home 2024. szeptember 08., Adrienn napja
Online előfizetés
Ha rend van a lelkünkben, akkor a tányéron is az lesz
SÖRÖS Vince és TÓTH Lívia
2024.05.29.
LXXIX.. évf. 22. szám
Ha rend van a lelkünkben, akkor a tányéron is az lesz

Az immár tradicionális, minden hónap utolsó vasárnapján megrendezendő jószág- és kirakodóvásár mellett megtartották a XV. Nemzetek Főzőversenyét Kispiacon. A rendezvényt a Mozgalom Kispiacért Polgárok Egyesülete és Kispiac Helyi Közössége szervezte.

Az eseményt Fejsztámer Róbert, Magyarkanizsa község polgármestere nyitotta meg, aki szerint a népes főzőverseny a közösség erejét szimbolizálja. Ráirányította a figyelmet a június 2-ai önkormányzati választás jelentőségére is, és arra biztatta a jelenlévőket, hogy mindenki, akinek fontos a saját települése, menjen el szavazni, majd jó főzést és kitűnő ízeket kívánt mindenkinek.


Szarapka Ede, Juhász Bálint és Vranić Váradi Lívia műsorvezető (fotók: Hodolik Boglárka és a szerzők felvételei)  

A délelőtt folyamán Juhász Bálint, a tartományi képviselőház és a VMSZ Intézőbizottságának elnöke is a helyszínre látogatott. A színpadra Szarapka Edével, Kispiac Helyi Közösségének elnökével állt fel, és elmondták, a helyi kultúregyesület felújítása, a Kispiac és Ludas közötti út a VMSZ szerepvállalásával valósulhatott meg. Hozzátették, a mostani polgármesternek meg kell adni az esélyt, hogy folytathassa az eddigi munkát, mert az elmúlt időszak őt és a közösséget erősíti.   


Részlet a művelődési műsorból

A gasztronómiai megmérettetés, melyre negyven csapat érkezett Felvidékről, Erdélyből, Magyarországról és Vajdaságból, pörkölt és grill kategóriában zajlott. A szegedi SZC Tóth János Mórahalmi Szakképző Iskola szakácstanáraiból álló zsűri külön értékelte a testvértelepülések és a diákok teljesítményét.    

A főzőversenyen részt vevő csapatok egyike a 12 személyt számláló kispiaci nyugdíjasoké volt. A sátor mellett Fábián Frányó keverte éppen a rotyogó ételt. Az öntöttvas edényben borjúhús főtt, de előtte vöröshagymát, egy kevés fokhagymát, paprikát, zöldpaprikát pirítottak benne. Később sóval, borssal, paprikával, egy kevéske paradicsommal és babérlevéllel ízesítették.


Fehér Nóra és Vadkerti Imre

Felvidékről, Nagymadról a Madi Bicskások 10 fős csapata jött el, melynek tagjai először vettek részt a kispiaci rendezvényen. Nagyon szeretnek sütni-főzni, erről az asztalukon látható serlegek is árulkodtak. Ételüket egy kéménnyel felszerelt kotlában főzték, és reménykedtek, hogy elnyerhetik a verseny fődíját. Persze hozzátették, nem a nyeremény, hanem a barátkozás, a jó hangulat végett járnak az ilyen összejövetelekre.


kispiac bogracsok

A versenyzőket, akik igyekeztek bemutatni településük hagyományait és gasztronómiai ízvilágát, többek között Pápai Péter, a mórahalmi Tóth János Szakképző Iskola szakácsszakoktatója pontozta. A teljes kilencedikes osztályt elhozta magával, 22 főt, ebből három csapat tevődött össze. Az egyik egy versenycsapat volt, mely már a zentai birkanyíró és birkapörköltfőző fesztiválon is bizonyított, tagjai ugyanis elhozták az első díjat. Most ugyanezzel a lelkesedéssel indultak a nemzetek főzőversenyére, kakaspörkölttel készültek házi szaggatásos kézi galuskával, illetve egy zöld, szintén házi raviolival, melyet csirkehússal töltöttek. A gyerekek ezenkívül még tépett húsos lepényt is készítettek a pörkölt húsából — ez street food, gyorséttermi ételként szerepel a gasztronómia világában. Emellett csináltak még egy keleti fűszerezésű csirkemellet, ahol a pácolás és a mártás is eltért a megszokottól, valamint hoztak egy sokác bab nevezetű ételt, mely különleges cserépedényben készül, kavarás nélkül. A cukrásztanulók desszertként fánkot és churrost sütöttek, kétféle gyümölcsszósszal.


A mórahalmi iskola tanulói

A tanáruk szerint ha a motiváció megvan, akkor ott már csak egy kevés irányítás kell. A 2019 óta létező mórahalmi iskola diákjainak pedig mindig van határozott, konkrét elképzelésük, és erőben, energiában sincs náluk hiány.

Az eredményhirdetésen megtudtuk, a bírálók a szakmai szempontokat figyelembe véve 47 ételt kóstoltak meg, és eközben sokat vitatkoztak. Abban azonban egyetértettek, hogy mindaz az erő, energia, szeretet, amely főzés közben szabadul fel a szakácsból, megjelenik az ételben. Ennél a tevékenységnél a lelkiállapot is fontos, hiszen amíg a fejünkben, a lelkünkben nincs rend, addig a tányéron sem lesz az — mondták. A zsűri elégedett volt a pörköltekkel, de hiányolta a grillezőket, rostélyozókat, ebben a kategóriában nagyon kevesen vettek részt.


A jókedvű Bicskások

A diákok versenyét a kispiaci általános iskola nyolcadik osztályos diákjai, a testvérvárosok vetélkedését pedig az erdélyi Kányád település szakácsai nyerték meg. Mint kiderült, övék lett a vándorserleg is, mely egyúttal a fődíjat is elhozta számukra, a kétszemélyes, horvátországi, makarskai nyaralást. 

A művelődési műsorban néptánckavalkádot mutattak be a helyi és a környékbeli művelődési egyesületek gyermek- és ifjúsági tánccsoportjai, valamint fellépett Dér Zsolt hegedűművész. A közönség nagy lelkesedéssel fogadta a két sztárvendég, Fehér Nóra és Vadkerti Imre, a Kormorán együttes énekesei koncertjét, majd a rendezvény zárásaként Claudia szórakoztatta a legkitartóbb résztvevőket.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..