home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Ha nem dobod el, segíthetsz!
Tóth Lívia
2019.09.09.
LXXIV. évf. 36. szám
Ha nem dobod el, segíthetsz!

Újrahasznosítás és gyermekfoglalkozások a helyi közösségben

Zentán, a Tisza-part—Alvég Helyi Közösségben olyan tevékenység folyik, amelyhez hasonlót állandó jelleggel nemcsak a községben, de a környéken sem végeznek: huzamosabb ideje dolgoznak a le nem bomló hulladék szelektív begyűjtésén. Éppen ezért aki a helyi egészségház gyermekorvosi rendelőjét szeretné támogatni, ne dobja bele válogatás nélkül a kukába az otthonában felhalmozódó pillepalackokat, üvegeket, papírt és hasonló dolgokat, hiszen nemes célra is felhasználhatja őket. A többi közt erről, valamint a gyermekfoglalkozásokról beszélgettünk Vatai Zsuzsannával, a helyi közösség titkárával.

— Jelenleg van egy akciónk, ha valaki behoz 2 kg pillepalackot és 20 üveget, akkor kap egy tetszetős, vászonból készült bevásárlószatyrot — mondta Zsuzsa, és azonnal hozzátette, ettől függetlenül is már évek óta átveszik a helyi közösségben a polgároktól az újrahasznosítható, le nem bomló hulladékot. — A város szerződést kötött egy felvásárló céggel, mely elszállítja tőlünk az összegyűjtött anyagot, az ellenértékét pedig nem nekünk, hanem az egészségház gyermekorvosi rendelőjének fizeti ki. A pillapalackokat — nemcsak üdítős-, ásványvizes- vagy sörösflakonokra gondolunk, hanem a joghurt, tej stb. csomagolóanyagára is — lecsupaszítva, címke nélkül, kiöblítve és összetaposva várjuk, de akkor is átvesszük, ha nem ilyen állapotban kapjuk. A kupakokat, melyek négyszer többet érnek, mint maga a flakon, külön gyűjtjük. Ezeket elviszi az egészségügyi nővér, aki csütörtökönként jár hozzánk vércukrot, vérnyomást mérni. Az üveg lehet dunsztos-, sörös-, boros-, kávés-, és az sem baj, ha kívülről poros, arra viszont ügyelni kellene, hogy ne maradjon benne lekvár vagy beleszáradt élelmiszer, mert a szennyezett üveget, ha el is viszik, később félredobják, és nem hasznosítják újra. Átadható nálunk az elektromos — ide tartozik a villanykörtétől a mélyhűtőig minden — és az elektronikus — számítógépek vagy azok alkatrészei, mobiltelefonok stb. — hulladék is. Az elemeket külön tárolóba rakjuk, mert nagyon fontos, hogy ne folyjanak ki, hiszen egyetlen ceruzaelem egy köbméter földet képes örökre használhatatlanná tenni. Az alumínium üdítős- vagy sörösdobozokat szintén kiöblítve, összetaposva kérjük, a konzervdobozokat — főleg a nagyobbakat, melyekben kutya- vagy macskatáp volt — viszont gyakran magunk is felhasználjuk. A ruhát, cipőt, a lomtalanításkor kiszelektált, de még használható háztartási eszközöket, bútorokat azoknak a rászorulóknak kínáljuk fel, akik a Vöröskereszttől a helyi közösség révén kapják a karácsonyi csomagot.


A fenti fotók forrása: Facebook

* Elhangzott, hogy a környéken nincs ilyen lehetőség, tehát más településekről, községekből is idehozhatják az emberek a felsorolt dolgokat?

— Igen, és elmondhatom, hogy meg is teszik. Az említett bevásárlószatyros akció a község többi helyi közösségében is folyamatban van, de az csak a pillepalackokra és az üvegekre vonatkozik. Ha valaki nagyobb mennyiségű üveget vagy egyebet szeretne átadni, akár tanácsot is kérhet tőlem, hogyan csinálja. Előfordult már, hogy az egyik polgárnak, aki a padlásán évtizedek alatt felhalmozódott dolgoktól szeretett volna megszabadulni, kértem egy konténert, melyet kivittek az udvarába, amikor pedig megtöltötte, elmentek érte, és elszállították.

* Zsuzsa munkaideje 8—11 óra a helyi közösségben, ebben az időszakban általában megtalálhatják a polgárok. Akik természetesen nem csak a hulladékgyűjtés kapcsán kereshetik.

— A helyi közösségben számos téma felmerül, mely az emberek mindennapjaival kapcsolatos, az én tevékenységem pedig arról szól, hogy megkönnyítsem az életüket. Sokan tájékozatlanok, nem tudják, mit hol kell intézni, ezért bejönnek hozzám, megkérdezik, és az is gyakori, hogy egy telefonhívással meg is tudom oldani a gondot. A vércukor és a vérnyomás mérése nagyon népszerű, mert az idős embereknek az is számít, hogy nem kell az egészségházig elmenniük, itt nincs sorban állás, várakozás, sőt, a nővérke tanácsot is ad nekik.


Vatai Zsuzsanna (a szerző felvétele)

* Számos gyermekfoglalkozásnak is otthont ad a Tisza-part—Alvég Helyi Közösség.

— A Bolyai Farkas Alapítványnak minden nyáron vannak kreatív foglalkozásai a helyi közösségben, az idei három alkalmat éppen az újrahasznosítás jegyében szerveztük meg. Az elsőn a gyerekek konzervdobozokból készítettek tárolókat maguknak az íróasztalukra vagy az anyukájuknak ajándékba, a konyhába. A résztvevők kaptak textilt és szalvétát, mellyel bevonhatták, illetve a saját elképzelésük, fantáziájuk alapján csinosíthatták a kreációjukat. A pillepalack madáretetővé alakult át, vagy lepkeformát vágtak ki belőle, melyet tetszés szerint színezhettek, díszíthettek. Végül egy régi télikabátot használtunk fel, annak az anyagából vágtuk ki a levélmintát, melyre előbb tűnemezeléssel, majd vizes technikával rögzítették az ősz színeiben pompázó gyapjút. Ebből, kinek-kinek az ízlése alapján, könyvjelző vagy kis, felakasztható dísz lett. Más gyermekprogramjaink is vannak, mint például a Manókonyha, mely már évek óta nagy sikernek örvend, a kis résztvevők szívesen jönnek főzőcskézni, a szülők pedig nagyon hasznosnak tartják.

Vatai Zsuzsanna egy halom színes dossziét mutat, ezek a benyújtott nyertes vagy még elbírálatlan pályázatokat tartalmazzák. Van közöttük ékszerek nemezelése kislányoknak, képzőművészeti pályázat a zentai ablakok témára, virágcsokor nemezelése az édesanyáknak, kertészkedés kisiskolásoknak, drámapedagógiai foglalkozás az egészséges életvitelről, biokertészkedés gyerekeknek, logikaijáték-tábor…

— Mindegyikkel a kisiskolásokat célozzuk meg, az elsősöktől a negyedik osztályos diákokig, mert velük kapcsolatban az a tapasztalatom, hogy érdeklődőek, nyitottak. Még nem szippantotta be őket teljesen a virtuális világ, és sikerként élik meg a foglalkozásainkat. Ezek a programok valójában a helyi közösség, az önkormányzat és a civil szervezetek együttműködéséből születnek meg. Elsősorban a Napraforgó Civil Szervezetre és a Bolyai Farkas Alapítványra gondolok, ám bárki csatlakozhat hozzánk, akinek kedve vagy jó ötlete van.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..