home 2024. május 18., Erik napja
Online előfizetés
Ha kell, hétszáz adag bablevest is főznek
Kónya-Kovács Otília
2008.03.05.
LXIII. évf. 10. szám

Megtartotta évi közgyűlését a muzslyai Amatőr Szakácsok és Hagyományápolók Egyesülete. Az elnöki beszámolóból kiderült: a múlt év elején még saját otthonuk sem volt, általában valamelyik civil szervezet székházában tartották meg az összejöveteleiket. Hivatalosan 2007 januárjában alakult meg az egyes...

Megtartotta évi közgyűlését a muzslyai Amatőr Szakácsok és Hagyományápolók Egyesülete. Az elnöki beszámolóból kiderült: a múlt év elején még saját otthonuk sem volt, általában valamelyik civil szervezet székházában tartották meg az összejöveteleiket. Hivatalosan 2007 januárjában alakult meg az egyesület, habár már előtte is voltak rendezvényei. Tavasszal döntött úgy a helyi tanács, hogy rendelkezésére bocsátja a helyi közösség épülete udvarában lévő kis házat. Az egyesület tagjai nyáron tataroztak, hogy a búcsúra hivatalosan is átadják rendeltetésének.
Gregus József elnök elmondta, hogy igen büszkék a három rendezvényükre: a Muzslyai lakodalom, a Muzslyai nyár, illetve a Pásztornap elnevezésűre. Ezeket az idei tervükbe is beiktatták. Szép eredményt értek el a most már hat szakosztályban működő tagok: az amatőr szakácsok, a kancsikások (gyerekek, hölgyek és férfiak), a vőfélyek és koszorúslányok, az aratók, a hagyományos süteménykészítők és a népdalkedvelők. Legsikeresebbeknek az amatőr szakácsok bizonyultak, akik az elmúlt évben 12 első helyezést értek el. Közöttük volt Sziveri Mihály is, aki nemrégiben első díjat nyert, és motorkerékpárt kapott jutalmul. Hadžajlić Margit, a nemzetközi kuglófverseny első díjazottja pedig egy hetet pihenhetett a magyarkanizsai gyógyfürdőben. Több ízben képviselték Nagybecskereket is, erre a város illetékesei kérték fel őket. Sokszor vesznek részt a különböző rendezvények megnyitóünnepségén, de az sem hallgatható el, hogy itthon sem maradnak ki semmiből. A szakácsok szívesen ,,állják a sarat” még akkor is, ha 700 adag bablevest kell megfőzniük, miként a legutóbbi motoros találkozó alkalmával.
A már említett három sikeres eseményt természetesen az idén is megszervezik, de szívesen tesznek eleget a meghívásoknak is. Nem bánják, ha főzni hívják őket. A terveik, illetve vágyaik között szerepel, hogy eljussanak egy rangos magyarországi hagyományápoló rendezvényre, ugyanakkor pedig népszerűsíteni szeretnék az itteni hagyományokat Közép- és Dél-Szerbiában is. Tavaly pénzszűke miatt nem tehettek eleget egy szlovéniai meghívásnak, de bíznak benne, hogy ebben az évben talán oda is sikerül eljutniuk.
Az idei aktivitások máris megkezdődtek, hiszen januárban a belgrádi Száva Központban jártak a szakosztályok az ötödik alkalommal megszervezett Fiatal Mezőgazdászok Találkozóján. Bemutatták a muzslyai lakodalmi szokásokat, közszemlére bocsátották az aratók hagyományos reggelijét -- mely pillanatok alatt el is fogyott. A kancsikások fellépésén is szórakozhattak a látogatók, miközben a finom süteményeket kóstolgatták. Volt miből válogatniuk, mintegy 20 fajtát készítettek az asszonyok. Január végén pedig Pirosra voltak hivatalosak, ott a kancsikások pattogtatásával nyitották meg az V. Kocsonyafesztivált.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..