home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Ha kapitális, akkor csukakolbász
B. FOKY István
2013.11.06.
LXVIII. évf. 45. szám
Ha kapitális, akkor csukakolbász

Lenne bizony olyan legény a gáton, aki lepisszentene, hogy csak hátrább az agarakkal, bezdáni kiskomám, ne vidd túlzásba a lehetetlent. Jelen esetünkben a lehetetlen a címül biggyesztett két fogalom: a kapitális meg a csukakolbász.

S mindez igaznak bizonyul manapság, ha akár szárazon, akár vízen próbálunk hozzájutni valamely behemót vízlakóhoz, s ha netalán, csak úgy véletlenül, mennyből az angyal módjára leszállna az áldás valamely csukásabb vizünkre, valakinek örömet szerezni, akkor mérgünkben bizony elküldenénk ezt a szerencsefiát a francba, jobbra-balra köpködés közepette, mert hát a pacer alighogy megérkezett, máris ,,arat’’, aztán mint aki jól végezte dolgát, amott gurul immár, még csak el sem köszönve a parton ücsörgőktől, a tízkilósnak látszó zsákmányával.

A „látott hal”–nak is mondott, kapitális fogás reményében írom mindezt. S mivel az említett érzület, mármint a remény mosódik ki legvégül is az emberi lélekből, maradjunk abban, hogy azért napjainkban is történnek csodák. S mivel az alább megtörténtek telefondrót közvetítésével érkeztek el hozzám, szíveskedjenek nekem megengedni azt a mulatságot, hogy itt-ott kissé pofozgassak a történet menetén.  

Emberünk, a csukák réme, tiszai lelkületét meghazudtolva, arra vetemedett, hogy kedvenc folyója ide vagy oda, ő bizony nem áztatja napszámban annak a vizében a zsinórjait, hanem kimozdul máshova őszutói horgászemlékeket begyűjteni. Emberünk elismerte, hogy nem egyszer, se kétszer mondotta volt a szomszédja, hogy ,,te, Karesz, jössz te még a mi utcánkba!’’, de a pecellói emberünk csak bírta tüdővel meg zsinórral, és csak ült, ült hűségesen naphosszat a szőke folyó partján. Közben amazok meg a Csík-völgy felől naponta érkeztek szinte lélegzetelállító bizonyítékokkal, hogy fenemód harap a csuka arrafelé.

Károly barátom — mert ugye, barátomról lenne szó, aki első kézből mesélte nekem a dróton át lélegzetelállító élményét — úgy határozott, hogy ha lúd, akkor legyen kövér, s elhatározta, hogy nem a helyi haverok módján, hanem régi šumadijai ismerőseinek módszerével keríti kézre a vizek rémeinek valamely példányát, hogy bemutassa, mit jelent még a horgászatban is felvilágosultnak lenni a mindig változó módszerek tekintetében. És hogy eme elvárásnak eleget is tegyen, csupán a megfelelő tengeri halat kellett beszereznie, hogy csalétek tekintetében ugyancsak különbözzön az utcabeli horgászhírességekétől. Így történt, hogy a péterrévei emberünk, miután Zentán hozzájutott heringhez és makrélához, jó kiállású felszerelésével csakhamar ott díszelgett a pecellói tó mólóján bevetésre készen. Végszerelékén nem volt mit csodálni, a másoktól is szokottat használta: a fonott végén kétágú horog fityegett, a másik kétágú szabadon mozgott a zsinegen. A fél karomnyi előke egy közepes vízi golyón át érkezett az ütközőig, s onnan folytatta útját, fél karomnyit, a másik ütközőig, ami azt szolgálta, hogy a ólmot csupán eleddig engedélyezze csúszni. A világéltében halakkal és halakért küzdő barátom lenyisszantotta a csalihal fejét és farokuszonyát, majd a céghorgot a hal bőrébe erősítette, a mozgathatót pedig elöl, a gerinc mellé szúrta. A másik végszerelékre nem lefejezett csali került, ott a mozgó kétágú egyik ága a hal szilványa alá szorulhatott. És most, miután önök vették a lapot, ugye, tisztán érzik, hogy esetünkben valójában miről is van szó. A matuzsálem krokodilpofájút az orránál fogva vezette pecellói barátom, azt viszont ne részletezzük, hogy mely dimenziókkal bírhatott a zsákmány, amelynek párja is akadt. Vigasztalásul álljon itt, hogy mit csinált a megannyi halhússal. Rendben?

Egy nagytestű megtisztított, kifilézett csukahalat megdarálunk, majd sóval, paprikával, borssal, egy kis fokhagymával fűszerezünk. A halhúst jól összedolgozzuk, s kolbászbélbe töltjük. Néhány napig füstön tartjuk, utána fogyasztjuk. Készítésének mesterei a kopácsi halászok.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..