home 2024. május 01., Fülöp napja
Online előfizetés
Ha ünnep, akkor népzene
Fehér Márta
2023.12.23.
LXXVIII. évf. 51. szám
Ha ünnep, akkor népzene

Karácsonykor családi körben, szilveszterkor pedig egy táncházas buliban a legjobb. És ha hétköznap, akkor is népzene. Nincs ebben semmi különös, beleszületett ebbe a gyönyörű hangzásvilágba, életérzésbe. Mindannyian szeretjük a magyar népi hagyományokat, nagyon fontosnak tartjuk az éltetésüket. Brezovszki Gergő zenekarvezetővel a Duhaj együttes első, Duhajosan című lemezének bemutatója előtt beszélgettem.

A zenekar tagjai — Nyers Bakó Ramóna énekes, valamint a két testvérpár, Brezovszki Balázs és Gergő, illetve Kovács Kristóf és Ádám — a tavasszal vették fel első lemezük anyagát Csantavéren, Vörös Csongor stúdiójában. Fiatalok, vidámak, pörgősek — így a címválasztás cseppet sem meglepő.

— Különböző személyiségek vagyunk, de mégis egy közösséghez tartozunk, alapból a néptánc kötött össze bennünket, a társaság, a fellépések, a fesztiválok, kirándulások. Utána jött a népzene, azt is mindannyian szeretjük, benne élünk, folyamatosan körülvesz bennünket a népi kultúra, és persze szeretjük egymás társaságát, eljárunk bulizni, beszélgetünk, átmegyünk egymáshoz zenélni. Ha fellépésre készülünk, komolyan vesszük, ám néha csak örömzenéléseket csinálunk. A tercprímás Kovács Ádám, vele már gyerekkorunk óta ismerjük egymást, nagyon sokáig táncoltunk a Talentum Tehetséggondozó Művészeti Egyesületben, melynek népzenei szakosztályaként jött létre a zenekarunk. Ma már nem táncolunk, csak zenélünk. A brácsás Ádám öccse, Kovács Kristóf. Valamennyivel fiatalabb nálunk, ő még középiskolás, szintén táncol, az utánunk lévő ifjúsági csoportnak a tagja. Ramóna szintén abban a csoportban táncol, ahol Kristóf. A bőgős pedig az öcsém, Balázs. Ő is ugyanabban a csoportban táncolt, ahol én meg Ádám. Egyébként nem bőgős, hanem klasszikus ütőhangszereket tanul a szegedi egyetemen. 2016 nyarán mindannyian ott voltunk a Talentum Gyermek- és Ifjúsági Néptánctáborban, elvoltunk, zenélgettünk, Ádám is hegedült, én is hegedültem — akkor még nem is játszottam népit, hanem klasszikust —, és apukámék azt mondták, hogy játsszunk együtt. De nincs bőgős! Hát akkor, Balázs, te leszel a bőgős, ő meg rábólintott. Így kezdődött a Duhaj története.

A szülők, Brezovszki Roland és Brezovszki Tamara néptáncosok, koreográfusok, néptáncpedagógusok, három gyermeküket kis koruk óta körülveszi a néptánc és a népzene. Az édesapa a zenekar menedzsere, a Duhaj pedig a Talentum egyesület állandó zenekara. Nagyon sokat segítenek nekünk a lemezfelvételben, a fellépési lehetőségekben, a folyamatos fejlődésben, táborokba is eljutottunk, például a Jászberényi Néptánctáborba, melyet a Jászság Népi Együttes szervez, a Csángó Fesztiválon tanulhattunk Busai Norberttől táncolni, Salamon Beátától muzsikálni, és az őszinte véleményükre, támogatásukra is mindig számíthatunk. A Duhajosan című lemezükön kilenc szám található, autentikus magyar népdallamok, népi énekek Erdélyből, Magyarországról és Vajdaságból. Az, hogy az adventi időszakban volt a bemutató, egy kis meghittséget ad az eseménynek. Szeretem ezt az időszakot, a decembert, az ünnepeket. A zenekar további lemezbemutató koncerteket tervez, ám majd csak jövőre, hiszen Gergő az év végén egy szimfonikus zenekari turnéra megy Németországba. Kemény lesz, de engem érdekel, szívesen tettem eleget a felkérésének. Persze ez azzal jár, hogy az itthoni szilveszterezés, buli elmarad.

A koncertnek a Kosztolányi Dezső Színház adott otthont, ünnepi köszöntőt Sutus Áron, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke mondott.

— A Kárpát-medencei magyarság ünnepére jöttünk ma itt össze, annak ünnepére, hogy miként tud és tudott az elmúlt több mint ezer évben a magyarság itt hazát, szülőföldet álmodni, teremteni. 1918 után mindannyiunk számára ez egy életszolgálat, egy küldetés, hivatás, hitvallás, itthon megmaradni magyarként magyarnak. Adventben az újjászületés, a várakozás és a megérkezés ünnepét jöttünk össze közösen megélni.

A zenekar énekesnője, Nyers Bakó Ramóna a koncert előtt vette át a két és fél éves Így kell járni című néptáncoktatói képzés elvégzéséről szóló oklevelet, a szeptember közepi hivatalos tanúsítványátadón ugyanis nem tudott jelen lenni, mert a Pro Musica Kamarakórus tagjaként Görögországban lépett fel.

— Méltán lehetünk rá büszkék — fogalmazott a VMMSZ elnöke —, hiszen bizonyos, hogy nemcsak énekel az elkövetkező időszakban, hanem néptáncot fog oktatni, és az is bizonyos, hogy a kórusművészetben is kifejti majd tevékenységét. Egy fiatal, a vajdasági magyarság és a szülőföld iránt elkötelezett tünemény, aki itthon szeretne élni, tevékenykedni, s ezáltal követendő példa már most.

Sárközi István, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának elnöke felszólalásában örömmel emlékeztetett arra, hogy a Talentum Tehetséggondozó Művészeti Egyesület az idén ünnepli tizedik születésnapját. Ez idő alatt kialakult egy, a Kárpát-medencében is elismert és fiatal kincsnek számító zenekar, a Duhaj.

A zenekar külön köszönetet mondott a lemezbemutató koncerten közreműködő muzsikusoknak: Juhász Gábornak, Juhász Gyulának, Ölveczky Tamásnak és Czutor Róbertnek, akik a zenei szerkesztésben is mindig támogatják az együttest, Berecz István műsorvezetőnek, a Brezovszki házaspárnak, mely a kezdetektől fogva mindig mellettük van, és segíti őket, továbbá a Talentum Egyesület táncosainak, akik színesítették a zenés összeállításaikat, valamint a mentorálásért Juhász Gábornak, Vas Endrének, Pál István — Szalonnának és Boda Gellértnek.

Fotók: AmigohVisuals

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..