home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Hagyományainkat őrizni kell
Tóth Tibor
2012.06.05.
LXVII. évf. 23. szám
Hagyományainkat őrizni kell

Dr. Szöllősy Vágó László megnyitja a Durindót - Szalai Attila felvételei
A felvonulás kezdetén a Gyöngyösbokréta részvevőit dr. ft. Zapletán Géza, plébános áldotta megHetven település száznegyvenegy csoportjának több mint két és félezer fellépője lépett színpadra hétvégén a délvidéki...

Dr. Szöllősy Vágó László megnyitja a Durindót - Szalai Attila felvételei

A felvonulás kezdetén a Gyöngyösbokréta részvevőit dr. ft. Zapletán Géza, plébános áldotta meg

Hetven település száznegyvenegy csoportjának több mint két és félezer fellépője lépett színpadra hétvégén a délvidéki magyarság népzenei és népi táncegyütteseinek legnépesebb seregszemléjén, a Magyar Nemzeti Tanács kiemelt jelentőségű rendezvényén, a Magyarkanizsán megtartott 36. Durindón és 49. Gyöngyösbokrétán. A Tisza menti város huszonegy év elteltével látta újra vendégül a vajdasági magyar népzenészeket, énekeseket és néptáncosokat. A Durindón részt vevő 105, illetve a Gyöngyösbokrétára bejelentkező 35 csoport számára minden feltétel adva volt a produkciók magas színvonalú előadásához. Kucorától Mitrovicáig, Torontálvásárhelytől Bácskertesig összetartozásunkat erősítve szállt a magyar népdal, szökkentek a lábak, libbentek a szoknyák, csattogtak a csizmák. Pénteken Puskás Károly építészmérnök, fotós Magyarkanizsát bemutató fotókiállításának megnyitója után a Művészetek Házának nagyszínpadán kezdetét vette a seregszemle, melyet megtisztelt jelenlétével dr. Babity János, Magyarország szabadkai főkonzulátusának vezetőkonzulja, ft. dr. Zapletán Géza magyarkanizsai plébános, mgr. Hajnal Jenő, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet elnöke, mgr. Deli Andor tartományi oktatási, közigazgatási és nemzeti közösségi titkár, Dudás Károly, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke, Pál Károly, a Vajdasági Magyar Szövetség ügyvezető alelnöke, dr. Katkics Zoltán, Magyarkanizsa község képviselő-testületének elnöke. A vendégeket elsőként Nyilas Mihály, Magyarkanizsa község polgármestere, a Fesztivál Szervezőbizottságának tiszteletbeli elnöke köszöntötte.

Felvonulás...

...és tánc a település utcáin

Tóth Ágnes, a Fesztivál Szervezőbizottságának elnöke köszönetet mondott mindazoknak, akik segítették a rendezvényt, majd Deli Andor tartományi oktatási, közigazgatási és nemzeti közösségi titkár szólt a jelenlevőkhöz. Kiemelte, hogy a Durindó és a Gyöngyösbokréta nemcsak a magyarság csúcsrendezvénye a Vajdaságban, hanem sokkal több ennél.
- Őseink nyelvén énekelünk, hagyományos hangszereinken őseink dalait játsszuk, ezek mind olyan dolgok, amelyek közösségünk megmaradását szolgálják. E két rendezvényre minden évben szükségünk van, köszönet a mindenkori szervezőknek, hogy minden évben elénk varázsolják - mondta Deli.
Dr. Szöllősy Vágó László, a Fesztiváltanács elnöke a hagyomány őrzésének, továbbadásának fontosságát emelte ki. Mindezt egy székely példáján ecsetelte, akitől megkérdezték, hogyan ápolják Erdélyben a hagyományokat. Nem szorul az ápolásra - válaszolta az öreg székely -, ápolni a beteget kell, a hagyományt pedig őrizni és továbbadni.
- Hiába látunk-hallunk fesztiváljainkon 400-500 dalt, 25-30 táncot, 10-20 népszokást, ha senki sem érez indíttatást arra, hogy továbbadjon belőle valamit fiának, lányának, unokájának... Ha ezt sikerülne tudatosítanunk a dalosok, táncosok, muzsikusok több ezres tömegével, bátran nézhetünk a jövő elé - mondta többek között Szöllősy.
A köszöntők elhangzását követően a tavalyi Bodor Anikó-díjas tóthfalusi Fehér Akác Művelődési Egyesület asszonykórusának és citerazenekarának fellépésével kezdetét vette a 36. Durindó.
Hogy unokáink is megismerhessék őket
Vasárnap ragyogó időben került sor a 49. Gyöngyösbokrétára. A 35 részvevő táncegyüttes szemet gyönyörködtető népviseletben vonult át a városközponton keresztül a Városháza előtt felállított színpadig. A rendezvényt többek között megtisztelte jelenlétével dr. Szigeti András, Magyarország szabadkai főkonzulátusának alkonzulja, dr. Zsoldos Ferenc, az MNT alelnöke, Pék Zoltán, a VMSZ köztársasági parlamenti képviselője, ifj. Juhász Bálint, a kishegyesi helyi közösség tanácselnöke, dr. Dévavári Zoltán, a VMSZ alelnöke, Dobai János, tartományi mezőgazdasági titkárhelyettes és mások. Dr. Zsoldos Ferenc, az MNT alelnöke ünnepi köszöntőjében elmondta, hogy a délvidéki magyarság nehéz időszakot él meg, a délvidéki magyar embereknek megrendült a magyarságban való hite, a nemzetbe vetett bizalma.
- Nagyon fontosnak tartom ezt a rendezvényt, hiszen azok vannak itt, akik nemcsak kitartanak a magyar nemzet mellett, hanem tesznek is érte. Nemzetünknek vannak nehéz időszakai, de soha sem szabad feladni. A tánc és a zene a magyarság kultúrájának fontos része - mondta többek között Zsoldos.
A köszöntőt követően felolvasásra került Egeresi Sándornak, a VAT Képviselőháza elnökének a levele, majd dr. Szöllősy Vágó László, a Fesztiváltanács elnöke megnyitotta a Gyöngyösbokrétát. A Durindó és a Gyöngyösbokréta művészeti bizottsága minden évben egy népzenei együttesnek vagy szólistának ítéli oda a Bodor Anikó-díjat. Tavaly a tóthfalusi Fehér Akác ME énekcsoportja és citerazenekara kapta, idén pedig a csókai Móra Ferenc MME Csalogány asszonykórusa részesült a rangos elismerésben. A díjat Vakler Anna, a Durindó és a Gyöngyösbokréta művészeti bizottságának elnöke adta át Kiss Tóth Erikának, a csókai Móra Ferenc MME elnökének. A színpompás tánckavalkádot a magyarkanizsai Tisza Néptáncegyüttes Hetrefitty néptánccsoportja nyitotta meg szatmári táncokkal, majd a nagykikindai Egység ME Sirülő néptáncegyüttese következett, aztán sorra színpadra léptek a nagybecskerekiek, kispiaciak, péterrévieiek s még harminc néptáncegyüttes, hogy bemutassák táncainkat, melyeket őrizni és továbbadni kell, hogy unokáink is megismerhessék őket. Az utolsó produkció után a fesztivál lobogóját átadták a Durindó és a Gyöngyösbokréta következő házigazdájának, Gombosnak.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..