home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
Ha megszeretlek…
(Tha)
2016.03.07.
LXXI. évf. 9. szám
Ha megszeretlek…

Nem volt könnyű dolga a csókai Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület Kék cinkék irodalmi csoportjának, amikor elhatározta, szerelmes versekből állít össze egy műsort. A magyar irodalom rendkívül gazdag ilyen költeményekben.

Vannak, amelyek az udvarlás korszakában születtek, mások a boldog vagy éppen a beteljesületlen szerelemről szólnak, az imádott nőt, a hitvest dicsőítik, a szenvedélyt, a veszekedést, a szakítást éneklik meg.

A hosszas válogatás után megszületett összeállításnak a Ha megszeretlek… címet adták, mely egy József Attila-versből származik: „Ha megszeretlek, kopogtatás nélkül bejöhetsz hozzám, / de gondold jól meg, / bántana, ha azután sokáig elkerülnél.”

Az előadást a közönség első alkalommal az Üzenem neked s a végtelennek... című rendezvényen láthatta, melyet a Móra Ferenc MME mellett a VMSZ női, valamint ifjúsági fóruma szervezett. Ezen a délutánon az egyesület székházában felállított versfalon számos, a szerelemmel kapcsolatos üzenet gyűlt össze. A jelenlévők a kiválasztott vers- és prózarészletek mellett saját gondolataikat is megosztották a pannókon.


László Árpád

Az ismétlésre vendégeket is hívtak, a zentai Stevan Mokranjac Zeneiskola csókai tagozatának két tanulóját. Árok Denis Bach menüettjét adta elő, László Árpád pedig Gluck Melódia című szerzeményét játszotta. Zongorán kísért Major Melinda, a fiúk tanára Pletl Ákos.

A Ha megszeretlek… című műsor arról az időszakról szól, amikor még csak gondolunk a szerelemre, majd megjelenik benne a beteljesült vágy és a vad szenvedély is, és úgy végződik, ahogyan nagyon sok szerelem: szakítással. A fiatalok mindezt József Attila mellett Juhász Gyula, Kosztolányi Dezső, Horváth Krisztina, Csukás István, Radnóti Miklós, Pilinszky János, Ady Endre, Szabó Lőrinc verseivel, versrészleteivel mondták el. Fellépett: Beszedics Adrienn, Dupák Fanni, Kovács Bertina, Kovács Dorina, Marx Éva, Pásztor Dániel és Szabó Regina. Bevezetőt mondott Tóth Lívia, a csoport vezetője.                                                         

                                                      

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..