home 2024. április 30., Katalin napja
Online előfizetés
Hagyomány újratöltve
Szakáll Laura
2023.07.21.
LXXVIII. évf. 29. szám
Hagyomány újratöltve

1912. szeptember 15-én adták át rendeltetésének a szabadkai városházát, valamint a palicsi épületegyüttest, így a legkisebb magyar szecessziós objektumunkat, a zenepavilont is. Bíró Károly polgármestersége idején tizenhárom tagú, szalonzenét játszó városi zenekart szerződtettek a Palicsra látogatók és a helyiek szórakoztatására.

Ezt a hagyományt élesztette újjá a jelenlegi városvezetőség meg a Palics Park Kft., és már harmadik éve szervezik meg a Nyári Koncertek a Zenepavilonban rendezvénysorozatot. A következő nyolc hétben szombatonként este 6 órától változatos dallamokkal várják a sétálókat. Az idény a hétvégén, július 15-én a magyarországi Cimbali Band koncertjével kezdődött meg.

— A nyár esti koncertek nagyon közkedveltek, a visszajelzések pozitívak. A hotelek ablakai kinyílnak a zene hallatán, a sétálók is leülnek, megpihennek, élvezik az élő muzsikát — mondta Dencs Valéria, a Palics Park Kft. igazgatója. — Terveink szerint szeptember 16-áig tartanak a szombat esti, palicsi zenepavilonos estéink. Arra törekedtünk, hogy több stílust képviseljen a program, a jazz, a blues, a népzene mellett egy nyarat idéző, olasz hangulatú esttel is várjuk a látogatókat. Nagyon örülünk annak, hogy két zeneiskolát is vendégül láthatunk, a magyarkanizsai és a szabadkai fiatalok jönnek el hozzánk bemutatkozni, valamint kiemelném a fúvószenekar koncertjét is.

— Amikor arról beszélünk, hogy visszaállítjuk Palics régi fényét, akkor azt nem a szavak vagy az ígéretek szintjén tesszük, hanem a mindennapokban, a valóságban. Ezért van tele a szívem akkor, amikor ilyen jellegű rendezvényeket lehet a mi gyönyörű Palicsunkon megnyitni — hangsúlyozta dr. Pásztor Bálint, a Szabadkai Városi Képviselő-testület elnöke. — A két palicsi közvállalatnak, a Palics Park Kft.-nek és a Palics—Ludasnak, illetve az ő alkalmazottainak szeretném megköszönni, hogy ilyen gyönyörű állapotban fönntartják Palicsot.

Épül a sétány is ott, ahol nem volt még díszkővel kirakva a gyalogút, az aquaparkot is hamarosan át fogjuk adni, tehát Palics idegenforgalmi kínálatát bővíteni is tudjuk, de a régi hagyományok megőrzése, a palicsi értékek ápolása ugyanilyen fontosságú számunkra. A Nyári Koncertek a Zenepavilonban elnevezésű rendezvénysorozattal egy több mint 110 éves hagyományt élesztünk újra, vagy ahogy manapság mondanák, hagyomány újratöltve. 110 évvel ezelőtt az akkori városvezetés úgy gondolta, jó ötlet, ha itt, ebben a zenepavilonban zenészek szórakoztatják a palicsiakat, a szabadkaiakat és az Európa különböző részeiből idelátogató turistákat. Azt kívánom, hogy ez a hagyomány nagyon sokáig éljen, hogy ez a park így nézzen ki továbbra is, hogy ezek az épületek ilyen formában álljanak, vagy még szebben. Itt, a szomszédban, a víztorony felújítása is hamarosan elindulni, és a zenepavilon is az eredeti rendeltetését tölti be immár néhány éve.

Július 22-én a Piazza Italia Olasz Kulturális Központ gondoskodik az élő zenéről, majd a Gordanov Blues Ghetto, a Femina VOX női kórus, a Vajdasági Aranyfurulya, a Szabadkai Fúvószenekar/Kupuszinai Fúvószenekar, a Presto Gyermek-vonószenekar és a Szabadkai Zeneiskola koncertezik. Az idényt a Magyarkanizsai Alapfokú Zeneiskola zárja szeptember 16-án a zenepavilonban.


Fotók forrása: Szakáll Laura felvételei és dr. Pásztor Bálint Facebook-oldala

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..