden kézművestechnikát szívesen elsajátít. Hudák Mária csókai tanítónő pedig a Százszorszép kézimunkacsoport kezdeményezését dicsérte.

Képgaléria
Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Bánáti Újság rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!
E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..