home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Ha nyár, akkor szabadegyetem
Talpai Lóránt
2013.07.24.
LXVIII. évf. 30. szám
Ha nyár, akkor szabadegyetem

Felvidéken táborok — Repülésre készen a Sólyom Airways — Vladimir Putyin, a kalandor — Fegyverarzenál cukroszsákok között — Spanyolország is úszik az államadósságban

Felvidéken táborok

A nyár közepe mindig a különféle szabadegyetemek és a kötetlenebb politikai viták ideje. A Felvidéken az elmúlt napokban két nyári tábort, illetve szabadegyetemet is tartottak. Az egyik a Gombaszögi Nyári Tábor, a másik pedig az I. Martosi Szabadegyetem, melyen Kövér László, a magyar Országgyűlés elnöke is részt vett. A gombaszögi táborban Berényi József, a Magyar Közösség Pártjának elnöke és Bugár Béla, a Most—Híd elnöke a Felvidéken ősszel sorra kerülő megyei és a jövő tavaszra tervezett államfőválasztásról is vitázott. Berényi József a többi között kijelentette: az MKP számára elsődleges szempont, hogy megőrizze a „magyar politizálás”-t a Felvidéken, és ennek szellemében alakítja tevékenységét a választások kapcsán. Bugár Béla pedig arról beszélt, hogy pártja az elmúlt években szép eredményeket ért el, amit szerinte a szlovák politika képviselőivel való együttműködési készségüknek is köszönhetnek.

Repülésre készen a Sólyom Airways

Magyar légitársaság van alakulóban. Vágó József, a Sólyom Airways vezetője szerint még augusztus 20-a előtt megérkezik Budapestre a légitársaság első gépe. A cég hat repülőgép lízingelésére írt alá szerződést Londonban. Az új cég charterjáratok és menetrend szerinti járatok indítását is tervezi, elsősorban európai, azon belül pedig alapvetően nyugat-európai célpontok felé. Vágó József cégvezető számításai alapján a hat repülőgép üzemeltetéséhez a kezdéskor 350—400 alkalmazottra lesz szükségük, egy hónapon belül pedig 700-ra szeretnék növelni a dolgozók számát. A vezető becslése szerint 2014-ben 3 millió lesz az utaslétszámuk, 2017-re pedig már 8 millió. A légitársaság azonban egyelőre még nem kapta meg a magyar hatóságok engedélyét.

Vladimir Putyin, a kalandor

Vladimir Putyin orosz államelnök nagy kalandor hírében áll. Folyamatosan keresi az érdekes és veszélyes helyszíneket. Kedveli a hadgyakorlatokat, háborús övezeteket és a természet nyújtotta kihívásokat. Az elmúlt napokban Szibériában ezer harckocsi és mintegy 160 ezer katona társaságában tekintett meg egy háborús szimulációt. Ezután pedig a tenger fenekére merült az orosz haditengerészet hadgyakorlata során. Putyin kalandjairól a Time magazin nemrég egy videoösszeállítást is közölt. A képsorokon Putyin hol egy Formula—1-es autóval száguldozik, hol egy medvével barátkozik, hol pedig mélytengeri búvárként fedez fel víz alatti roncsokat. A rövid videofilm a newsfeed.time.com oldalán tekinthető meg Adventure Time With Vladimir Putin címmel.

Fegyverarzenál cukroszsákok között

Kuba továbbra is feszegeti a nyugati demokrácia határait, vagy inkább borzolja az Egyesült Államok vezetőségének kedélyállapotát. A szigetország legújabb akciója egy fegyverszállítási manőver volt. Egy hajón cukor közé rejtve juttatott ugyanis több tonna fegyvert Észak-Koreába. A hajó barna cukrot szállított, a fegyvereket pedig a rakomány alá rejtették. A hajót azonban a panamai hatóságok feltartóztatták. A tengerjáró átvizsgálásában a panamai elnök is részt vett, és úgy véli, rakétaalkatrészeket találtak. Kuba viszont mindezt cáfolta, a kubai külügyminisztérium szerint csupán olyan elavult, javításra szoruló katonai eszközökről van szó, amelyeknek javítás után vissza kellett volna térniük Kubába.

Spanyolország is úszik az államadósságban

A spanyol államadósság az utóbbi években folyamatosan nő. Az államkassza hiánya jelenleg rekordszintű. Az ország központi bankjának legújabb adatai szerint az államadósság 23,3 milliárd euróval történelmi csúcsra, 937,3 milliárd euróra nőtt, ami a spanyol hazai össztermék, avagy a GDP 89,5 százaléka. A spanyol kormány azzal számol, hogy az év végén az államadósság a GDP 90,5 százaléka lesz. Az elemzők ugyanakkor attól tartanak, hogy ennél nagyobb is lehet, ha a jelenlegihez hasonló mértékben nő továbbra is.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..