home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Hagyomány, bátorság, tisztelet
Balázs Szilvia
2022.03.07.
LXXVII. évf. 9. szám
Hagyomány, bátorság, tisztelet

Bajmokon, a Felsőtemetőben, Töröky Pál sírjánál gyűltek össze a megemlékezés résztvevői. Az itt kihelyezett tábla állít emléket annak a nyolc helybelinek is, aki bizonyítottan részt vett az 1848/49-es szabadságharcban. Az összejövetelen ft. Erhardt Róbert apátplébános, a helyi Szent Péter és Pál katolikus templom plébánosa szentelte meg a síremléket, valamint énekelt a Dózsa György Magyar Művelődési Központ Búzavirág vegyes kara, verset mondott Pénzes Anna tanítónő.

A kegyelet virágait Kiss Rózsa, Töröky Pál ükunokája, valamint a szabadkai magyar főkonzulátus, a Magyar Nemzeti Tanács, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség, a Bajmoki Hagyományápoló és Kegyeleti Bizottság, valamint a Dózsa György Magyar Művelődési Központ képviselői helyezték el a síron.

Az 1849. március 5-én lezajlott kaponyai csata színhelyén ma emlékobeliszk áll, itt tartják meg évről évre a koszorúzási ünnepséget. Az 1849. év eseményeit Halász Tibor bajmoki történész ismertette, ünnepi beszédet dr. Pásztor Bálint, a Szabadkai Városi Képviselő-testület elnöke mondott. 

A kegyelet virágait az emlékműnél mások mellett Magyarország szabadkai főkonzulátusa, a Vajdasági Magyar Szövetség, a Magyar Mozgalom, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség és a kegyeleti bizottság képviselői is elhelyezték.

Balázs Szilvia és Szalai Attila felvételei

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..